Cree Q5 i problem ze swieceniem na max mocy.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

zgf1 pisze:Tak uzywam koszyka do baterii, w sumie te nie sa takiej kiepskiej jakosci
najlepiej zrób jego fotkę
zgf1 pisze:ale docelowo chce kupic akumulator zelowy 4Ah i tym zasilac wszystko.
To raczej nie jest zbyt dobry pomysł po pierwsze za wysokie napięcie a po drugie akumulatory żelowe to według mnie shit (jak nie naładujesz rozładowanego przez noc to może się już nie naładować albo stracić dużą część swojej pojemności).
Lepiej pomyśl nad zasilaniem Li-Ion.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

Oto koszyki:
Obrazek

A tu zamocowanie Cree na radiatorze - tymczasowe do testow:

Obrazek

Podlaczylem tez ten driverek z cree do zasilacza stabilizowanego z regulacja napiecia, tam mam rezystor pomiarowy (0.1om - natezenie), na napieciu kolo 4V mam okolo 0.9A ale gdy podnosze napiecie do 5V juz pojawia sie chyba 1.1A, czy to nie uszkodzi LEDa?
Chyba zbyt duzo?

A co do temp to radiator po 10 min jest cieply, dioda(soczewka troche bardziej) ale nic nie parzy...
Piotrek K.

Moim zdaniem taki spadek napięcia to będzie właśnie wina tych koszyczków. Jeżeli chcesz to jednoznacznie wykluczyć to nawiń miedziany kabelek na sprążynki tak żeby prąd nie płynął sprężynkami tylko tym miedzianym kabelkiem. Prąd na diodzie po takim zabiegu powinien wzrosnąć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

A mam jeszcze takie pytanie.
Diode kupilem tutaj:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394

Widac na zdjeciu 7090B, ja natomiast dostalem 7090 bez B.
Czy to jest jakas roznica?
Troche przerazila mnie znaleziona wiadomosc:
Cons: As stated in a earlier review, we got ripped again. Bought 4 900lm, never got them! Tried getting a 228lm and again, got the 7090 and not the 7090B. The 7090 being only 107lm.
Piotrek K.

zgf1 pisze:Widac na zdjeciu 7090B, ja natomiast dostalem 7090 bez B.
Czy to jest jakas roznica?
To na czym pisze 7090 to jest MCPCB (Metal Core Printed Circuit Board). Dioda to jest ta mniejsza płytka zielonymi paskami i soczewką nalutowana na MCPCB.
MCPCB ma nie wiele wspólnego z diodą poza tym że musi pasować do obudowy diody XR-E
107lm to jasność dla "binu" Q5 przy prądzie 350mA.
Q5 przy prądzie 1A ma 235lm.

Inną rzeczą jest to że jaki bin faktycznie dostaniesz od chińczyków jest loterią (wysyłają to co akurat mają na stanie :wink: ), dlatego lepiej w diody zaopatrywać się u sprawdzonych sprzedawców w Polsce (EdiM lub rgblighting z allegro lub sklep Maritex )
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ