Pytania różne - ładowanie ogniw

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Soosa

Post autor: Soosa »

w pierwszym słowie dziękuję za odpowiedzi.

Odnosząc się do odpowiedzi:
- po pierwsze nie zakładam, że źródłem zasilania będą wyłącznie akumulatory. Pomimo Całej mojej chęci do akumulatorów, przy lustrzance sprawdzają mi się wyłącznie "zwykłe" baterie - Energizer Ultimate Lithium - sądzę że byłyby dobrym źródłem światła i kosztowo akumulatorki zwracałyby je spory czas, szczególnie jeśli wliczyć ładowarkę. Sądzę również, że oddanie napięcia nie będzie stanowiło dla niej problemu - o ile przy flashu eneloopy schodziły szybko, o tyle kompletu energizerów nie mogę jeszcze wykończyć, pomimo natłuczenia blisko 600 zdjęć m.in. z flashem.
- odpowiadając na stwierdzenia @Pyra - odrobiłem swoją pracę domową, wiedząc że na każdym praktycznie forum padnie stwierdzenie "szukaj" albo "google". Nie zmienia to faktu, że nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania, a wręcz spotkałem się z rozbieżnymi odpowiedziami - więc stąd mogłoby się zdawać głupie pytanie z oczywistą odpowiedzią z Waszej strony.

Rozumiem więc, że lepiej nie stosować 2xRC123 jako alternatywy dla 18650, ze względu na to, że 6V (2x) może spalić mikroprocesor i pewnie diodę też (bez odpowiedniego układu zabezpieczającego). Lepiej zatem mieć latarkę, którą zasilę koszyczkiem 3AAA połączonych szeregowo (jako zamiennik 18650).

Niektórzy - szczególnie ci po liceach kierunkowych - skończyli fizykę na podstawówce i na starość zachciało im się pogłębiać wiedzę w innych dziedzinach. A google niestety w dzisiejszych czasach jest pełne syfu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Soosa, czy nie otrzymałeś odpowiedzi na jakieś pytanie? Jeśli tak to co wytłumaczyć?Postaram się wyjaśnić niejasności....
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Soosa pisze:"zwykłe" baterie - Energizer Ultimate Lithium
To nie są "zwykłe" baterie (alkaiczne). One rzeczywiście w specyficznych zastosowaniach mogą się lepiej sprawdzać ("starczać na dłużej").
Soosa pisze:kosztowo akumulatorki zwracałyby je spory czas, szczególnie jeśli wliczyć ładowarkę.
Komplet baterii (4szt) to około 15-20zł. Ładowarka i komplet eneloopów można dostać już za 60zł z wysyłką - po 3-4 ładowaniach się zwraca.
Tak jak pisałeś, może akurat w twoim przypadku akumulatorki się nie sprawdzają. W każdym razie w kwestiach światełkowych na pewno eneloopy wypadają o wiele lepiej niż "zwykłe" baterie, zarówno pod względem oszczędności jak i wydajności i pracy w trudniejszych warunkach.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Soosa

Post autor: Soosa »

Dzięki wszystkim, sporo rzeczy mi się wyjaśniło. Odklikałbym "Pomógł" ale niestety nie widzę dla Was takiej opcji.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Soosa pisze:Dzięki wszystkim, sporo rzeczy mi się wyjaśniło. Odklikałbym "Pomógł" ale niestety nie widzę dla Was takiej opcji.
Jeśli byś spytał, pewnie dostał byś szybciej odpowiedź, "zmyliły" mnie trochę Twoje przemyślenia. Coś dziś mam kiepski dzień :-(

"Pomógł" pojawia się tylko w tematach założonych przez Ciebie.

Pozdrawiam

PS: OD siebie dodam, że mój stary aparat cyfrowy, nie chciał nawet wystartować na bateriach, musiały być akumulatorki (SONY DSC-P71)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Nietypowe pytanie mam. Czy baterie do komórek sprzedawane na DX mają takie zabezpieczenia jak ogniwa protected? Nie podaje konkretnych modeli bo nie jestem zdecydowany, myślę że to jednak jakiś standard u producentów komórek. Można liczyć na 50% pojemności tych baterii w stosunku do tego co DX podaje? Ogólnie interesowały by mnie baterie o wymiarach max 5,5/3,5cm - to nie jest problem na DX wymiary są podane. Takie ogniwka te 500mAh wyciągną? Może 700? na DX strasznie mało opinii na temat rzeczywistych pojemności tego.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Raczej wątpię, żeby były protected, gdyż "fabryczne" tez raczej nie są, bo je zabezpiecza elektronika telefonu.
Poszukaj na allegro, często są sprzedawane pojedyncze cele Li-Pol, w dziale modelarskim, lub możesz kupić gotowy akus i go rozbebeszyć.

Pozdrawiam

PS: Odszczekuję co powiedziałem (na żółto)
Ostatnio zmieniony wtorek 06 kwie 2010, 19:38 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Pyra, fabryczne raczej są. I chińskie też powinny mieć, ale czy mają....?Co do pojemności, myślę że w najlepszym przypadku może będzie bliska oryginalnej....o gigaAmperogodzinach rodem z Allegro zapomnij ;-)
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Naprawdę w płytce o wmiarach 55/35/4mm nie zmieści się 5Ah? Moje życie legło w gruzach po poznaniu tej informacji ;)

Bliska oryginalnej to wynik całkowicie mnie satysfakcjonujący. Teraz DX nie działa ale np wczoraj znalazłem baterie od Noki na której w komentarzach ktoś tam używał na niej komórkę 3 dni. Wiem że bez modelu komórki cokolwiek jest ciężko szacować. Ale czy można liczyć w takiej baterii na 800mAh? Na DX pisało w pojemności jej 1000~1600mAh w nazwie. Te pojemności na DX są chyba identyczne jak w oryginalnych.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Calineczka pisze:Pyra, fabryczne raczej są. I chińskie też powinny mieć, ale czy mają....?
No to musiały mi się jakieś podróby trafiać ;) kilka miało tylko pomiar temperatury. No cóż muszę się doszkolić :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Pyra, tu masz np. z Nokii takie zabezp:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... light=#937
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Panowie - wydzielam większą część dyskusji do osobnego wątku - za dużo pytań a za mało odpowiedzi jak na "Bazę wiedzy" a do działu "mam problem z..." pasuje jak dla mnie ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Właśnie jestem po procesie demontażu kilku baterii LiIon od telefonów.
Dwie nie miały kompletnie zabezpieczeń, reszta (6 szt) miała w różnej postaci i wielkości, w jednym przypadku zabezpieczenie było całkowicie zalane plastikiem tworzącym podstawę styków, co mnie początkowo zmyliło.

Calineczka ma rację, większość ma zabezpieczenia :!:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ