Akumulator 18650E
-
Akumulator 18650E
Witam ! Przyszła pora na wymianę ogniw Li-Ion w akumulatorze. Jednak okazało się, iż po podmiance na akumulatory 18650 Sony. Te nie mają siły przy większym obciążeniu. I szybko się rozładowują. Obciążenie chwilowo może sięgać nawet ok. 10A. Oryginalne były 18650E - jakieś "no name 1400mAh". Czy to "E" na końcu, ma jakieś szczególne znaczenie? Może te akumulatory mają jakąś inną charakterystykę prądową? Lub są przystosowane do takich dużych prądów?
-
W akumulatorze są 2 ogniwa 18650E połączone szeregowo. Są to gołe ogniwa bez zabezpieczeń. Cała elektronika siedzi w obudowie wkrętarki. Nie mam możliwości się do niej dostać. Wkrętarka to Macallister. Brak jakichkolwiek informacji w sieci na jej temat. Przywieziona nowa z Anglii. Symbol akumulatora BHY410900500GS 1400mAh 7,2V. Ładowany elektroniczną ładowarką z zestawu.Bocian pisze:Dokładnie. Podaj jaka to aplikacja, jak połączone, ładowane.
To może inaczej. Jaki maksymalny prąd może dać standardowe ogniwo 18650?
Witam wszystkich serdecznie w pierwszym moim poście. Pewnie tak jak wielu z was, po okresie czytania i czerpania wiedzy z forum, nachodzi człowieka chęć napisania czegoś od siebie, zwłaszcza jeśli można się wymienić wiedzą albo doświadczeniem w danym temacie. I właśnie, wracając do tematu, w mojej wkrętarce po tym jak ogniwa Ni-CD wyzionęły ducha, zastosowałem zasilanie stosowane do modeli R/C, a mianowicie ten typ akumulatora. Wkrętarka jest na 18V. Ja połączyłem 2 takie ogniwa w szereg. Wkrętarka kręci jak nigdy przedtem (dla przypomnienia obciążenie tych ogniw to 15C). Nie stosuję żadnej elektroniki w celu zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, po prostu pilnuję momentu w którym silnik słabnie, uważam żeby nie rozładować do końca. Dodam że waga wkrętarki po zmianie zasilania miło zaskakuje.
-
Zwykłe ogniwa Li-Ion nie nadają się do takiego zastosowania
potrzebujesz np. takich:
AW IMR 18650
Molicel 18650E datasheet
potrzebujesz np. takich:
AW IMR 18650
Znalazłem też jakieś MolicelSpecifications:
Nominal Voltage : 3.7V
Capacity : 1600mAH
Lowest Discharge Voltage : 2.50V
Standard Charge : CC/CV ( max. charging rate 4.5A )
Cycle Life : > 500 cycles
Max. continuous discharge rate : 10C
Molicel 18650E datasheet
Pozdrawiam
Uchylę trochę rąbka tajemnicy i pokażę źródło zasilania do nowego projektu lampki rowerowej, która powstaje w tajnych laboratoriach
Jakiś czas temu zakupiłem dwa takie akumulatorki, jednak po zmianie silnika w helikopterku, okazały się trochę za słabe, leżały sobie trochę, aż stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.:
Pojemność 1300mAh
Prąd rozładowania 15C (19,5A)
Rodzaj pakietu 3S (14,4V)
Można też kupić pojedyncze ogniwa i samemu łatwo złożyć pakiet według potrzeb, lutując wystające blaszki.
U góry widoczne złącze balansera, na dole złącze prądowe.
Cały czas jednak rozpracowuję system ochrony ogniw....
Pozdrawiam
PS: zakrętarka też na nich jakiś czas chodziła, ale uznałem to za zbyt ryzykowne dla pakietu....
Jakiś czas temu zakupiłem dwa takie akumulatorki, jednak po zmianie silnika w helikopterku, okazały się trochę za słabe, leżały sobie trochę, aż stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.:
Pojemność 1300mAh
Prąd rozładowania 15C (19,5A)
Rodzaj pakietu 3S (14,4V)
Można też kupić pojedyncze ogniwa i samemu łatwo złożyć pakiet według potrzeb, lutując wystające blaszki.
U góry widoczne złącze balansera, na dole złącze prądowe.
Cały czas jednak rozpracowuję system ochrony ogniw....
Pozdrawiam
PS: zakrętarka też na nich jakiś czas chodziła, ale uznałem to za zbyt ryzykowne dla pakietu....
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 15:17 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mnie to mówisz? Już kilka kompletów łopat, głowicę, silnik, belkę ogonową, pasek zębaty ogona, trzy serwa i antenę odbiornika i nadajnika mam na sumieniu
Mam Kinga II, mało prawdopodobne, żebyś miał to samo..... tyle tego jest na rynku.
No nie zaśmiecajmy już koledze.
Pozdrawiam
Mam Kinga II, mało prawdopodobne, żebyś miał to samo..... tyle tego jest na rynku.
No nie zaśmiecajmy już koledze.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Witam, mam w mojej wkrętarce (też Macalister Mac 10.8 PLI-b) akumulatory IMR-18650 E (Jakieś made in Taiwan).
Chciałem sie dowiedzieć czy można Kupić gdzieś ten sam model aku, ale o większej pojemności? Obecnie mam 1400mAh. Dobrze by było gdyby różnica pojemności była znaczna.
W obudowie aku jest zabezpieczenie i cała elektronika ładująca, czyli aku nie jest zabezpieczone wewnątrz.
Elektronika nie będzie miała nic przeciwko większej pojemności?
Chciałem sie dowiedzieć czy można Kupić gdzieś ten sam model aku, ale o większej pojemności? Obecnie mam 1400mAh. Dobrze by było gdyby różnica pojemności była znaczna.
W obudowie aku jest zabezpieczenie i cała elektronika ładująca, czyli aku nie jest zabezpieczone wewnątrz.
Elektronika nie będzie miała nic przeciwko większej pojemności?
Witam .
Z dostępnych to Sanyo UR18650W2 1500mAh - sklepie http://www.bto.pl/go/_info/?id=1898 , ale mała różnica pojemności . Z wysoko prądowych ogniw Li-Ion 18650 to raczej ciężko znaleźć .
Z dostępnych to Sanyo UR18650W2 1500mAh - sklepie http://www.bto.pl/go/_info/?id=1898 , ale mała różnica pojemności . Z wysoko prądowych ogniw Li-Ion 18650 to raczej ciężko znaleźć .