obchodzenie z diodami
obchodzenie z diodami
witka,
czy diody power-led (w szczególności ssc p7) można dotykać paluchami? czym je ewentualnie czyścić? niby śmieszne pytanie, ale np niektórych żarówek dotykać nie wolno a nigdzie nie znalazłem żadnych informacji odnośnie diod, więc pewnie wolno, ale wolę się upewnić...
aha - czy tam jest jakiś + i - czy wszystko jedno jak to zlutuję?
czy diody power-led (w szczególności ssc p7) można dotykać paluchami? czym je ewentualnie czyścić? niby śmieszne pytanie, ale np niektórych żarówek dotykać nie wolno a nigdzie nie znalazłem żadnych informacji odnośnie diod, więc pewnie wolno, ale wolę się upewnić...
aha - czy tam jest jakiś + i - czy wszystko jedno jak to zlutuję?
- Calineczka
- Kontakt:
cy?familyguy pisze:witka,
można, ale w zależności od paluchów skutki moga byc róznefamilyguy pisze:czy diody power-led (w szczególności ssc p7) można dotykać paluchami?
izopropanol na waciku bawełnianym, patyczku takim...higienicznym, srodki do czyszczenia obiektywów...familyguy pisze:czym je ewentualnie czyścić?
Panie docent. To jest DIODA. Kłania się elementarna fizyka.familyguy pisze:aha - czy tam jest jakiś + i - czy wszystko jedno jak to zlutuję?
Re: obchodzenie z diodami
Nie nooo, zalutować możesz byle jak, abyś tylko podłączył właściwiefamilyguy pisze:aha - czy tam jest jakiś + i - czy wszystko jedno jak to zlutuję?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Zgadza się.
W ramach ćwiczeń domowych, możesz odszukać dejtaszita, i tam będzie napisane jak się oznacza katodę, a katoda to minus.
Cree np. oznacza plusem anodę na swoich XR i XP.
Pozdrawiam
PS; Calineczka był pierwszy
W ramach ćwiczeń domowych, możesz odszukać dejtaszita, i tam będzie napisane jak się oznacza katodę, a katoda to minus.
Cree np. oznacza plusem anodę na swoich XR i XP.
Pozdrawiam
PS; Calineczka był pierwszy
żebyś za długo nie szukał
http://www.seoulsemicon.com/common/inc/ ... /document/
nogi od strony kotody mają oznaczenie , nie wiem tylko czy to wgłębienie czy otwór bo nie miałem jeszcze p7 w rękach
http://www.seoulsemicon.com/common/inc/ ... /document/
nogi od strony kotody mają oznaczenie , nie wiem tylko czy to wgłębienie czy otwór bo nie miałem jeszcze p7 w rękach
elektroda.pl
tomol to Twoja radosna twórczość..? piłeś coś? hehe
przy okazji zapytam jeszcze o jedno - póbowałem się dobrać do włącznika, bo kombinuję żeby sobie włożyć zielone gumke, ale odkręciłem jakiś kawałek alu a została jeszcze płytka (plastikowo mosiężna?) ze sprężynką - chyba jest przyklejona? i co teraz..?
przy okazji zapytam jeszcze o jedno - póbowałem się dobrać do włącznika, bo kombinuję żeby sobie włożyć zielone gumke, ale odkręciłem jakiś kawałek alu a została jeszcze płytka (plastikowo mosiężna?) ze sprężynką - chyba jest przyklejona? i co teraz..?
Świetne. Gratuluję. Podmiana much na leduchy i jaka różnicatomol pisze:A gdy byli my maluchi,łapali my leduchi w paluchi, robili my z leduchi wydmuchi, kładli my leduchi na blachi i mieli uciechi po pachi..
Myślałem, że już nic mnie dziś nie zaskoczy po odsłuchaniu kilku audycji "Windą Na Szafę" z 1999r. a tu takie kwiatki...
Familyguy - zapomniałeś o jednym drobiazgu - w czym ten włącznik?
Ostatnio zmieniony środa 24 mar 2010, 05:43 przez Tomek210, łącznie zmieniany 1 raz.
a sorry - w tymże cudzie:Tomek210 pisze: Familyguy - zapomniałeś o jednym drobiazgu - w czym ten włącznik?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22567
te fluorescencyjne gumki to chyba standard (podobno 14mm) i będą pasować
dzięki Pyra
ale gumki 14mm to chyba wszędzie takie same? bo jak mierzyłem to ta moja ma jakieś 16mm, ale to pewnie chodzi głównie o dziurę w której siedzi a tam widać, że jest mniej
a tak w ogóle, to latareczka na prawdę fajnie wygląda i jestem pozytywnie zaskoczony.
nigdzie nie było kleju, tylko kabelki dość cienkie. czekam na resztę gratów, w tym akusy i ładowarkę bo na razie to nawet nie wiem czy to w ogóle świeci
pozdr
ale gumki 14mm to chyba wszędzie takie same? bo jak mierzyłem to ta moja ma jakieś 16mm, ale to pewnie chodzi głównie o dziurę w której siedzi a tam widać, że jest mniej
a tak w ogóle, to latareczka na prawdę fajnie wygląda i jestem pozytywnie zaskoczony.
nigdzie nie było kleju, tylko kabelki dość cienkie. czekam na resztę gratów, w tym akusy i ładowarkę bo na razie to nawet nie wiem czy to w ogóle świeci
pozdr
Zbanowany za personalne atakowanie i obrażanie innych użytkowników.
Witamfamilyguy pisze: ale gumki 14mm to chyba wszędzie takie same? bo jak mierzyłem to ta moja ma jakieś 16mm, ale to pewnie chodzi głównie o dziurę w której siedzi a tam widać, że jest mniej
Dokładnie, chodzi o średnicę części wchodzącej w otwór a nie kołnierza.
Pamiętaj, aby ten "cycek" wewnątrz nowej, obciąć na wymaganą długość, bo możesz mieć problemy z włączaniem.
Pozdrawiam