Ładowanie Li-ion 16340 bez ładowarki
Ładowanie Li-ion 16340 bez ładowarki
Nie jestem na 100% pewien, czy piszę w dobrym temacie, ale mam takie pytanie:
Czy mogę ładować(pojedynczo) takie ogniwa napięciem 4,2V i prądem około 1A ? Co prawda są protected ale czy po kilku/kilkunastu cyklach nie stracą pojemności ?
Czy mogę ładować(pojedynczo) takie ogniwa napięciem 4,2V i prądem około 1A ? Co prawda są protected ale czy po kilku/kilkunastu cyklach nie stracą pojemności ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 kwie 2010, 21:40 przez mihas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Ależ proszę, cała przyjemność po mojej stronie I nie obawiaj się zakładać nowych wątków, to lepsze niż dopisywanie sie do "podobnego" tematu. Możesz też troszkę zmienić tytuł by było wiadomo o jakie ogniwa chodzi - dla innych osób które miałyby podobne pytanie będą tu gotowe odpowiedzi.mihas pisze:Ok, dzięki za przeniesienie posta [...]
Pozdr.
Pikom
Pikom
Pyra, dzięki, może poeksperymentuję z którymś z tych schematów jak znajdę potrzebne elementy,Witam
Tu masz kilka prostych układów, razem z krótkimi opisami.
tymczasem zrobiłem tak: wziąłem starą ładowarkę od komórki, daje ona 8,28V i 0.66A. Podłączyłem szeregowo małą żarówkę i teraz mam 4,08V i 0,3A. Może być
- Calineczka
- Kontakt:
-
mihas, podłącz do niej stabilizator napięcia LM317 ustawiony na 4,2V (możesz dać jeszcze kondensator przed stabilizatorem) i będziesz miał dobrą ładowarkę.mihas pisze:starą ładowarkę od komórki, daje ona 8,28V i 0.66A
Pyra podał już link do tematu w którym jest opisane jak to wszystko połączyć ( dla pewności podam go jeszcze raz: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3403 )
Pozdrawiam