Sterownik 3 lamp - pojedyncze zapalanie
Sterownik 3 lamp - pojedyncze zapalanie
Witam..
Potrzebuje wykonac sterownik realizujący zapalanie 3 lamp pojedynczo jedna po drugiej (efekt pasa startowego).
Lampy na 230VAC..
Trzeba by chyba zastosowac przekaźniki na 230V albo wymienic żarówki na 12V i zastosowac trafo co mnie ogranicza bo nie mam podwieszanego sufitu wiec trafo musiał by sie upchac w małej obudowie lampy głebokiej na 3 cm..
Wiec lepiej zastosowac przekazniczki minaturowe na 230V ale jak rozwiazac sterownik do tego
Pozdrawiam..
Potrzebuje wykonac sterownik realizujący zapalanie 3 lamp pojedynczo jedna po drugiej (efekt pasa startowego).
Lampy na 230VAC..
Trzeba by chyba zastosowac przekaźniki na 230V albo wymienic żarówki na 12V i zastosowac trafo co mnie ogranicza bo nie mam podwieszanego sufitu wiec trafo musiał by sie upchac w małej obudowie lampy głebokiej na 3 cm..
Wiec lepiej zastosowac przekazniczki minaturowe na 230V ale jak rozwiazac sterownik do tego
Pozdrawiam..
Re: Sterownik 3 lamp - pojedyncze zapalanie
Witamophiel pisze:Witam..
Lampy na 230VAC..
Chodzi ci o zwykłe żarówki 230v???
można też triak i optotriakTrzeba by chyba zastosowac przekaźniki na 230V albo wymienic żarówki na 12V i zastosowac trafo co mnie ogranicza bo nie mam podwieszanego sufitu wiec trafo musiał by sie upchac w małej obudowie lampy głebokiej na 3 cm..
bascom twoim przyjacielem, wystarczy programator stk200, jakiś tani procek, atmega8 albo mniejszy attiny, 3 triaki, 3 optotriaki, trochę drobnicy.Wiec lepiej zastosowac przekazniczki minaturowe na 230V ale jak rozwiazac sterownik do tego
Wszystko znajdziesz na www.elektroda.pl w dziale mikrokontrolery.
Kod: Zaznacz cały
porta=output
Do
porta.0=1
porta.1=0
porta.2=0
wait 1
porta.0=0
porta.1=1
porta.2=0
wait 1
porta.0=0
porta.1=0
porta.2=1
wait 1
loop
end
Krzysiek
Tak chodzi o lampy punktowe na 230V..krzychu_m pisze:Chodzi ci o zwykłe żarówki 230v???
Z tego to troszku zielony jestem.Dobrze by było jak by mi to ktos przedstawił gotowe na schemacie..A procka zaprogramuje jakos..krzychu_m pisze:Tak może wyglądać w uproszczeniu program do sterowania lampami w bascom.
Witam
Czy chodzi Ci o to żeby się światło przesuwało, tzn 1 zapala, 2 zapala 1 gaśnie, 3 zapala 2gaśnie?
Jeśli tak to potrzebne są:
3 tranzystory NPN
3 rezystory
3 kondensatory
3 przekaźniki i diody.
Do tego jakiś zasilacz na prąd stały w granicach 5 - 24V w zależności od przekaźników.
Jeśli tak ma być to wrzucę schemat.
Pozdrawiam
Czy chodzi Ci o to żeby się światło przesuwało, tzn 1 zapala, 2 zapala 1 gaśnie, 3 zapala 2gaśnie?
Jeśli tak to potrzebne są:
3 tranzystory NPN
3 rezystory
3 kondensatory
3 przekaźniki i diody.
Do tego jakiś zasilacz na prąd stały w granicach 5 - 24V w zależności od przekaźników.
Jeśli tak ma być to wrzucę schemat.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
ophiel, hasło rejestr przesuwny. Bez potrzeby posiadania umiejetnosci programowania
http://www.youtube.com/watch?v=U5DeSHuVx1E
- Calineczka
- Kontakt:
ophiel, hasło rejestr przesuwny. Bez potrzeby posiadania umiejetnosci programowania
symulator ttl
http://wallysoft.nd.e-wro.pl/download/SymulatorTTL.zip
symulator ttl
http://wallysoft.nd.e-wro.pl/download/SymulatorTTL.zip
Witam
Oto i masz dwa schematy, prosty i prostszy
Zapalanie po kolei 1, 2, 3, i gaśnięcie niestety też w tej kolejności: 1, 2, 3
Z racji wrodzonego lenistwa, nie narysowałem styków załączających żarówki, ale to juz chyba dasz radę odpowiednio zinterpretować.
W związku z tym, że pierwszy schemat został omówiony tu , tak więc zajmę sie tym drugim.
Załączenie układu realizowane jest włącznikiem S2, który podaje napięcie na cewkę przekaźnika przez rezystor. Cewka, jest zbocznikowana kondensatorem, który zaczyna sie ładować, w momencie osiągnięcia napięcia powodującego przyciągnięcie kotwicy przekaźnika, zwarte styki powodują podanie napięcia na kolejny analogiczny stopień itd.
W tym układzie trzeba będzie niestety trochę pogłówkować, bo rezystory muszą być tak dobrane, aby miały około 120 - 150% rezystancji uzwojenia cewki. Przekaźniki moga być też na 12 czy 24V, jednak potrzebne będą wtedy kondensatory na wyższe napięcia. Wartośc kondensatorów też należy dobrać w zależności od użytych rezystorów i oczekiwanego czasu zwłoki.
Układ można rozbudowywać dodając kolejne stopnie bez ograniczeń.
Pozdrawiam
Oto i masz dwa schematy, prosty i prostszy
Zapalanie po kolei 1, 2, 3, i gaśnięcie niestety też w tej kolejności: 1, 2, 3
Z racji wrodzonego lenistwa, nie narysowałem styków załączających żarówki, ale to juz chyba dasz radę odpowiednio zinterpretować.
W związku z tym, że pierwszy schemat został omówiony tu , tak więc zajmę sie tym drugim.
Załączenie układu realizowane jest włącznikiem S2, który podaje napięcie na cewkę przekaźnika przez rezystor. Cewka, jest zbocznikowana kondensatorem, który zaczyna sie ładować, w momencie osiągnięcia napięcia powodującego przyciągnięcie kotwicy przekaźnika, zwarte styki powodują podanie napięcia na kolejny analogiczny stopień itd.
W tym układzie trzeba będzie niestety trochę pogłówkować, bo rezystory muszą być tak dobrane, aby miały około 120 - 150% rezystancji uzwojenia cewki. Przekaźniki moga być też na 12 czy 24V, jednak potrzebne będą wtedy kondensatory na wyższe napięcia. Wartośc kondensatorów też należy dobrać w zależności od użytych rezystorów i oczekiwanego czasu zwłoki.
Układ można rozbudowywać dodając kolejne stopnie bez ograniczeń.
Pozdrawiam
Może jednak poproś kogoś, żeby Ci to wykonał..ophiel pisze:Hejka
Prosil bym jednak o dorysowanie stykow zalączajaych żarówki..
Nie chce czegos skopac wlasnym pomyslem..
Pzdr..
Pozdrawiam
PS: Poprawione
Ostatnio zmieniony czwartek 18 mar 2010, 08:56 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Lenistwo i chęć zaimponowania kobiecie, to jedne z większych motorów postępuclorox pisze: Śledząc Twoje poczynania na forum dochodzę do wniosku, że powinno być więcej takich leniuchów wszędzie...
Pozdrawiam
PS: Dzięki
Przekaźniki mają cewki 5V.ophiel pisze:Czyli te kondensatory z drugiego schematu powinny byc na 5V
I przekaźniki tez na 5 V..
Jeśli chodzi o kondensatory ze względów bezpieczeństwa, powinny być na napięcie co najmniej równe napięciu zasilania, najlepiej 16V. Chodzi o to, że w przypadku wystąpienia uszkodzenia obwodu (przerwa na uzwojeniu cewki, zdarza się...) nie eksplodował kondensator.
Jeśli będziesz kupował przekaźniki, to szukaj takich z największą rezystancją cewki, co umożliwia stosowanie mniejszych pojemności.
Oczywiście wymagane dwie pary zestyków roboczych....
Pozdrawiam