Ładowarka RC Power BC-6: coś nie gra...

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Hans Trans

Ładowarka RC Power BC-6: coś nie gra...

Post autor: Hans Trans »

Zakupiłem sobie miodzio ładowareczkę RC Power BC-6. Jak się łatwo domyślić, jest to klon wszystkich Bantamów, Sharków i czego tam jeszcze. Pudełko i opcje w każdym bądź razie te same. Podłączyłem toto do tłustego zasilacza, 6A bez łaski. Próbuję naładować pakiet NiMH 7.2 V, 4Ah. Prąd ładowania dałem na "Man" i ustawiłem na 0.8A. No i co widzę? Ładuje, ładuje, co kilkadziesiąt sekund podkręca wiatrak na maksymalne obroty, po chwili go ścisza i zaraz potem na wyświetlaczu skok natężenia z 0.8A do 2, a czasem do 3A! Nie za każdym razem tak się dzieje, ale w końcu przekracza mniej-więcej 3A i pyk, "Break Down", koniec zabawy. Próba naładowania pojedynczego AA NiMH też spaliła na panewce, w jednego upchałem ~3500 mAh i jeszcze ponoć był głodny, drugi się nie chciał ładować wcale a wcale - chociaż BC-700 nie miała z tym żadnych trudności. O tym, że USB pomimo instalacji sterowników i oprogramowania nie działa, to nawet nie wspomnę. Pytanie: czy to ja jestem obustronnie leworęczny, czy ładowarka ma berecik przekrzywiony? Help.
Ostatnio zmieniony sobota 13 mar 2010, 14:06 przez Hans Trans, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

3500 mAh w AA to nic dziwnego. Jesli ma 2500 mAh pojemnosci nominalnej to trzeba 140% wpakowac.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ