Grubość przewodów zasilających diodę

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
dagi

Grubość przewodów zasilających diodę

Post autor: dagi »

Witam.
Zastanawia mnie jaką minimalną grubość powinny mieć przewody łączące sterownik z diodą pędzoną prądem ~1.15A
Żeby zminimalizować ewentualne straty prądu, stosuję kabelki wycięte z zasilacza komputerowego, ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią. Z drugiej jednak strony, wydaje mi się, że te kabelki dołączane do sterowników z DX są za cienkie.
Czy ktoś z Kolegów mógłby rozwiać moje wątpliwości?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Kiedyś już była dyskusja na ten temat...
Wszystko zależy od klasy przewodu i jego długości, ogólnie można przyjąć, że 10 - 15A/mm² można spokojnie stosować. Z tego wynika, że do prądu 1,2A powinno wystarczyć 0,1mm², co jest odpowiednikiem przewodu o średnicy 0,35mm.
Jedna poprawka, przekrój linki jest sumą przekrojów wszystkich żył, a nie powierzchnią jaką zajmują.

Kup sobie 1m taśmy 0,15² lub 0,25² i starczy na długo.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
dagi

Dzięki.
Czyli dawałem "troszkę" na wyrost :lol:
Skorzystam z rady i kupię linkę.
Małe OT:
Chciałem zmierzyć dzisiaj prądy, jakie idą w diodę z różnych sterowników, więc podpiąłem co trzeba i :shock: Ze sterowników mających dawać ~1A, miernik pokazał 0.6A w XR-E R2 i Q5, jedynie w XP-G 0.96A.
Sądzę jednak, że za tak niskie wyniki odpowiada miernik (badziew za 20zł) i kiepskie kable dołączone do niego. Czas kupić coś innego.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

dobry miernik ważna sprawa aby pomiar był poprawny i oddawał rzeczywistość, ja teraz mierzę cęgami KT 203
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

A czym to zasilałeś? Może q5i r2 miało wysokie VF i zasilanie nie wydoliło?
dagi

Z 18650 TrustFire i potem UltraFire, kilka dni temu ładowane, ale nie świecone.
Vf diod nie mierzyłem. Końcówki kabli miernika lutowałem do krótkich kabelków przylutowanych do diody i sterownika.
Najpierw kupię jakiegoś Mastecha, a potem pobawię się w pomiary.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Bardzo możliwe ze Vf miało wpływ, w końcu xp-g zazwyczaj ma znacznie niższe Vf. Jak miernik dawał opór to jednak przy xp-g zasilanie mogło mieć na tyle zapasu że i tak poszło tyle pradu co trzeba.
ODPOWIEDZ