Bocialarka 3.0 - Cree XP-G Inside

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Dominik

Bocialarka 3.0 - Cree XP-G Inside

Post autor: Dominik »

Jak pewnie niektórzy zauważyli Bocian po latach spółkowania z edisonami i rożnymi seulczykami <olaboga> nawrócił się ostatnio na jedyną słuszną drogę Cree <aniołek>

Wiosna, bociany dzieci noszą itd... Co się z tego urodziło ? Całkiem urocze maleństwo w wersji 3.0 - czyli mamusia jak widać tysz ma znaczenie, sam bocian nie wystarczy ]:->

W porównaniu ze starą wersją mamy sporo +
+ dedykowana ładowarka (zamiast home made na kabelkach)
+ zmodyfikowany sterownik, z wgranym zabezpieczeniem przed rozładowaniem ogniwa
+ sprężynkę od strony sterownika
+ porządny włącznik
+ Cree XP-G R5
+ firmową optykę Ledila

Na - mamy nową wyższą cenę z historycznych 170 pln wersja 3.0 osiągnęła pułap 230 pln. Pytanie czy było warto ?

Jak toto świeci ?? W porównaniu Bocialarką 1.0 oczywiście :cool:

LOW
Obrazek
MID
Obrazek
HIGH
Obrazek

LOW
Obrazek
MID
Obrazek
HIGH
Obrazek

No teraz to ta lampka daje zadowalającą ilość światła <oklaski>

W użytkowaniu bez specjalnych różnic - tylko tryby łatwiej się zmieniają. To znaczy po tym jak już się człowiek przyzwyczai do szybkiego dwukliku bo inaczej nie można czasem trafić w następny tryb.
Stroboskop - moim zdaniem bezużyteczny zbyt szybko miga i po jakimś czasie zmęczy nawet największego fana ultra-hiper błyskaczy. Autor zapowiedział, że się poprawi :wink:

Generalnie jeśli już masz bocialarkę na pewno warto pomęczyć Bociana o update :mrgreen: efekty będą widoczne goły okiem.

Dla nowych użytkowników - nadal najlepszy rodzimy produkt w stosunku jakość / cena na naszym rynku, w tej odsłonie jakość wykonania nie musi już być bilansowana bardzo niską ceną.
Ostatnio zmieniony piątek 26 mar 2010, 12:24 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

OT:
Poszperałem trochę w archiwach poczty i znalazłem: luty 2008r. Latarka 200 lumenów LED 3W Edison mini szperacz!! - od Bociana :)
To chyba jest poniżej wersji 1.0. Działa do dziś, tylko światło zzieleniało.
Ma ktoś starszą ?
swistak

Post autor: swistak »

Jestem szczęśliwym posiadaczem bociej 3.0. Muszę potwierdzić, że tryb strobo jest właściwie bezużyteczny. Do jazdy po mieście przydałoby się coś na poziomie 2-3 Hz.
Do tego może nie zaszkodziłaby dłuższa obudowa, żeby wchodziły ogniwa protected mające 68mm długości.
Czy coś przemawia za stosowaniem ogniw unprotected?

Zastanawia mnie ile lumenów dają tryby pośrednie. Niby to jest 60% i 10%, ale % czego? Prądu który dostaje dioda czy lumenów w trybie HIGH?
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

swistak, aa jak ładnie prosisz to ją wypatroszę trochę :D
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
qb4hkm

Post autor: qb4hkm »

swistak pisze: Czy coś przemawia za stosowaniem ogniw unprotected?
Czy coś przemawia przeciw? Skoro driver chroni ogniwo przed całkowitym rozładowaniem?
gorgu

Post autor: gorgu »

Kris_1 pisze:OT:
To chyba jest poniżej wersji 1.0. Działa do dziś, tylko światło zzieleniało.
Ma ktoś starszą ?
To jest jakaś chińska podróbka z chlorofilem. Edison do tej pory nie uzyskał 200 lm z diody 3W z serii Edixeon, a co dopiero w 2007 roku.
swistak pisze: Czy coś przemawia za stosowaniem ogniw unprotected?
To przemawia, że cena(ogniwo + zewnętrzna ochrona) << cena(akumulator z wbudowanym zabezpieczeniem).
DNF

Post autor: DNF »

A ja wciaz mam Bociolare w wersji 1.0 z DXowego body, z ostrymi gwintami, starym Edisonem, z 5 sprezynka we wlaczniku z kolei i jest zajebiscie, ze tak brzydko powiem :D
Sentyment mam do tej lampki :) W koncu to moja pierwsza lampka z dioda Power LED, prosto z Tomkowej fabryki :)
Pozdrawiam
DNF
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Ja tam sentyment mam do żarówkowej na płaską baterię 4,5V z 2 filtrami.
Zardzewiała, ze spaloną żarówką, ale ma duszę i .... wspomnienia :)

Cały czas chodzi mi po głowie aby mieć (zrobić, zlecić zrobienie) podobną, ale w nowoczesnej technologii. Krótki, szeroki ref OP oraz MC-E neutral czekają; szkiełka już drugi miesiąc idą z DX.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Panowie wiem że wspominki są fajne ale prosiłbym o trzymanie się tematu postu :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Robot

Post autor: Robot »

Cześć Dominiku, czy mógłbyś wypatroszyć tę Bocialarkę? Zdjęcia bebechów wszystkich zainteresują, może jakieś pomiary. Chyba, że Bocian sam się zechce pochwalić nowym dzieckiem. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ