Wybór ładowarki AA/AAA
Wybór ładowarki AA/AAA
Witam!
Mam swoją ulubioną latareczkę 1xAA kupioną w DX i lekko zmodowaną przeze mnie. Używam do niej zwykłych alkaicznych baterii, ale przy codziennym używaniu stwierdzam, że przydałyby się akusy i dobra ładowarka do nich.
W związku z powyższym mam pytanie:
Co sądzicie o ładowarkach sprzedawanych na Allegro iCharger BC-900 ?
Czy te dodatkowe wyższe prądy ładowania (1000mAh,1500mAh, 1800mAh) przydadzą mi się (co one wogóle dają? szybsze ładowanie?), czy może zwykłemu użytkownikowi się to nie przyda i w zupełności wystarczy BC-700?
A jak nie któraś z powyższych to jaką jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?
Mam swoją ulubioną latareczkę 1xAA kupioną w DX i lekko zmodowaną przeze mnie. Używam do niej zwykłych alkaicznych baterii, ale przy codziennym używaniu stwierdzam, że przydałyby się akusy i dobra ładowarka do nich.
W związku z powyższym mam pytanie:
Co sądzicie o ładowarkach sprzedawanych na Allegro iCharger BC-900 ?
Czy te dodatkowe wyższe prądy ładowania (1000mAh,1500mAh, 1800mAh) przydadzą mi się (co one wogóle dają? szybsze ładowanie?), czy może zwykłemu użytkownikowi się to nie przyda i w zupełności wystarczy BC-700?
A jak nie któraś z powyższych to jaką jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt:
Bardzo dobry wybor.
Osobiscie uzywam 700etki.
Nie wiem czy wyzszych pradow ladowania bedziesz uzywal...ale teraz robia akkuski o coraz wiekszej pojemnosci-moze jednak warto?
Poza tym czy prad rozladowania tez nie jest wiekszy(ten ktorym mozna testowac pojemnosc)?Bo w mojej BC jest on dwa razy wiekszy od pradu ladowania....czyli u mnie max 350mA, a przeciez czesto rozladowuje sie wiekszym pradem-pomiar pojemnosci przy rozladowywaniu wiekszym pradem byl by bardziej zblizony do warunkow pracy w latarkach....
Duza roznica w cenie?
Osobiscie uzywam 700etki.
Nie wiem czy wyzszych pradow ladowania bedziesz uzywal...ale teraz robia akkuski o coraz wiekszej pojemnosci-moze jednak warto?
Poza tym czy prad rozladowania tez nie jest wiekszy(ten ktorym mozna testowac pojemnosc)?Bo w mojej BC jest on dwa razy wiekszy od pradu ladowania....czyli u mnie max 350mA, a przeciez czesto rozladowuje sie wiekszym pradem-pomiar pojemnosci przy rozladowywaniu wiekszym pradem byl by bardziej zblizony do warunkow pracy w latarkach....
Duza roznica w cenie?
No masz i jak tu się utwierdzić w zamiarze kupna 900-tkimadmun pisze:700 powinna Ci wystarczyć
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
No ja właśnie nie chce przepłacać, ale chętnie dopłacę jeśli te wyższe prądy mogą mi się przydać (np od czasu do czasu przyśpieszyć pilne ładowanie itp.)madmun pisze:IMO nie ma sensu przepłacać
Rozumiem, że co do innych ładowarek nie ma nic w podobnych cenach godnego polecenia?
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Dobra moje aku w bc700 na 700mA są ciepłe nawet bardzo, NiMH nie są tak żywotne jak litowe , Sanyo o ile dobże pamiętam podaje że ich ognia po 500 cyklach w temp otoczenia 20 stopni ładowane prądem 100mA ( albo 200mA) tracą na łeb i szyje swoją pojemność,
A teraz ładujesz je 1800mA potem dajesz do latarki gdzie zostaje wyssany w krótkim czasie i po co męczyć tak biedne ogniwko
Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Według mnie lepsza i tansza jest 700 bo nie mam potrzeby szybkiego ładowania ogniw ( czytaj niszczenia)
A teraz ładujesz je 1800mA potem dajesz do latarki gdzie zostaje wyssany w krótkim czasie i po co męczyć tak biedne ogniwko
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Według mnie lepsza i tansza jest 700 bo nie mam potrzeby szybkiego ładowania ogniw ( czytaj niszczenia)
Ja jednak wybrał bym BC-900. Jakiś rok temu kupiłem Cameliona z 4 kanałami dającymi dla AA 1000mAx2 i 500mAx4 i wiem że to stanowczo za mało. Ostatnio właśnie się zastanawiałem nad zmianą na BC-900, niestety inne wydatki się pojawiły
.Co do gorących akku podczas ładowania to zawsze można położyć obok jakiegoś wentylatorka
, przynajmniej ja tak robie.
![:/](./images/smilies/kwasny.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
No ta to raczej nie w tej grupie cenowej. I jakaś taka mało poręczna.madmun pisze:Alphi jeszcze takie cudo jest MH-C808M
Wole jednak BC-X00, bo łatwiej będzie je zapakować w podróż.
Ja już też się zdecydowałem na nią.Steff.k pisze:Ja jednak wybrał bym BC-900
Skoro zdania są podzielone, to myślę, że nawet jeśli te wyższe prądy przydać się mogą pare razy w roku to i tak wole je mieć "w zapasie" niż nie.
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
- Calineczka
- Kontakt: