MYstery charger klon B6 ....co to warte?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
cre_9

Post autor: cre_9 »

Przyszedł do mnie Accucell 6 i jest to najwidoczniej jakaś nowa wersja bo ma inny design i maksymalny prąd ładowania 6.0A
A czy w środku coś poprawili to nie wiem, postaram się jutro zrobić fotki.

@Mam tylko pytanie, moje ogniwa Li-Ion mają 3.7/4.2V, natomiast ładowarka ma ustawione dla Li-Ion 3.6/4.1 a dla Li-Po 3.7/4.2. Mam ładować te aku programem do Li-Po ?? Czy da się to jakoś przestawić, albo mimo wszystko w programie li-ion naładuje mi do 4.2?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tak, masz ładować programem Li-Po. Powód? Są różne typy ogniw Li-Ion, zwykle nowsze modele mają 3,7V, starsze 3,6V. Jeśli na Twoich jest napisane 3,7V, ładujesz programem Li-Po. Nie da się przestawić napięcia w programie Li-Ion na 3,7V w tym urządzeniu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

może ktoś się spotkał z takim komunikatem: input voltage error? był temat za słabego zasilacza, ale mam 12V zdaje sie 2A, prąd ładowania 0,8 i ładuję 14.4 nicd. Mniejsze ogniwa- o niższym napięciu ładuje bez problemu, tak później dopiero wymyśliłem, że po podwyższeniu napięcia do tych wymaganych 15V ładowania to prąd jaki ciągnie łądowarka skacze do góry i może faktycznie zasilacz nie wydala??
doczytałem, że najlepiej się sprawuje zasilacz o ile pamiętam od konsoli, ale póki co eliminuję usterki:)

dodatkowe pytanie - czy ktoś już wie, czy jest coś zmienione na lepsze w tym modelu:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.34930
z zewnątrz widzę wiatraczek:)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

m-blue pisze:dodatkowe pytanie - czy ktoś już wie, czy jest coś zmienione na lepsze w tym modelu:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.34930
z zewnątrz widzę wiatraczek:)
a kable na stałe wmontowane w urządzenie, a fe :razz: .
dar00

Post autor: dar00 »

Calineczka pisze: a kable na stałe wmontowane w urządzenie, a fe :razz: .
ee, fe fakt, ale moze i potrzebne - sciagaja od najlepszych:
http://www.himodel.com/electric/iCharge ... _106B.html
(hm, szansa jest, ze dzis taka odbiore z poczty)

I moze to pierwsze podejscie do 250W+ (wiatraczek, kabelki) :grin:

Ach, PS: stawiam na zasilacz.
Awatar użytkownika
androot

Post autor: androot »

:arrow: m-blue
Sprawność tej przetwornicy co jest w ładowarce nie jest oszałamiająca i te 2A może być mało. W mojej ładowarce jest ustawiany próg poniżej, którego sygnalizuje "input voltage error".
Ja używam zasilacza od laptopa (16V, ok. 4A - z tego co pamiętam).
Jak Wam balansuje ogniwa? Jakie wychodzą różnice? Przy okazji piszcie czym wykonujecie pomiar. W mojej dopiero po obu procedurach kalibracji balansowanie jest ok. (różnica 10-15mV między celami).
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ja mam tego czarnego z DXa tylko ze bez napisu Mystery. Na zadnym zasilaczu komputerowym, ktorym dysponowalem nie umiala rozpedzic sie do wiekszego pradu bo za bardzo spadalo napiecie zasilania. Przy mniej niz 10 voltach wyswietla komunikat. W tym tygodniu dostane iMAXa B6 z DXa to zobacze ile jest wart.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
upek

Post autor: upek »

Czy jest jakaś możliwość ładowania li-ionów za pomocą Mystery/Turnigy/iMaxa do 4.35v? (za pomocą jakichś funkcji, dodatkowych trybów, kalibracji?)
olijacek

Post autor: olijacek »

Witam

Przeczytałem cały temat i mam pytanie które modele współpracują z Pctem przez to wbudowane złącze USB i jakiego kabelka używać ?

Pozdrawiam
dar00

Post autor: dar00 »

W ladowarce iCharger, w wersji firmware 3.13d jest mozliwosc ustawienia "terminacji" na 4.30V w przypadku LiPo (zasada ladowania jak LiIon, wiec sie sprawdzi). W przypadku tych ladowarek, Junsi zapewne zmieni firmware, jak bedzie to potrzebne (mozna poprosic via rcgroups.com http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=839657.
Ja kupilem 106B+ przez eBay, 120$ z wysylka do Polski, przeszla bez cla, jeszcze po nizszym kursie (irytujacy jednak byl czas oczekiwania od zakupu, ok 1 m-c, sic!). Sama ladowarka jest swietna, co prawda duzo drozsza niz MYstery tp, ale za jakosc i mozliwosci sie placi (pod linkiem pelne info, napiecia i prady sprawdzalem UM i sa zgodne z podawanymi na wyswietlaczu/w LogView). Jak by byla potrzeba, wieczorem moge podeslac zdjecia ladowarki, lub zrzuty z LogView.
Moze Ci to info pomoze.

PS. Olijacek - np wspomniany przeze mnie iCharger.
upek

Post autor: upek »

iCharger jest świetny, ale cena jak na moje potrzeby za wysoka.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Udalo mi sie przekrecic licznik czasu ladowania. Doszedl do 999:99 i zaczal liczyc od zera :D
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fluxor, podłączyłeś do ładowarki żarówkę równolegle z ładowanym ogniwem na noc? :mrgreen:
charsz

Post autor: charsz »

Hej,

Pierwszy post, więc się przedstawię przy okazji, Sylwester jestem. Forum czytam/przeglądam od kilku miesięcy. Głównie pod kątem oświetlenia na rower. Ale coraz częściej zdarza mi się tu trafić z innych powodów ;)
Tak więc dziendobry wszystkim.

Mam dwa małe pytanka do posiadaczy/użytkowników Mystery/Turnigy Accucell i pochodnych.
Ile maksymalnie szeregowych Li-ionów można ładować.
Ile maksymalnie li-ionów można balansować.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

W podstawowej wersji moźna ładować i balansować 6 sztuk. Są również "wyższe" wersje, na 8 Li-Ion.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ