Miałem podobny problem.
Rozwiązeniem okazała się wymiana karty sieciowej. Na lepszy model.
Linksys WRT-54 z tomato to jest znakomity router.
Windows z IIS jest co najwyżej źle skonfigurowany.
Dorobiony jest jak najbardziej. Szczególnie, gdy mowa o 100Mbps.
pytanie do sieciowców
Popieram, to naprawdę pouczające i dające satysfakcję ćwiczenie. Co prawda proponowałbym jako system serwerowy raczej jakiegoś linuxa.geos pisze:
dam znać. coraz bardziej interesuje mnie skonfigurowanie serwera z dwoma kartami dla samego skonfigurowania (czyli jako ćwiczenie akademickie). głosy, że problem leży w samym systemie są przekonywujące. ciekawość odwróciła jednak moje zainteresowanie (chwilowo) z rzeczywistego problemu na możliwość uzyskania interesującej konfiguracji. wszelkie wskazówki mile widziane.
pozdrawiam,
geos
Osiem lat temu postawiłem w pracy (studio DTP) kompa z pentium II i 64MB ramu, dwie karty sieciowe, dwa dyski 120GB i jeden 40GB jako router/serwer plików (samba). Jako system operacyjny był zainstalowany Mandrake (chyba wersja 6 lub 7). Do tego były podłączone 4 stacje robocze + 4 kompy biurowe. Do tej pory miło wspominam pracę w tej konfiguracji - wszystko hulało naprawdę porządnie nawet przy dużych plikach. Dostęp i konfiguracja serwera/routera przez www lub z konsoli dowolnego komputera, serwer ftp planowanie zadań z cron. Satysfakcja z tego, że udało się to wszystko zrobić samemu, nawet szukając rozwiązań problemów w sieci - bezcenna.
Trzymam kciuki i w miarę możliwości służę pomocą.
clorox