Witam.
Zastanawia mnie jaką minimalną grubość powinny mieć przewody łączące sterownik z diodą pędzoną prądem ~1.15A
Żeby zminimalizować ewentualne straty prądu, stosuję kabelki wycięte z zasilacza komputerowego, ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią. Z drugiej jednak strony, wydaje mi się, że te kabelki dołączane do sterowników z DX są za cienkie.
Czy ktoś z Kolegów mógłby rozwiać moje wątpliwości?
Grubość przewodów zasilających diodę
Witam
Kiedyś już była dyskusja na ten temat...
Wszystko zależy od klasy przewodu i jego długości, ogólnie można przyjąć, że 10 - 15A/mm² można spokojnie stosować. Z tego wynika, że do prądu 1,2A powinno wystarczyć 0,1mm², co jest odpowiednikiem przewodu o średnicy 0,35mm.
Jedna poprawka, przekrój linki jest sumą przekrojów wszystkich żył, a nie powierzchnią jaką zajmują.
Kup sobie 1m taśmy 0,15² lub 0,25² i starczy na długo.
Pozdrawiam
Kiedyś już była dyskusja na ten temat...
Wszystko zależy od klasy przewodu i jego długości, ogólnie można przyjąć, że 10 - 15A/mm² można spokojnie stosować. Z tego wynika, że do prądu 1,2A powinno wystarczyć 0,1mm², co jest odpowiednikiem przewodu o średnicy 0,35mm.
Jedna poprawka, przekrój linki jest sumą przekrojów wszystkich żył, a nie powierzchnią jaką zajmują.
Kup sobie 1m taśmy 0,15² lub 0,25² i starczy na długo.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki.
Czyli dawałem "troszkę" na wyrost
Skorzystam z rady i kupię linkę.
Małe OT:
Chciałem zmierzyć dzisiaj prądy, jakie idą w diodę z różnych sterowników, więc podpiąłem co trzeba i Ze sterowników mających dawać ~1A, miernik pokazał 0.6A w XR-E R2 i Q5, jedynie w XP-G 0.96A.
Sądzę jednak, że za tak niskie wyniki odpowiada miernik (badziew za 20zł) i kiepskie kable dołączone do niego. Czas kupić coś innego.
Czyli dawałem "troszkę" na wyrost
Skorzystam z rady i kupię linkę.
Małe OT:
Chciałem zmierzyć dzisiaj prądy, jakie idą w diodę z różnych sterowników, więc podpiąłem co trzeba i Ze sterowników mających dawać ~1A, miernik pokazał 0.6A w XR-E R2 i Q5, jedynie w XP-G 0.96A.
Sądzę jednak, że za tak niskie wyniki odpowiada miernik (badziew za 20zł) i kiepskie kable dołączone do niego. Czas kupić coś innego.