Kolejny projekt

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Kolejny projekt

Post autor: midi »

Witam, zachęcony wynikami testów lampki na rower, postanowiłem wykorzystać nowy driver z pomiarem temperatury jak i kontroli aku do zbudowania kolejnej latarki. Tak to sobie wykombinowałem że latarka jest bardzo uniwersalna gdyż może służyć jako lampka rowerowa jak i po dokręceniu do niej tuby na 2x 25500 staje się latarką ręczną. Latarka jeszcze nie jest skończona jednak postanowiłem już ją pokazać. Pewną zmianą w sterowaniu jest to iż latarka nie posiada trybów jasności, ten parametr regulowany płynnie za pomocą potencjometru umieszczonego na górze korpusu tuż koło diody sygnalizującej stan aku. Tak jak wspomniałem latarka ta nadaje się również na rower, po odkręceniu tuby na aku, zakładamy dodatkowy włącznik na korpus z potencjometrem, z niego wystaje kabel i włącznik. Kabel z włącznika idzie do zasobnika z aku, na końcu kabla jest element który się wkręca w zasobnik akumulatorów i w ten oto sposób wykorzystujemy tubus na aku który można za pomocą paska z rzepem przymocować do ramy roweru. Oczywiście można użyć zewnętrznego źródła o większej pojemności.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niebawem więcej fotek, postaram się ją dość szybko skończyć.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Artek -- fajowa 8-) Gratki.
Potencjometr od zera (czy troche wyzej?) do 1,5A? Zupelnie plynny czy moze wykorzystales taki ze kliknieciami -- mozna wyznaczyc wtedy poziomy?

Czekam na info i zbieram grosiki na zamowienie u Ciebie.
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

Kształt, wykonanie, funkcjonalność - ta latarka stanowi klasę sama dla siebie :szok:
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ale fajna :) Taka niekonwencjonalna...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

A ja tu widzę oprócz świetnej latarki piękne dzieło sztuki :mrgreen: . midi , twoje projekty robią zaskakujące wrażenie pod względem estetycznym :wink:
freebike

Post autor: freebike »

ale ładna. Jakie wykonanie :o Głowica kojarzy mi się z pokrojona cebulą ;) Na pewno można się nią skutecznie podrapać. Poważnie super :)
Ostatnio zmieniony sobota 13 mar 2010, 20:10 przez freebike, łącznie zmieniany 1 raz.
... i wszystko jasne ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
midi świetny pomysł z tym potencjometrem
Jak uszczelniłeś ośkę, jakiś o-ring?

Pozdrawiam

PS: A mnie przypomina buzdygan ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Pyra pisze:PS: A mnie przypomina buzdygan ;)
Ja miałem jako pierwsze skojarzenie buławę jakowegoś marszałka czy innego wodza... ;)
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

Troche jak "lyzka" do miodu :D
A tak serio to calkiem w pytke ta lampka.
Regulacja jasnosci potencjometrem to jest cos!
Pozdrawiam
DNF
freebike

Post autor: freebike »

DNF pisze:Troche jak "lyzka" do miodu :D

DNF
najbardziej to przypomina. Ciekawe jak świeci do ula w ciemnym lesie :)
... i wszystko jasne ;)
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Przepiękna :) ...midi napisz coś więcej o tym potencjometrze. Pierwszy raz widzę taki patent w nowoczesnej latarce LED.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

toms_, przy takiej mocy potencjometr jest wskazany.
hehe a propozycje zrobienia potencjometru rzucilem jakis dluzszy czas temu przy jednym ze spotkan Gregowi do jego projektu Maga 2500lm+.
Artkowi wyszlo to swietnie moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Hans Trans

No, no...

Post autor: Hans Trans »

Baardzo pomysłowe, zwłaszcza patent z dokręcaniem odpowiedniego "odwłoku" zależnie od zastosowania. Proponuję jeszcze wypiaskować albo wyszczotkować (dla rozwinięcia powierzchni) i poczernić. Wydaje mi się też, że finy są ciutek za grube, robiłem symulacje jednym z darmowych apletów do projektowania radiatorów (link podał czarny_kruk niedawno) i wychodzi na to, że stosunek grubości fina do odstępów jak 1:1 jest raczej niekorzystny...
A nie byłoby wygodniej dla użytkownika, gdyby włącznik był obok potencjometru?

Edit: Oczywiście powinienem pisać "żeberka radiatora", ale jakoś mi się to kojarzy z żarciem... najwyraźniej pora na kolację :mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Potencjometr jest tak zamontowany że deszcz nie powinien mu zaszkodzić, o całkowitej szczelności nie ma mowy, no chyba że są dostępne jakieś potencjometry dedykowane pod " chmurkę ". Latarka będzie miała 2 tryby ciągłe 1,5A-1A, oraz jedno strobo ( z racji tego iż to też latarka na rower ), tryby te zmieniać się będzie standardowo, włącznikiem w dupce, potencjometr będzie działał na każdym z trybów , driver ma pamięć, w trybie 1,5A mamy pełny zakres regulacji w trybie 1A będzie zakres do takiego właśnie prądu i to samo ze strobo. Jeszcze się zastanawiam czy nie użyć kolimatora Carclo 3xXP-G jednak chyba pozostanę przy Khatodzie 4xXP-G, przy 350mA w diodę mamy oszczędność prądu jak i ponad 500lm a to nie mało, prawda :wink: . Tak więc budowę kontynuuję, jednak już niebawem zobaczycie 7xXP-G budowane dla jednego z kolegów :twisted: .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pppiiięęęęknaaaaaaaaaaaa :o

p.s. Żonce też się podoba :mrgreen:
ODPOWIEDZ