Chyba zdecyduję się na 6x XP-G "odur" do tego zasilacz MeanWell 1050mA- zestaw na jedną oprawkę.
Łączny koszt trochę będzie duży, ale mam nadzieję że będzie ładnie świecić
Jeszcze kwestia doboru opraw oświetleniowych natynkowych
http://www.allegro.pl/item992711673_opr ... klosz.html
nie będzie za ciepło diodą w takich. Wówczas (chyba) nie trzeba dodawać optyki.
Ew. dam ledlinka jakieś 60st, bo te maleństwa ładnie przylegają do płytki.
Ile w diode XP-e neutral przy oświtleniu stacjonarnym
-
Jak dobrze kojarzę, to świetlówki które mają CRI pow. 90 też kosztują nie mało- zwykłe chyba mniej maja? (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) z tym że kojarzę to jako współczynnik RA.
Do biura faktycznie lepiej nie dawać optyki, a szybka jest również przy świetlówce, więc zawsze jakieś straty są.
Do biura faktycznie lepiej nie dawać optyki, a szybka jest również przy świetlówce, więc zawsze jakieś straty są.
ja też mam swoją lampke:)
-
Zgadza się.Umberto pisze:Jak dobrze kojarzę, to świetlówki które mają CRI pow. 90 też kosztują nie mało- zwykłe chyba mniej maja?
Ra to to samo co CRIUmberto pisze:z tym że kojarzę to jako współczynnik RA
Według mnie dobre CRI to jedna z ważniejszych cech źródła światła (inne to temperatura barwowa, jasność i świecenie bez migotania).pawelsz pisze:a CRI czy jest mega wyrocznią ad świecenia ?
Osobiście najbardziej lubię światło żarówkowe (CRI 100), nie lubię świetlówek (maksymalne CRI <96, zazwyczaj około ~80 a nawet mniej) jeżeli już ich używam to razem z przynajmniej jedną normalną żarówką.
Oświetlenia na diodach nie mam, ale gdybym miał się na nie decydować wybrałbym diodki z jak najlepszym CRI (nawet kosztem niższego binu).
Poza tym:
http://www.ciop.pl/15835.html pisze:Zgodnie z PN-EN 12464-1:2004 we wnętrzach, gdzie ludzie pracują lub przebywają przez dłuższy czas zaleca się stosowania źródeł światła o wskaźniku oddawania barw co najmniej 80.
Pozdrawiam