Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
armako

Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.

Post autor: armako »

MCPCB z diodą chciałbym przykręcić śrubkami do radiatora. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywiercić dwa otworki tak jak na załączonym zdjęciu (zaznaczone na czerwono)? Nie będzie żadnego zwarcia?

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

armako, śmiało wierć :mrgreen:
armako

Post autor: armako »

Tak sądziłem, ale wolałem się upewnić. Dzięki.
Marcin S.

Re: Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.

Post autor: Marcin S. »

armako pisze:MCPCB z diodą chciałbym przykręcić śrubkami do radiatora. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywiercić dwa otworki tak jak na załączonym zdjęciu (zaznaczone na czerwono)? Nie będzie żadnego zwarcia?
Można, ale po co? Ja wykorzystuję istniejące podcięcia na MPCB.

Pzdr.
M.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

Wiercić można, ino pamiętaj o oczyszczeniu i wyrównaniu krawędzi otworu. Ja zawsze sprawdzam pod mikroskopem i daję dodatkowo cieniutką, plastikową podkładkę. Oczywiście to przesadna ostrożność, ale z drugiej strony ten lakier z wierzchu jest dość delikatny i zbyt mocne dokręcenie śruby + zabłąkany opiłek = zwarcie...
Awatar użytkownika
skaktus

Re: Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.

Post autor: skaktus »

Marcin S. pisze:
armako pisze:MCPCB z diodą chciałbym przykręcić śrubkami do radiatora. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywiercić dwa otworki tak jak na załączonym zdjęciu (zaznaczone na czerwono)? Nie będzie żadnego zwarcia?
Można, ale po co? Ja wykorzystuję istniejące podcięcia na MPCB.

Pzdr.
M.
Czsem jest bardzo mało miejsca i trzeba wiercić.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

armako proponuję dać podkładki pod śruby by łeb śruby miał się na czym ślizgać w razie potrzeby przy dokręcaniu bo nie wiem jaką wersję wybierzesz czy śruby na przelot i nakrętka czy będziesz gwintować radiator
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego co widzę, to chodzi o wiercenie w miejscach gdzie warstwa miedzi jest "bezużyteczna". W tym miejscu nie ma niebezpieczeństwa zwarcia z którymkolwiek z padów elektrycznych jak i termalnym, tak więc "śmiało wierć waść jeno precyzji w punktowaniu nie żałuj" potem wystarczy krawędzie delikatnie ogradować wiertłem większej średnicy.
Do izolacji łba śruby, który może ewentualnie dotknąć warstwy miedzi przewodzącej prąd, warto użyć specjalnych tulejek, jakimi są izolowane śruby mocujące tranzystory mocy oraz diody w zasilaczach komputerowych, i będzie to EKO trendy recycling :mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ