7xXP-G
7xXP-G
Jako że buduje kolejną latarkę, pokażę co tam znowu zrobiłem, na początek kilka fotek, opis uzupełnię w miarę dalszej budowy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Zasilanie to 2x32650 szeregowo ich faktyczna pojemność wychodzi 4800mAh więc na 350mA w diodę mamy prawie 1000lm , prąd max w diodę wyniesie 1A.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mam tylko jeden problem, co zrobić żeby doba miała 36 godzin, wtedy większość moich pomysłów nie musiało by czekać tak długo na realizacje . Pikom, tak na marginesie to myślicie tam coś o wycieczce w moje rejony .
Może nie 36, ale 28 to już coś: http://xkcd.com/320/ - ładnie rozrysowany plan, stickman nawet tłumaczy jak to działamidi pisze:Mam tylko jeden problem, co zrobić żeby doba miała 36 godzin,
A lampka bardzo ciekawa, podoba mi się, wygląd trochę jak granat albo kometa czy coś takiego kosmicznego
pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Hmm te dwa przypadki nie nadaja sie raczej do porownania, Ta optyka to +-20* co bedzie sciana swiatla (typowy flood), a XTar ma z tego co pamietam bardzo konkretny throw - w koncu odip ta latarka wazy >1,5kg.Kris_1 pisze:Na zdjęciu jest tylko głowica.
Jestem bardzo ciekawy jak to będzie świecić obok XTar'a D30 (3x MC-E).
Przy 1A teoria mówi że lumenów będzie więcej .... hmm.
Nie wiem tez jak porownywales ilosci lumenow, bo 3MCE przy 700mA w kazdy chip da 2400lumenow, a 7XPG R5@1A da srednio 2500lm ale bedzie sie bardziej grzala od 3MCE -- wiec ilosc lumenow mozna uznac za identyczna.
M.
Byłem, widziałem i porównaliśmy ilość światła odbitego od dużego ekranu projekcyjnego.
Wyniki są zbliżone, ale jak będzie gotowy produkt to zrobimy beamshoty porównawcze i pomiary. O tym później.
Na razie jestem mile zaskoczony rozwiązaniem które zastosowali Edim i Midi - znika problem przegrzewania się. Nie ma i koniec.
1A w moduł i można spać spokojnie. Diodka sygnalizuje kolorem i błyskami stan akumulatora, oraz działanie regulatora temp. Kilkanaście watów wpompowane w ledy, załączenie ograniczenia i zmiana ilości światła jest prawie niezauważalna. Wszystko odbywa się płynnie. Rewelacja!
Myślę że twórcy napiszą coś niedługo na ten temat.
Wracając do tematu - tytułowy moduł będzie pracował w latarce która będzie miała kilka nietypowych i nowatorskich rozwiązań.
Wyniki są zbliżone, ale jak będzie gotowy produkt to zrobimy beamshoty porównawcze i pomiary. O tym później.
Na razie jestem mile zaskoczony rozwiązaniem które zastosowali Edim i Midi - znika problem przegrzewania się. Nie ma i koniec.
1A w moduł i można spać spokojnie. Diodka sygnalizuje kolorem i błyskami stan akumulatora, oraz działanie regulatora temp. Kilkanaście watów wpompowane w ledy, załączenie ograniczenia i zmiana ilości światła jest prawie niezauważalna. Wszystko odbywa się płynnie. Rewelacja!
Myślę że twórcy napiszą coś niedługo na ten temat.
Wracając do tematu - tytułowy moduł będzie pracował w latarce która będzie miała kilka nietypowych i nowatorskich rozwiązań.
Widzę że dojechałeś szczęśliwie, pora była późna więc jazda samemu o 2-giej w nocy nie należy do szczególne przyjemnych. Jeżeli chodzi o system kontroli stanu aku jak i temperatury to uważam go za bardzo udany element nowego drivera. Systemy "ochronne" działają bardzo dobrze, w momencie gdy na czujniku pojawi się zadana temperatura, driver sygnalizuje to za pomocą migania diody ( ta równocześnie wskazuje stan aku ) , następuje wtedy płynne ograniczenie prądu leda, jest to prawie nie do zaobserwowania, jednak widać to podczas pomiaru pobieranego prądu. W momencie gdy czujnik odnotuje spadek temp. następuje podniesienie prądu co powoduje powrót do wcześniejszej jasności ( dioda sygnalizacyjna przestaje migać ). Wskaźnik stanu aku działa w ten sposób, na początku gdy napięcie wynosi 8,4V-7,6V dioda świeci kolorem zielonym , od 7,5V-7,2V kolor pomarańczowy , od 7,1V-6,9V kolor czerwony, od 6,8V dioda zaczyna migać na czerwono ( jasność świecenia nie spada ) w miarę ze spadkiem napięcia następuje najpierw obniżenie prądu w diody ( tu jasność zaczyna spadać skokowo ) do momentu w którym lampka schodzi na minimalny poziom jasności który zapewni około 1-2h stałego światła ( w sytuacji awaryjnej mamy możliwość poruszania się w całkowitej ciemności ).
Tak to mniej więcej wygląda, a w rzeczywistości działa bardzo fajnie . Dokładnie ten sam driver pracuje w projekcie Falcon-Ebola gdzie steruje tam trzema XP-G.
Pozdrawiam.
Tak to mniej więcej wygląda, a w rzeczywistości działa bardzo fajnie . Dokładnie ten sam driver pracuje w projekcie Falcon-Ebola gdzie steruje tam trzema XP-G.
Pozdrawiam.
-
Tak, diody siedzą na oryginalnym MCPCB, z pomiarów kamerą termowizyjną wyszło iż najcieplej ma dioda w środku, a maksymalny prąd jaki można w to dać to 1A. Wykonanie takiej podstawki z miedzi na której można by wlutować diody jest możliwe jednak ręcznie to nie taka prosta sprawa i nie mam zamiaru się z tym szarpać. Tak na marginesie Edim znalazł MCPCB które odprowadza ciepło niemal identycznie jak miedź ( różnica to 10stopni więcej na strukturze w porównaniu z miedzią, potwierdziły to obserwacje kamerą termo ) jednak są to MCPCB na jedną diodę XP-G. Jeżeli będę miał takie MCPCB dla wieloledów na pewno będę ich używał gdyż to prostsze rozwiązanie , miedź jest oczywiście super lecz ograniczę się do pojedynczych projektów z uwagi na czasochłonność ich wykonania.
- Calineczka
- Kontakt: