Beznadziejna optyka LEDIL LXP M dla XP-G

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
laciaty

Beznadziejna optyka LEDIL LXP M dla XP-G

Post autor: laciaty »

Witajcie. Krew mnie już zalewa. Kupiłem sobie diode Cree R5 XP-G na płytce star oraz w/w optykę. Optyka jest beznadziejna. Ma miejsce na kable - lecz nie ma miejsca na luty. Narazie próbuje lutować zamiast kabli blaszki (cieńsze niż żyletka). Optyka nie jest przemyślana! Odradzam ją.

Link do datasheet'a http://www.ledil.fi/datasheets/DataSheet_LXP.pdf
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
A mógłbyś zapodać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda, bo myślę, że producent powinien przewidzieć miejsca na podłączenia zasilania, chyba, że soczewki są dedykowane do określonych typów podłoży, choć o tym nie doczytałem w dejatszicie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Faktycznie jest to problem. Trzeba lutować jak najcieńszą warstwą pola na podłożu i dociskać z całej siły aby złapał klej. :neutral: Co do kwestii optycznej LXP RS i D dają naprawdę bardzo ładny i jednorodny beam jednak z XP-G świecą sporo szerzej niż podane w specyfikacji kąty dla XP-E.
Sometimes darkness can show you the light
laciaty

Poradziłem sobie z tym tak że blaszki wyprowadziłem na boki a te niby ,,miejsca na kable" zajmują luty.

[ Dodano: 13 Marzec 2010, 14:33 ]
jak sie usuwa załacznik??? troszke za duży sie z uploadował
Załączniki
DSC_4548.JPG
DSC_4548.JPG (405.71 KiB) Przejrzano 488 razy
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Po prostu zdjęcie trzeba skadrować i będzie ok. Przydałoby się zrobić też drugie od tyłu.
laciaty

A teraz zastanawiam się nad chłodzeniem... Dioda bedzie pracowała przy 1A
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

A jak CXP się sprawdzają?
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Ja przylutowałem bez problemu, tylko pierw zobaczyłem jak się układa obudowa soczewki na MPCB i gdzie wypadają luty, przesunąłem do krawędzi pól , przylutowałem, założyłem soczewkę i jest dobrze. Lutowałem sztywny przewód (drut). Pomysł z tymi blaszkami dobry ale trzeba je odizolować bo przy mocniejszym dogięciu do stara można zrobić zwarcie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

laciaty, proszę zmniejszyć obrazek albo załadowac go nie jako załącznik a przez okienko nad napisem:
Wyślij obrazek na serwer i wklej do wiadomości!
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

kurcze, ja jakoś nie miałem problemu z tą optyką. jak dobrze ustawisz wcięcia w optyce tak aby pokrywały się z wcięciami w mcb. lekko obrócisz i wszystko powinno pasować.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 16 mar 2010, 20:54 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
cre_9

Post autor: cre_9 »

Nie wiem, ja wszystkie soczewki Ledila kwadratowe do XR-E musiałem mocno piłować, bo fabrycznie jest taśma na całej powierzchni, nie ma tam żadnego wcięcia :)
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

tOmki pisze:kurcze, ja jakoś nie miałem problemu z tą optyką. jak dobrze ustawisz wcięcia w optyce tak aby pokrywały się z wcięciami w mcb. lekko obrócisz i wszystko powinno pasować.
laciaty proponuję zrobić jak kolega napisał, duży radek od chipsetu proponuję, nawet może być ten co widać jest na zdjęciu tylko trzeba zapewnić przepływ powietrza bo jak będzie 10x większy a zabudowany to dioda się dobrze zagrzeje
Awatar użytkownika
Hans Trans

No cóż...

Post autor: Hans Trans »

Producenci optyki niestety jak widać mają w głębokim niepoważaniu tzw. majsterkowiczów :wink: I wszystkie produkty robią pod firmy lutujące emitery na dedykowanych płytkach, my się musimy męczyć. Ja sobie poradziłem stosując cieniutką taśmę połączeniową z jakiejś drukarki. Jest zdecydowanie cieńsza niż jakikolwiek drucik, ma szerokość ok. 1.2 mm, zalutowałem dwie żyły i wygląda to tak:
Obrazek
Grubość, można powiedzieć, zerowa :mrgreen: Nie ma problemu z posadzeniem czegokolwiek, trzeba tylko uważać, żeby nie pocynować taśmy z obu stron - zrobiłaby się już za gruba.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

tylko jaki max. prąd wytrzyma ta taśma ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

To jest przewód sygnałowy, nie prądowy. Obawiam się, że przy prądzie 1A będzie na nim spory spadek napięcia.
ODPOWIEDZ