Wybór ładowarki AA/AAA
Wybór ładowarki AA/AAA
Witam!
Mam swoją ulubioną latareczkę 1xAA kupioną w DX i lekko zmodowaną przeze mnie. Używam do niej zwykłych alkaicznych baterii, ale przy codziennym używaniu stwierdzam, że przydałyby się akusy i dobra ładowarka do nich.
W związku z powyższym mam pytanie:
Co sądzicie o ładowarkach sprzedawanych na Allegro iCharger BC-900 ?
Czy te dodatkowe wyższe prądy ładowania (1000mAh,1500mAh, 1800mAh) przydadzą mi się (co one wogóle dają? szybsze ładowanie?), czy może zwykłemu użytkownikowi się to nie przyda i w zupełności wystarczy BC-700?
A jak nie któraś z powyższych to jaką jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?
Mam swoją ulubioną latareczkę 1xAA kupioną w DX i lekko zmodowaną przeze mnie. Używam do niej zwykłych alkaicznych baterii, ale przy codziennym używaniu stwierdzam, że przydałyby się akusy i dobra ładowarka do nich.
W związku z powyższym mam pytanie:
Co sądzicie o ładowarkach sprzedawanych na Allegro iCharger BC-900 ?
Czy te dodatkowe wyższe prądy ładowania (1000mAh,1500mAh, 1800mAh) przydadzą mi się (co one wogóle dają? szybsze ładowanie?), czy może zwykłemu użytkownikowi się to nie przyda i w zupełności wystarczy BC-700?
A jak nie któraś z powyższych to jaką jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt:
Bardzo dobry wybor.
Osobiscie uzywam 700etki.
Nie wiem czy wyzszych pradow ladowania bedziesz uzywal...ale teraz robia akkuski o coraz wiekszej pojemnosci-moze jednak warto?
Poza tym czy prad rozladowania tez nie jest wiekszy(ten ktorym mozna testowac pojemnosc)?Bo w mojej BC jest on dwa razy wiekszy od pradu ladowania....czyli u mnie max 350mA, a przeciez czesto rozladowuje sie wiekszym pradem-pomiar pojemnosci przy rozladowywaniu wiekszym pradem byl by bardziej zblizony do warunkow pracy w latarkach....
Duza roznica w cenie?
Osobiscie uzywam 700etki.
Nie wiem czy wyzszych pradow ladowania bedziesz uzywal...ale teraz robia akkuski o coraz wiekszej pojemnosci-moze jednak warto?
Poza tym czy prad rozladowania tez nie jest wiekszy(ten ktorym mozna testowac pojemnosc)?Bo w mojej BC jest on dwa razy wiekszy od pradu ladowania....czyli u mnie max 350mA, a przeciez czesto rozladowuje sie wiekszym pradem-pomiar pojemnosci przy rozladowywaniu wiekszym pradem byl by bardziej zblizony do warunkow pracy w latarkach....
Duza roznica w cenie?
No masz i jak tu się utwierdzić w zamiarze kupna 900-tkimadmun pisze:700 powinna Ci wystarczyć
No ja właśnie nie chce przepłacać, ale chętnie dopłacę jeśli te wyższe prądy mogą mi się przydać (np od czasu do czasu przyśpieszyć pilne ładowanie itp.)madmun pisze:IMO nie ma sensu przepłacać
Rozumiem, że co do innych ładowarek nie ma nic w podobnych cenach godnego polecenia?
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Dobra moje aku w bc700 na 700mA są ciepłe nawet bardzo, NiMH nie są tak żywotne jak litowe , Sanyo o ile dobże pamiętam podaje że ich ognia po 500 cyklach w temp otoczenia 20 stopni ładowane prądem 100mA ( albo 200mA) tracą na łeb i szyje swoją pojemność,
A teraz ładujesz je 1800mA potem dajesz do latarki gdzie zostaje wyssany w krótkim czasie i po co męczyć tak biedne ogniwko
Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Według mnie lepsza i tansza jest 700 bo nie mam potrzeby szybkiego ładowania ogniw ( czytaj niszczenia)
A teraz ładujesz je 1800mA potem dajesz do latarki gdzie zostaje wyssany w krótkim czasie i po co męczyć tak biedne ogniwko
Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Według mnie lepsza i tansza jest 700 bo nie mam potrzeby szybkiego ładowania ogniw ( czytaj niszczenia)
Ja jednak wybrał bym BC-900. Jakiś rok temu kupiłem Cameliona z 4 kanałami dającymi dla AA 1000mAx2 i 500mAx4 i wiem że to stanowczo za mało. Ostatnio właśnie się zastanawiałem nad zmianą na BC-900, niestety inne wydatki się pojawiły .Co do gorących akku podczas ładowania to zawsze można położyć obok jakiegoś wentylatorka , przynajmniej ja tak robie.
No ta to raczej nie w tej grupie cenowej. I jakaś taka mało poręczna.madmun pisze:Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Wole jednak BC-X00, bo łatwiej będzie je zapakować w podróż.
Ja już też się zdecydowałem na nią.Steff.k pisze:Ja jednak wybrał bym BC-900
Skoro zdania są podzielone, to myślę, że nawet jeśli te wyższe prądy przydać się mogą pare razy w roku to i tak wole je mieć "w zapasie" niż nie.
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt: