Pomiar prądu w "samoróbce"
Pomiar prądu w "samoróbce"
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy (choć jako czytelnik mam już pewien staż:))
Wykonałem samodzielnie pewien projekt do którego wykorzystałem części zakupione m.in. na dealextreme.com i allegro tj.
body - body
sterownik sterownik
oraz diodę dioda
Jest to projekt "chwilowy" tzn. że być może będzie podlegał modyfikacjom itd. Niemniej jako osoba niezaawansowana, nie będąc w stanie inaczej zweryfikować sprawność stworzonego układu, postanowiłem zmierzyć natężenie prądu i ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że natężenie maksymalne przy świeżym akumulatorku 18650 wynosiło niecałe 1A?? I na tym polega mój problem. Nie wiem w czym leży przyczyna tego stanu rzeczy. Czy wadliwy driver? A może coś ze stykami?
Pozdrawiam
Wykonałem samodzielnie pewien projekt do którego wykorzystałem części zakupione m.in. na dealextreme.com i allegro tj.
body - body
sterownik sterownik
oraz diodę dioda
Jest to projekt "chwilowy" tzn. że być może będzie podlegał modyfikacjom itd. Niemniej jako osoba niezaawansowana, nie będąc w stanie inaczej zweryfikować sprawność stworzonego układu, postanowiłem zmierzyć natężenie prądu i ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że natężenie maksymalne przy świeżym akumulatorku 18650 wynosiło niecałe 1A?? I na tym polega mój problem. Nie wiem w czym leży przyczyna tego stanu rzeczy. Czy wadliwy driver? A może coś ze stykami?
Pozdrawiam
Napisz gdzie ten prad plynie? W diode czy z aku?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
- Calineczka
- Kontakt:
-
-
Pyra, z ciekawości przed chwilą zmierzyłem swój tani miernik (drugim tanim miernikiem ) i wyszło że ma 0,6Ω .Pyra pisze:No i zależy jaki miernik, bo te tańsze też potrafią swoje 3 grosze dołożyć i przez to prąd w obwodzie z miernikiem jest niższy.
Przykład:
0,3Ω * 1 A = 0,3V
A to już czasem bywa sporo.....
Pozdrawiam
Zmierz teraz rezystancję zwartych kabli i odejmij, jeśli tego nie zrobiłeśPiotrek K. pisze: Pyra, z ciekawości przed chwilą zmierzyłem swój tani miernik (drugim tanim miernikiem ) i wyszło że ma 0,6Ω .
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Niekoniecznie, nie mamy pewności co do tego ile faktycznie idzie w diodę bez miernika, nie wiemy jak wygląda rezystancja przejść w poszczególnych punktach.....klesni pisze: Czy zmiana sterownika mogłaby pomóc w uzyskaniu wyższej sprawności układu? Jakieś sugestie?
Najlepiej by było zasilić latarkę ze stabilnego źródła o napięciu, które skutecznie wyeliminuje wpływ miernika (bo to raczej to wpływa na pomiar a nie dokładność samego miernika).
Proponuję zasilacz laboratoryjny, lub w ostateczności akumulator 6V z włączoną szeregowo diodą, dla zbicia napięcia do bezpiecznego poziomu.
Można by tez zmierzyć napięcie na diodzie, wtedy byśmy choć Vf diody wyeliminowali, lub uznali, że to jego wina.
Jako źródło napięcia możesz użyć np. cztery akumulatorki włożone w dopasowaną rurkę wykonaną z nawiniętej na nie tektury i dość mocno ściśnięte podczas pomiaru.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
-