Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.
- Calineczka
- Kontakt:
Re: Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.
Można, ale po co? Ja wykorzystuję istniejące podcięcia na MPCB.armako pisze:MCPCB z diodą chciałbym przykręcić śrubkami do radiatora. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywiercić dwa otworki tak jak na załączonym zdjęciu (zaznaczone na czerwono)? Nie będzie żadnego zwarcia?
Pzdr.
M.
- Hans Trans
Wiercić można, ino pamiętaj o oczyszczeniu i wyrównaniu krawędzi otworu. Ja zawsze sprawdzam pod mikroskopem i daję dodatkowo cieniutką, plastikową podkładkę. Oczywiście to przesadna ostrożność, ale z drugiej strony ten lakier z wierzchu jest dość delikatny i zbyt mocne dokręcenie śruby + zabłąkany opiłek = zwarcie...
Re: Mocowanie MPCB śrubkami do radiatora.
Czsem jest bardzo mało miejsca i trzeba wiercić.Marcin S. pisze:Można, ale po co? Ja wykorzystuję istniejące podcięcia na MPCB.armako pisze:MCPCB z diodą chciałbym przykręcić śrubkami do radiatora. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywiercić dwa otworki tak jak na załączonym zdjęciu (zaznaczone na czerwono)? Nie będzie żadnego zwarcia?
Pzdr.
M.
Witam
Z tego co widzę, to chodzi o wiercenie w miejscach gdzie warstwa miedzi jest "bezużyteczna". W tym miejscu nie ma niebezpieczeństwa zwarcia z którymkolwiek z padów elektrycznych jak i termalnym, tak więc "śmiało wierć waść jeno precyzji w punktowaniu nie żałuj" potem wystarczy krawędzie delikatnie ogradować wiertłem większej średnicy.
Do izolacji łba śruby, który może ewentualnie dotknąć warstwy miedzi przewodzącej prąd, warto użyć specjalnych tulejek, jakimi są izolowane śruby mocujące tranzystory mocy oraz diody w zasilaczach komputerowych, i będzie to EKO trendy recycling
Pozdrawiam
Z tego co widzę, to chodzi o wiercenie w miejscach gdzie warstwa miedzi jest "bezużyteczna". W tym miejscu nie ma niebezpieczeństwa zwarcia z którymkolwiek z padów elektrycznych jak i termalnym, tak więc "śmiało wierć waść jeno precyzji w punktowaniu nie żałuj" potem wystarczy krawędzie delikatnie ogradować wiertłem większej średnicy.
Do izolacji łba śruby, który może ewentualnie dotknąć warstwy miedzi przewodzącej prąd, warto użyć specjalnych tulejek, jakimi są izolowane śruby mocujące tranzystory mocy oraz diody w zasilaczach komputerowych, i będzie to EKO trendy recycling
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.