sterowniki/źródła prądowe a liczba zasilanych diod

co i jak zrobiłem...
Piotr aka Cypis

sterowniki/źródła prądowe a liczba zasilanych diod

Post autor: Piotr aka Cypis »

Ave!

Podczas kompletowania materiałów na czołówkę idealną zastanowiła mnie jedna sprawa -
czy sterowniki typu UP100 od Ledima ( http://sklep.ledim.pl/?misc=25 ) działające jako źródło prądowe można zastosować w następujący sposób:
- Uwe - cztery ogniwa litowe, czyli średnio 11-16V
- obciążenie: dwie diody o Vf przy prądzie maks (np. 700mA) = 3,1V
- plus dodatkowo podłączana w szereg osobnym włącznikiem dioda j.w.

Po co?
żeby mieć np. dwie diody na optykach rozpraszających, plus opcjonalnie jedną na potrzeby węższego snopu światła.

Czy takie podpięcie nie forsuje w jakiś sposób elementów układu?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Tu masz ładnie rozrysowany prawidłowy schemat. W miejsce D1 podłączasz dwie diody szeregowo. Co prawda jest to inny sterownik, ale zasada podłączania jest ta sama, nie podłączasz tylko dolnego lewego włącznika oznaczonego SW OFF-ON.

Pozdrawiam

PS: Czołówka..... czym Ty chcesz to chłodzić? 10V x 0,7A = 7W, sporo :o
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piotr aka Cypis

Post autor: Piotr aka Cypis »

Pyra pisze:Tu masz ładnie rozrysowany prawidłowy schemat. W miejsce D1 podłączasz dwie diody szeregowo. Co prawda jest to inny sterownik, ale zasada podłączania jest ta sama, nie podłączasz tylko dolnego lewego włącznika oznaczonego SW OFF-ON.
Dzięki za sugestie -
tylko chyba za mało napisałem -
jak podpiąć (czy to do UP100 czy R105) to kojarzę
(tu było błędne założenie)
tylko zastanawiałem się czy sam fakt wpinania "na gorąco" dodatkowej diody w szereg nie powoduje jakichś skoków prądu / problemów ze sterownikiem.
Pyra pisze:PS: Czołówka..... czym Ty chcesz to chłodzić? 10V x 0,7A = 7W, sporo :o
Powiedzmy że inspiracją jest Scurion i jego "puszki" mocowane na kask.
Na pewno podzielę się wynikami.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Piotr aka Cypis pisze: tylko zastanawiałem się czy sam fakt wpinania "na gorąco" dodatkowej diody w szereg nie powoduje jakichś skoków prądu / problemów ze sterownikiem.
Załączanie dodatkowej diody nie stanowi zagrożenia, natomiast jej odłączenie może.
Jest to związane z tym, że odłączaną diodę się po prostu bocznikuje / zwiera i nadmierny ładunek zgromadzony na kondensatorze rozładowuje się na mniejszym obciążeniu, co może doprowadzić do uszkodzenia aktywnej diody. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest chwilowe odłączenie zasilania przetwornicy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Piotr aka Cypis pisze:tylko zastanawiałem się czy sam fakt wpinania "na gorąco" dodatkowej diody w szereg nie powoduje jakichś skoków prądu
Jeżeli chodzi o dołączenie do szeregu dodatkowej diody przy pracującej przetwornicy to nie powinno to stanowić problemu.
Gorzej gdy zrobisz odwrotnie (ale tylko w przypadku gdy jest kondensator na wyjściu przetwornicy)
Przełączanie ilości diod w szeregu lepiej jednak dokonywać przy odłączonej przetwornicy - nie ma niebezpieczeństwa usmażenia diod (lub jest bardziej zminimalizowane) nawet jeżeli przetwornica ma kondensator na wyjściu.

EDIT
Pyra był szybszy :wink:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ