Kolejny projekt
A może coś takiego. Ty nie powinieneś mieć problemu z wykonaniemmidi pisze:Potencjometr jest tak zamontowany że deszcz nie powinien mu zaszkodzić, o całkowitej szczelności nie ma mowy, no chyba że są dostępne jakieś potencjometry dedykowane pod " chmurkę ".
Wystarczy dobrać o-ring do średnicy osi, a na miejscu go będzie utrzymywać pokrętło.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra -na rysunku nie uwzględniłeś śruby dokręcającej z wierzchu potencjometr, jak bym się bardzo zawziął to pewnie bym coś wymyślił, tu trzeba już jubilerskiej precyzji. Uszczelka musiała by się ledwo co ocierać o zakrętkę, sama ośka potencjometru nie jest idealnie osiowa co powodowało by iż potencjometr nie obracał by się płynnie. Myślę jednak że to rozwiązanie by zadziałało jak i kilka innych też .
Lennin - no właśnie pojechałem na maksa , wreszcie latarka jest latarką a nie jakimś tam mikrusem ( choć i takie małe mają swój urok ) , fajnie leży w ręce i dobrze się ją obsługuje. Jeżeli chodzi o ustawienie dwóch aku koło siebie to jest to mały problem techniczny dla mnie w tej chwili ( jak zarobię na profesjonalne imadło do mojej frezarki jak i na podzielnice, problem zniknie ). Ale jak widać co jakiś czas robię coś nowego tak więc za jakiś czas doczekasz się właśnie takiego rozwiązania.
Pozdrawiam.
Lennin - no właśnie pojechałem na maksa , wreszcie latarka jest latarką a nie jakimś tam mikrusem ( choć i takie małe mają swój urok ) , fajnie leży w ręce i dobrze się ją obsługuje. Jeżeli chodzi o ustawienie dwóch aku koło siebie to jest to mały problem techniczny dla mnie w tej chwili ( jak zarobię na profesjonalne imadło do mojej frezarki jak i na podzielnice, problem zniknie ). Ale jak widać co jakiś czas robię coś nowego tak więc za jakiś czas doczekasz się właśnie takiego rozwiązania.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Ale takie coś powinno już działać bez problemu. O-ring jest pomiędzy body a pokrętłem.midi pisze:Pyra -na rysunku nie uwzględniłeś śruby dokręcającej z wierzchu potencjometr, jak bym się bardzo zawziął to pewnie bym coś wymyślił, tu trzeba już jubilerskiej precyzji. Uszczelka musiała by się ledwo co ocierać o zakrętkę, sama ośka potencjometru nie jest idealnie osiowa co powodowało by iż potencjometr nie obracał by się płynnie. Myślę jednak że to rozwiązanie by zadziałało jak i kilka innych też .
Pozdrawiam
To może od innej strony, gdzie kupić jak najmniejszy potencjometr ale nie montażowy, taki 10-20k typ A, jak się taki znajdzie to można się zastanawiać jak go uszczelnić. Gabaryty są tu najważniejsze a z tego co ostatnio sprawdzałem nie łatwo jest znaleźć coś bardzo małego.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
A dlaczego nie PR.
Można przecież dać potencjometr montażowy i dorobić gałkę z ośką, spłaszczoną na końcu, aby weszła w wycięcia PRki. Wtedy zrobić małe podtoczenie dla o-ringa w gałce a sam o-ring przytwierdzić w body.
Pozdrawiam
Można przecież dać potencjometr montażowy i dorobić gałkę z ośką, spłaszczoną na końcu, aby weszła w wycięcia PRki. Wtedy zrobić małe podtoczenie dla o-ringa w gałce a sam o-ring przytwierdzić w body.
Pozdrawiam
Z tego co wiem , to potencjometry montażowe nie są zaprojektowane na częste zmiany położenia, z obawy iż może taki potencjometr się szybko rozlecieć wolę go nie stosować.
Zgadza się, ale w końcu nikt rozsądny nie będzie ciągle kręcił potencjometrem, z drugiej strony, może masz rację i to ja się mylę zakładając "rozsądny"midi pisze:Z tego co wiem , to potencjometry montażowe nie są zaprojektowane na częste zmiany położenia, z obawy iż może taki potencjometr się szybko rozlecieć wolę go nie stosować.
A może jednak impulsator, tylko wtedy nie było by wzrokowej kontroli jasności przed włączeniem....
Pozdrawiam
Jutro upchnę elektronikę do środka i lada dzień wszystko powinno zagrać .
ps. głowica do latarki na 7xXP-G jest już gotowa tak jak i moduł .
ps. głowica do latarki na 7xXP-G jest już gotowa tak jak i moduł .
Co prawda to zajmie trochę więcej miejsca, ale można zastosować małą przekładnię zębatą pomiędzy gałką potencjometru , a pokrętłem wystającym na zewnątrz. Umożliwi to zastosowanie lepszego spasowania i uszczelnienia pokrętła. Jeżeli upieramy się przy super szczelności to ewentualnie impulsator magnetyczny zrobić - ale to może skomplikować konstrukcję.