4x XP-G

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Artek - testowalem ta soczewke i niestety nie nadaje sie ona do swobodnej, szybkiej jazdy na szosie czy w terenie (o DH nawet nie wspominam) nawet przy pelnej mocy z diodami XPG. Przy ~1100 lumenow na wyjsciu (przy 1.5A w tym projekcie zapewne tyle uzyskasz) raczej oczekiwania sa inne niz "sciana" swiatla. Jesli w diody szlo 18W to takze bedzie swiatla mniej, bo nie 1,5A w diode.
O tej optyce moga sie tez wypowiedziec np. jarcyk, dodo i kilku innych forumowiczow, ktorzy posiadaja lampki na tej soczewce i diodach XPG -- ich projekty sa na forum.
Piszesz, ze lampy nie trzeba uzywac na pelnej mocy. A wlasnie na nizszych mocach najbardziej ujawiaja sie slabosci tej optyki -- praktyczny brak zasiegu i brak sensu uzywania niszych trybow.

Odnosnie temperatur -- nie zdarzylo mi sie stopienie soczewki tylko moim zdaniem cos powazniejszego-- nieoczekiwane ich pekniecia po czasie na skutek naglych i ogromnych roznic temperatur. Moge pokazac zdjecia. Bedac w terenie w nocy (srednia temp. w dzien w polsce to 7*C), gdzie do takiej temp. i czesto nizszej schladza sie lampa i optyka wlaczasz ja i robi sie na soczewkach diod momentalnie 200*C+.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ok, dzięki za uwagi, nie testowałem zbyt wiele soczewek, jedyne które porównuję to carclo 20mm 18 stopni i ta z tematu, w moim odczuciu ta na cztery ledy świeci szerzej i tak samo daleko, tak czy inaczej Ty masz swoje doświadczenia a ja właśnie swoje nabywam. Postaram się z nich skorzystać, wczoraj w nocy gdy robiłem fotki na zewnątrz było -15stopni mimo tego wielokrotnie lamę włączałem i wyłączałem, jak do tą nie nastąpiło pęknięcie soczewki, dodam że przed nią była szybka z poliwęglanu o podobnych parametrach jak kolimator i też jakoś wytrzymała. Przychodzi mi do głowy jeszcze taki fakt iż może tak jak wspominasz do pęknięcia doszło iż mogły występować zbyt duże naprężenia soczewki tzn. soczewka zbyt mocno naciskała na szybkę, rant głowicy lub od drugiej strony. Ja miałem przypadek gdy pękła szybka właśnie z poliwęglanu, było to w latarce z refem od A9, temp. otoczenia wynosiła -25stopni, i faktycznie powodem było zbyt duże naprężenie mechaniczne, aluminium podczas ochładzania zmniejsza swoją objętość a poliwęglan nie i w ten oto sposób doszło do pęknięcia. Wiem że tak było gdyż zrobiłem próbę w zamrażalniku i ponownie doszło do takiej sytuacji.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
czarny_kruk

Ja nie twierdze, ze ta soczewka bedzie pekac zawsze po jakims czasie. Wiem tylko, ze mam kilka popekanych soczewek i nie zostaly one uszkodzone mechanicznie tylko na skutek roznic temperatur i warto na to zwrocic uwage.

Soczewka Carclo 20mm ma kat +-12,2* z diodami XP-G i skupienie max 4,9cd/lm, Khatod z diodami XPG ma podobny kat. Przez to, ze soczewka Khatoda jest nieznacznie wieksza rozklad swiatla jest bardziej przyjemny dla oka.
Uniwersalny kat swiecenia do jazdy rowerem to +-7* / +-8* FWHM. Na szosie mniejszy rzedu +-5* FWHM.
W przypadku duzych ilosci swiatla i jazdy w terenie uniwersalny kat 15* mozna zwiekszych do 18-20* (+-9 / +-10*).
Awatar użytkownika
midi

Lampka złożona, dziś zrobię jazdę próbną, wszystkie systemy działają prawidłowo, kontrola aku jest ok jak i kontrola temp. modułu z diodami, pozostało jeszcze wyregulować progi działania systemów i koniec. Postaram się też zrobić kilka fotek, w tajemnicy dodam że będzie mała niespodzianka ;) . pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

ps. rower córki, ja się jeszcze nie dorobiłem :-| .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
czarny_kruk

midi pisze: w tajemnicy dodam że będzie mała niespodzianka ;) .
Zasilanie z ksiezyca?? :mrgreen:
Akumulatora brakuje:P
Awatar użytkownika
midi

Trafiły do mnie dwie soczewki, pochodzą od Czarnego Kruka, Ci którzy je zakupili chcą bym zbudował im z nich latarki, korzystając z okazji zrobiłem małe porównanie dwóch kolimatorów mojego z tematu, Khatod 4xXP-G R5 (chyba 2S , zapytam Edima dla pewności )i tego ze sklepiku 4x XP-G R5 1D 35mm. Dodam że założę nowy temat ze zdjęciami różnych kolimatorów w tych samych nastawach.

Pierwsza fotka to 4x XP-G R5 1D 35mm
Obrazek
A tutaj mój Khatod 4xXP-G R5
Obrazek

Oba moduły puszczone na 1,5A, fakt że zdjęcia nieco w innym położeniu jednak typowe cechy soczewek widać, sami wybierzcie co byście woleli. Po zrobieniu fotek podjechał do mnie Edim i ruszyliśmy troszkę w teren z rowerem mojej córki, chyba nam takich uciech troszkę brakuje bo bawiłem się doskonale a radości ze światła które było wszędzie miałem wiele. Postanowiłem kupić swój rower, myślę że złapałem kolejnego bakcyla no i będzie pretekst co by coraz to nowsze lampki robić ;) .
Pozdrawiam serdecznie.
czarny_kruk

midi, dzieki za porownanie i mam nadzieje, ze sie milo smigalo na rowerach. :-)
Moze napiszesz kilka slow? Jakie predkosci, jak oceniasz optyki. Chyba zgodzisz sie ze mna, ze przy 20km/h+ optyka +-8* Ledila nie daje szans Khatodowi.
Jesli wolno wiedziec - jakie diody XP-G -- bin i tint testowales z optyka poczworna Khatoda? R5 1D wygladaja jak neutralne przy nich - nawet na aparacie duza roznica - jak oceniasz?
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Jesli wolno wiedziec - jakie diody XP-G -- bin i tint testowales z optyka poczworna Khatoda? R5 1D wygladaja jak neutralne przy nich - nawet na aparacie duza roznica - jak oceniasz?
Khatod 4xXP-G R5 (chyba 2S , zapytam Edima dla pewności )i tego ze sklepiku 4x XP-G R5 1D 35mm.
A moim osobistym zdaniem to trochę w porównaniu fotek przeszkadza śnieg na 1 z nich.
czarny_kruk

Tak, tak doczytalem juz. Z fotek wynika raczej, ze jest to 1S lub chlodniej, na pewno nie cieplej niz R5 1D.

Fotki rozumiem pogladowe -- do docelowych przy tak samo ust. aparacie - optymalnie byloby optyki wycelowac nieco dalej niz tutaj - w 10-15 metr od aparatu i rozstawic kilka punktow dalej w rownej odleglosci.

edit: zrobilem cropa z obu zdjec -- teraz nieco obiektywniej porownac skupienie, beam, jasnosc i BARWE.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Fotki oczywiście poglądowe, fakt że wczoraj padał śnieg więc postaram się jeszcze raz je zrobić. Co do kolorów to diody od Edima z kolimatorem Khatoda są w rzeczywistości sporo cieplejsze niż te z optyki 35mm o odcieniu 1D, może uda mi się zrobić jedna fotkę jak oba kolimatory świecą na raz lekko rozbieżnie wtedy będzie można porównać.
Kurcze, Kruku szczerze, mnie bardziej pasuje światło z optyki Khatoda, może dla tego że nie jeżdżę na rowerze na co dzień ( niebawem to zmienię :wink: ) i na taki krótki wypad znaczniej komfortowo czuję się z tak równomiernie rozłożonym światłem, z kolimatorem 35mm mam takie odczucie jak bym z latarką jechał, środek dość mocno skupiony i brakuje mi doświetlenia boków. Moje prędkości na rowerze córki :) w terenie pewnie nie przekraczały 20-25 km/h ( tego nie jestem pewien bo rower nie ma licznika :-| ) i jazda wąską drogą z drzewami po bokach była bardzo przyjemna. Wydaje mi się iż dla siebie zrobię lampkę właśnie z takim kolimatorem Khatoda, wszystko w sumie to sprawa gustu a na pewno stylu jazdy. Ja nie mam doświadczenia w jeździe rowerowej nie znam trendów panujących w tej społeczności, może za jakiś czas sam stwierdzę że lepsze światło skupione niż takie szerokie, na razie bardzie przypada mi do gustu to z Khatoda. Wracając do kolorów, to zauważyłem iż niektóre kolimatory potrafią mocno ochładzać kolor światła , może ta optyka 35mm właśnie tak robi, z tego co piszesz to 1D powinno być cieplejsze od 1S, może Khatod nie zmienia koloru światła lub ją nawet troszkę ociepla.
No nic, niebawem z optyki 35mm zbuduję lampkę właśnie na rower i troszkę z nią pojeżdżę wtedy zrobię fotki z terenu i napiszę co ja o tym sądzę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
midi

Lampka przeszła już troszkę testów, mamy zrobione zdjęcia w podczerwieni jaki i dokonaliśmy innych pomiarów, niebawem Edim wstawi wyniki.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Udało mi się opracować kilka pomiarów. Ogólnie na warsztat wzięta została lampka 4x XP-G oraz Kopia lampki Exposure Joystick czyli coś na wzór nowy RAVEN - superlampa
Lampki zostały zawieszone tak jak na zdjęciu poniżej:
Obrazek
Uważne oko dostrzeże, że lampki są częściowo pomalowane matową białą farbą (korektor biurowy), aby był możliwy poprawny odczyt temperatury dla kamery termowizyjnej. Z doświadczeń wynikło, że dla tego pokrycia odpowiedni współczynnik epsilon wynosi 0,90 (współczynnik absorpcji). Dlatego na zdjęciach termowizyjnych widać tylko częściowe obszary, które są gorące - jest to właśnie miejsce pomalowania korektorem dla poprawnego odczytu temperatury. Zasilanie - obydwie lampki szeregowo bez drivera, prąd 1,5A.
Z bliska świeciło to tak:
Obrazek
Temperatura pomierzona za pomocą czujników cyfrowych DS18S20 w środku obudowy prezentuje się następująco - linia czerwona - 4x XP-G linia żółta - Kopia Joystick'a:[/b]
Obrazek
Początkowo lampki umieszczone w powietrzu bez wymuszonej cyrkulacji. Po osiągnięciu temperatury ponad 100 stopni na Joysticku, załączyłem wymuszony przepływ z wentylatora. Dawał on pęd powietrza nie więcej niż 2,5m/s (9km/h). Następne kolano to wyłączenie zasilania oraz wentylatora.

Zdjęcia z użyciem kamery termowizyjnej Flir. Ustawiona opcja wyszukiwana najcieplejszego obszaru w polu celownika, zaznaczenie go oraz pomiar. Skala automatycznie. Najbardziej interesujący obszar to oczywiście głowica. Lampka 4x XP-G z pominięciem drivera, który zabezpiecza przed przegrzaniem, tak więc cały czas prąd diod równy nominalnemu - 1,5A. Diody w obydwu lampkach na miedzianych podłożach o bardzo dobrej przewodności cieplnej (porównania wkrótce w innym wątku). Czas w kamerze zsynchronizowany z czasem z wykresu. Poniżej zdjęcia wykonane w miarę możliwości w tym samym czasie dla obydwu lampek.

Chwilę po rozpoczęciu testu (godz. 11.03) lampki wyglądały tak:
Obrazek

Obrazek

11:06:
Obrazek

Obrazek

11:09:
Obrazek

Obrazek

11:13:
Obrazek

Obrazek

szczyt temperatury 11:14:
Obrazek

Obrazek

Jeszcze porównanie na jednym zdjęciu:
Obrazek

Należy dodać, że lampka 4x XP-G jest wyposażona w driver, który ogranicza temperaturę pracy diod. W tych testach chodziło jednak o przedstawienie bilansu termicznego bez zabezpieczenia.
Ponadto należy nadmienić, że obecność drivera dodatkowo zwiększy temperaturę obudowy, gdyż musi ona oddać dodatkowe kilka watów mocy.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ciekawe porównanie, szkoda że taka duża różnica gabarytów światełek, w sumie jakby stoczyć kołnierze 4x XP-G to byłaby to kopia lampki Exposure Joystick :mrgreen:
czarny_kruk

EdiM, gratulacje. Bardzo ladne pomiary, jednak widze, ze pomiar dla wiekszej obudowy bylby nieznacznie wyzszy. Chodzi mi o krawedz z samego przodu -- prawdopodobnie nie byla ona pomalowana emulsja, ale nie ma to znaczenia.
Obrazek VS Obrazek

Ja walczylem z kamera termo probujac pomierzyc temperatury MCPCB oraz na soczewkach -- niestety dla tych drugich nie da rady zmierzyc -- zmienia sie emisyjnosc diody. Dlatego tez ten pomiar wykonywalem pozniej laboratoryjnymi termoparami.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Może na tych zdjęciach tak wyszło, jakby przód był gorętszy. Ciężko mi teraz powiedzieć.
Ale specjalnie sprawdzałem podczas pomiarów, gdzie jest najgoręcej i było to właśnie we wskazanym miejscu. Tam mniej więcej styka się miedziana głowica z diodami z body - źródło ciepła.

Co do pomiarów MCPCB mnie wyszło nieźle. Mam też porównawcze pomiary przykładowe oparte na spadku napięcia - wszystko się potwierdza.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ODPOWIEDZ