Ultrafire WF-139
Ultrafire WF-139
Dziś przeprowadziłem test mojej nowej ładowarki (łajzowarki).
Zdziwiło mnie to, że po 6 godzinach ładowania jednego ogniwa 18650 dioda wciaż mrugała na czerwono. Dodam, że ogniwo zrobiło się zbyt ciepławe co mnie zaniepokoiło.
Postanowiłem porobić pomiary prądu ładowania wyszło mi że Ultrafire daje w accu 4,99V, czy to normalne napiecie ładowania ? Dodam, że druga ładowarka Mactronicka ma prąd ładowania 4,3V. Po wyjeciu ogniwa i odczekaniu aż ostygło zmierzyłem napiecie , wyszło że ma 4,46V. Czy to wszystko normalne zjawiska?
Zdziwiło mnie to, że po 6 godzinach ładowania jednego ogniwa 18650 dioda wciaż mrugała na czerwono. Dodam, że ogniwo zrobiło się zbyt ciepławe co mnie zaniepokoiło.
Postanowiłem porobić pomiary prądu ładowania wyszło mi że Ultrafire daje w accu 4,99V, czy to normalne napiecie ładowania ? Dodam, że druga ładowarka Mactronicka ma prąd ładowania 4,3V. Po wyjeciu ogniwa i odczekaniu aż ostygło zmierzyłem napiecie , wyszło że ma 4,46V. Czy to wszystko normalne zjawiska?
- Calineczka
- Kontakt:
Przy amperach 2000y pokazuje mi (023) pisze teraz o ładowarce.
Napięcie na ogniwie spadło po 3 do 5 minut świecenia na max trybie do 4.07V
[ Dodano: 17 Marzec 2010, 21:15 ]
Oto fotki, dzieki Arek za podpowiedż.
Napięcie na ogniwie spadło po 3 do 5 minut świecenia na max trybie do 4.07V
[ Dodano: 17 Marzec 2010, 21:15 ]
Oto fotki, dzieki Arek za podpowiedż.
- Załączniki
-
- MACTRONIC.JPG (11.96 KiB) Przejrzano 230 razy
-
- ULTRAFIRE.JPG (13.47 KiB) Przejrzano 230 razy
- Calineczka
- Kontakt:
oskar, tak mierzysz napięcie. Teraz dobrze by było, gdybyś takie ciepłe ogniwo(nie doprowadź do tego by było gorace! Uzywasz niezabezpieczonych?) wyjął i TYLKO na nim zmierzył napięcie, czerwony kabelek do plusa, czarny do minusa. napięcia mierzone w nie obciązonej ładowarce(bez akku) moga miec takie wartości jak zmierzyłeś. I dobrze by było, gdybyś tak wsadził końcówki pomiarowe byś mógł mierzyc napięcie w czasie ładowania. UWAGA. Nie zmieniaj zakresów pomiarowych w mierniku w czasie, gdy jest podłączony do źródła prądu/napięcia bo możesz zrobić pożar
Mierzyłem na ogniwie jakieś pół godziny póżniej jak troche przestygło, następnym razem zmierze zaraz po wyjęciu jednak troche trzeba na to poczekać bo mam jedno ogniwo zamówiłem 4 ale przyjdą za jakiś tydzień dopiero.
Ogniwo jest zabezpieczone chyba , pochodzi z kompletu latarki Black Eye, mam nadzieje że te czewone Ultrafire będą lepsze ponoć mają 3000mA chociaż w to nie wierze.
Ogniwo jest zabezpieczone chyba , pochodzi z kompletu latarki Black Eye, mam nadzieje że te czewone Ultrafire będą lepsze ponoć mają 3000mA chociaż w to nie wierze.
Witam panowie,
jednak ładowarka działa chyba prawidłowo dokonałem ponownego ładowania i po 5.20 h sama wyłączyła ładowanie i zapaliła się zielona dioda.
Oto moje szczegółowe pomiary napięć w trakcie procesu ładowania:
Start:
01. 3,50V - po 3 minutach od rozpoczęcia ładowania.
02. 3,58V - 30min
03. 3,69V - 1h
04. 3,74V - 1h30
05. 3,80V - 2h
06. 3,88V - 2h30
07. 3,98V - 3h
08. 4,03V - 3h30
09. 4,10V - 4h
10. 4,16V - 4h30
11. 4,26V - 5h
dalej sie nie doczekałem zapaliła sie zielona dioda.
Po wyjęciu ogniwo miało 4,19V.
Dodam, że jestem pozytywnie zaskoczony latarka miała wieczorem duży power świeciła dużo mocniej niż gdy ogniwo ładowała Mactronic-oska ładowarka. Teraz zasięg mojej Black Eye w mieście ponad 150m świecac na tło 10piętrowych bloków oruni wzdłuż ulicy małomiejskiej. Szacuję że lepsza ładowarka zwiekszyła parametry światła o 15-20%.
Dodatkowo przesmarowałem gwinty smarem silikonowym co chyba zwiększyło przepływ prądu w korpusie.
jednak ładowarka działa chyba prawidłowo dokonałem ponownego ładowania i po 5.20 h sama wyłączyła ładowanie i zapaliła się zielona dioda.
Oto moje szczegółowe pomiary napięć w trakcie procesu ładowania:
Start:
01. 3,50V - po 3 minutach od rozpoczęcia ładowania.
02. 3,58V - 30min
03. 3,69V - 1h
04. 3,74V - 1h30
05. 3,80V - 2h
06. 3,88V - 2h30
07. 3,98V - 3h
08. 4,03V - 3h30
09. 4,10V - 4h
10. 4,16V - 4h30
11. 4,26V - 5h
dalej sie nie doczekałem zapaliła sie zielona dioda.
Po wyjęciu ogniwo miało 4,19V.
Dodam, że jestem pozytywnie zaskoczony latarka miała wieczorem duży power świeciła dużo mocniej niż gdy ogniwo ładowała Mactronic-oska ładowarka. Teraz zasięg mojej Black Eye w mieście ponad 150m świecac na tło 10piętrowych bloków oruni wzdłuż ulicy małomiejskiej. Szacuję że lepsza ładowarka zwiekszyła parametry światła o 15-20%.
Dodatkowo przesmarowałem gwinty smarem silikonowym co chyba zwiększyło przepływ prądu w korpusie.
Raczej nie, od tego są specjalne smary przewodzące z dodatkiem grafitu, pyłu miedzi lub srebra.oskar pisze: Dodatkowo przesmarowałem gwinty smarem silikonowym co chyba zwiększyło przepływ prądu w korpusie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.