Jakie soczewki do oświetlenia stacjonarnego

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Jakie soczewki do oświetlenia stacjonarnego

Post autor: Umberto »

Witam,
Kombunuję właśnie oświetlenie do mieszkania. Mam już "kilka" zmonotwanych oprawek halogenowych- jednak wpadłem na pomysł jeszcze inny.
Potrzebuję dobrać odpowiednie soczewki o odpowiednim kącie, tak aby stożki światła się nie "zazębiały" aby oświetlenie było równomierne w danym pomieszczeniu.
Mam taki problem, że jak bym nie kombinował to nie mogę tego zaprojektować.
Oto poglądowy rysunek- jedna z wielu koncepcji
Obrazek
To na niebiesko to ściany, czarne pionowe linie to rozstaw krokwi- tylko na tych liniach mogą być źródła światła.
Pomieszczenie w przekroju jak na bocznym rysunku- skosy na poddaszu.
Te małe "kółeczka" to oczywiście spill z optyki 10st- daje średnicę jak rozstaw światła, ale zostają puste pola.
Soczewki 13, 20, 21 będą się pokrywały, a i tak będą zaciemnione miejsca.
Dodatkowo jest problem ze skosem- światło może być tylko na suficie prostopadle- ostatecznie może dam z ukosa.

Ktoś ma jakieś rozwiązanie na to?
Światła ma być dużo- lepiej więcej- niż mniej :lol:
Może dać możliwie duże kąty i nie przejmować się nakładaniem się spilli?
a diody to xp-e.
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Podajesz średnicę spill'a dla danego kąta ale jaka tam jest odległość, proponowałbym nałożenie się o 1,5, tak jak narysowałeś te większe tylko zagęść, uzyskasz wtedy większą jednorodność oświetlenia na powierzchni i nie będzie tak dużo niedoświetlonych miejsc.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

rozstaw krokwi 90cm
soczewka 10st- której rysunku tu nie ma daje mi średnicę spilla 89cm przy mojej wysokości.
słuszna uwaga:)
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

No to przepraszam kolegę bo trochę nie zauważyłem, będziesz miał tam bardzo jasno żeby nie za jasno:)

Jak chcesz rozwiązać chłodzenie diod a poza tym pod sufitem się gromadzi ciepłe powietrze, xp-e nie grzeją się aż tak mocno ale ciepło odprowadzić trzeba, polecałbym radiator około około 100cm² na każdą diodę
kisi

Post autor: kisi »

Umberto, aby dziur było mniej proponuję ci każdy rząd zrobić z przesunięciem o 45cm (a nie tak jak teraz zakładasz matrycę/macierz punkt obok punktu).

Teraz masz tak:
x x x x x
x x x x x
x x x x x
x x x x x

a ja proponuję tak:
x x x x x
|x x x x
x x x x x
|x x x x
x x x x x
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

night_82 pisze:No to przepraszam kolegę bo trochę nie zauważyłem, będziesz miał tam bardzo jasno żeby nie za jasno:)

Jak chcesz rozwiązać chłodzenie diod a poza tym pod sufitem się gromadzi ciepłe powietrze, xp-e nie grzeją się aż tak mocno ale ciepło odprowadzić trzeba, polecałbym radiator około około 100cm² na każdą diodę
100cm^2 na każdą diodę? trochę dużo
nie będzie nic zakrywać diody od góry. będą miały swobodę odprowadzania ciepła:)
myślałem nad płaskownikiem i ceownikiem aluminiowym połączonym razem, ale może poszukam małych radiatorów od grafiki lub chipsetu, bo to 100cm trochę mnie zastanowiło...
w diody pójdzie 700mA

kisi przesunięcie też próbowałem zastosować, i tak są puste pola i takie co się pokrywają.
Chyba dam jak w klasycznych halogenkach- szeroki kąt i pokrywanie się spillów-tylko te kółka na ścianie tak średnio wyglądają.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Umberto pisze: bo to 100cm trochę mnie zastanowiło...
w diody pójdzie 700mA
Wydaje Ci się, to raptem blaszka 100x100mm lub 10 x 10cm jednostronnie lub 50 x 100mm z obu stron, mam tu na myśli obustronny dostęp do chłodzenia.
Jest to naprawdę niewielka płytka.
A przelicz choćby powierzchnię płaskownika 20 x 5mm to 50mm obwodu, znaczy, że 100cm² zapewni Ci 200mm odcinek płaskownika wiszącego swobodnie (czyli z dostępem powietrza z obu stron, lub 400mm płaskownika przymocowanego do ściany/sufitu

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Chyba zdecyduję się na "szerokie" soczewki. Światło będzie rozproszone w znacznym stopniu.
W maritexie nie ma już dostępnych 20 i 40 st. pod XPE- chciałbym po jednej na próbę.
Są natomiast pod xr-e. Poszukuje takich z równomiernym rozłożeniem światła.
Podejdą te? Jeżeli dobrze pamiętam to kiedyś czytałem że będzie szerzej o ok. 30%??
To takie 30, 40, 50 na próbę bym wziął?
ODPOWIEDZ