Beznadziejna optyka LEDIL LXP M dla XP-G
Beznadziejna optyka LEDIL LXP M dla XP-G
Witajcie. Krew mnie już zalewa. Kupiłem sobie diode Cree R5 XP-G na płytce star oraz w/w optykę. Optyka jest beznadziejna. Ma miejsce na kable - lecz nie ma miejsca na luty. Narazie próbuje lutować zamiast kabli blaszki (cieńsze niż żyletka). Optyka nie jest przemyślana! Odradzam ją.
Link do datasheet'a http://www.ledil.fi/datasheets/DataSheet_LXP.pdf
Link do datasheet'a http://www.ledil.fi/datasheets/DataSheet_LXP.pdf
Witam
A mógłbyś zapodać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda, bo myślę, że producent powinien przewidzieć miejsca na podłączenia zasilania, chyba, że soczewki są dedykowane do określonych typów podłoży, choć o tym nie doczytałem w dejatszicie.
Pozdrawiam
A mógłbyś zapodać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda, bo myślę, że producent powinien przewidzieć miejsca na podłączenia zasilania, chyba, że soczewki są dedykowane do określonych typów podłoży, choć o tym nie doczytałem w dejatszicie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Faktycznie jest to problem. Trzeba lutować jak najcieńszą warstwą pola na podłożu i dociskać z całej siły aby złapał klej. Co do kwestii optycznej LXP RS i D dają naprawdę bardzo ładny i jednorodny beam jednak z XP-G świecą sporo szerzej niż podane w specyfikacji kąty dla XP-E.
Sometimes darkness can show you the light
Ja przylutowałem bez problemu, tylko pierw zobaczyłem jak się układa obudowa soczewki na MPCB i gdzie wypadają luty, przesunąłem do krawędzi pól , przylutowałem, założyłem soczewkę i jest dobrze. Lutowałem sztywny przewód (drut). Pomysł z tymi blaszkami dobry ale trzeba je odizolować bo przy mocniejszym dogięciu do stara można zrobić zwarcie.
- Calineczka
- Kontakt:
kurcze, ja jakoś nie miałem problemu z tą optyką. jak dobrze ustawisz wcięcia w optyce tak aby pokrywały się z wcięciami w mcb. lekko obrócisz i wszystko powinno pasować.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 mar 2010, 20:54 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
laciaty proponuję zrobić jak kolega napisał, duży radek od chipsetu proponuję, nawet może być ten co widać jest na zdjęciu tylko trzeba zapewnić przepływ powietrza bo jak będzie 10x większy a zabudowany to dioda się dobrze zagrzejetOmki pisze:kurcze, ja jakoś nie miałem problemu z tą optyką. jak dobrze ustawisz wcięcia w optyce tak aby pokrywały się z wcięciami w mcb. lekko obrócisz i wszystko powinno pasować.
- Hans Trans
No cóż...
Producenci optyki niestety jak widać mają w głębokim niepoważaniu tzw. majsterkowiczów I wszystkie produkty robią pod firmy lutujące emitery na dedykowanych płytkach, my się musimy męczyć. Ja sobie poradziłem stosując cieniutką taśmę połączeniową z jakiejś drukarki. Jest zdecydowanie cieńsza niż jakikolwiek drucik, ma szerokość ok. 1.2 mm, zalutowałem dwie żyły i wygląda to tak:
Grubość, można powiedzieć, zerowa Nie ma problemu z posadzeniem czegokolwiek, trzeba tylko uważać, żeby nie pocynować taśmy z obu stron - zrobiłaby się już za gruba.
Grubość, można powiedzieć, zerowa Nie ma problemu z posadzeniem czegokolwiek, trzeba tylko uważać, żeby nie pocynować taśmy z obu stron - zrobiłaby się już za gruba.