Kopia lampki Exposure Joystick

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ok, ale tu na fotce to mamy mosiądz raczej niż miedź a mosiądz ma sporo słabszy współczynnik przewodzenia ciepła ( 40 ) niż aluminium ( 200 ).
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

midi pisze:Ok, ale tu na fotce to mamy mosiądz raczej niż miedź
No zgadza się (dlatego napisałem że podobne) ale wystarczy zastosować miedź i rozwiązanie konstrukcji tuby body masz prawie gotowe :) (do rozwiązania zostaje jeszcze połączenie cieplne tego z miedzianą pigułą i pewnie coś jeszcze o czym nie wiem ;-) ).
Pozdrawiam
Piotr aka Cypis

Post autor: Piotr aka Cypis »

midi pisze:Mianowicie zastosowanie modułu z miedzi i bezpośrednie dolutowanie do niego ledów jest chyba najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji
Kilka pytań:
- jaki jest skład lutu używanego przez Ciebie? Czy znana jest jego przewodność cieplna?
- czy jest szansa na stworzenie warunków do zastosowania lutu twardego, z jakimś % srebra? (zdecydowanie lepiej przewodzi ciepło)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Piotr aka Cypis pisze:
midi pisze:Mianowicie zastosowanie modułu z miedzi i bezpośrednie dolutowanie do niego ledów jest chyba najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji
Kilka pytań:
- jaki jest skład lutu używanego przez Ciebie? Czy znana jest jego przewodność cieplna?
- czy jest szansa na stworzenie warunków do zastosowania lutu twardego, z jakimś % srebra? (zdecydowanie lepiej przewodzi ciepło)
Z uwagi na grubosc lutu (typowo 70-100um) i dobra przewodnosc cieplna jego rezystancja jest praktycznie pomijalna. Przewodnosc cieplna typowego lutu (SN62Pb36Ag2) wynosi 51W/mK; lutu bezolowiowego oidp 58W/mK.
Awatar użytkownika
midi

Witam, dziś przeprowadziliśmy z Edimem kilka prób z lampką z tematu 4xXP-G, może skupię się na maksymalnym prądzie bo na tym najbardziej mi zależy ( chciałem osiągnąć max jasności ) . Przy prądzie 1,5A ( diody szeregowo ) na każdym z ledów uzyskaliśmy po 4 min świecenia 72 stopnie na module z diodami, na korpusie latarki 65 stopni, według obliczeń ze spadku prądu przewodzenia można było oszacować iż na strukturze w tym momencie było 110 stopni. Tak więc emiter nie osiągnął granicznych 150 stopni jednak body nie pozwalało no to by latarkę wziąć do ręki. Moduł z diodami przewodzi ciepło na obudowę gwintem o długości około 1cm, chyba można by go posmarować pastą termo co pozwoli na jeszcze lepsze przekazywanie ciepła dalej na obudowę. W latarce driver kontroluję temperaturę modułu ( tam jest umieszczony czujnik ) i w miarę potrzeby będzie ograniczał prąd do momentu gdy temperatura obniży się do zadanego progu. Zwracam uwagę na czas po jakim latarka osiąga temp. 65 stopni, mam pewność iż lutowanie XP-G bezpośrednio na miedź to najlepszy z dostępnych sposobów szybkiego odprowadzania ciepła ze struktury. Jutro uzbroję moja kopię Joystica w trzy XP-G, na pokład trafi driver Cali&Df z prądem 4A, diody połączone równolegle co pozwoli uzyskać około 1,3A na każdym selekcjonowanym ledzie, co z tego wyniknie :mrgreen: , tego dowiem się jutro.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Dodam jeszcze, że dla lampki 4x XPG ta szacowana temperatura 110 st. na strukturze była gdy lampka była w spoczynku i osiągnęła temperaturę ok. 67 stopni. Przy przepływie powietrza temperatura obudowy spadła o ponad 20 stopni.
Wkrótce postaram się wykonać dokładniejszy pomiar.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Z zaciekawieniem śledzę ten wątek i może nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że większym problemem przy tak niewielkiej powierzchni body będzie wypromieniowanie ciepła do otoczenia (w powietrze), niż jego odprowadzenie spod emiterów. Na pewno pomoże odpowiednie żebrowanie, wykończenie galwaniczne powierzchni i wymuszony przepływ powietrza (w ruchu), ale może się okazać, że po jakimś czasie pracy lampka nie będzie się dała trzymać w ręku.
clorox
vandar

Post autor: vandar »

I mnie ciekawią te wyniki ale bardziej pod względem modułu 3x XPG bo takie kciałem poskładać w miedzianą rurkę na miedzianej pigule... biorąc pod uwagę że przy 1 A mają około 3,2W mocy da w sumie około 10 W energii do rozproszenia czyli moja mała miedziana obudowa da radę bo MCE pozytywnie przeszło testy grzania :)( oczywiście przy wymuszonym obiegu powietrza ) a tak wogóle to jaka moc takiej diody jest przy 1,5A ?
DNF

Post autor: DNF »

Nie sadze, zeby miedziana rurka odprowadzila Ci taka ilosc ciepla...
Jak to jaka moc? Napiecie przeowadzenia przy tym pradzie przyjmij ok 3.4V i pomnoz razy 1.5A.
Poza tym co to znaczy: "kcialem"?
Pozdrawiam
DNF
vandar

Post autor: vandar »

DNF pisze:Nie sadze, zeby miedziana rurka odprowadzila Ci taka ilosc ciepla...
Jak to jaka moc? Napiecie przeowadzenia przy tym pradzie przyjmij ok 3.4V i pomnoz razy 1.5A.
Poza tym co to znaczy: "kcialem"?
Pozdrawiam
DNF
Muszę popracować nad moją polszczyzną dzięki DNF :oops: ... a co do mocy to hmm wychodzi około 5W na diodę czyli 15W na cały zestaw x3... to faktycznie troszkę dużo ale przy prądzie 1A w diodę wytrzyma skoro MC-E daje radę opanować . A przy 1,5A w diodę będę musiał pomyśleć nad jakaś bardziej wydajna i prostą obudową :evil: bo kusi mnie ta większa ilość lumenów :mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Hej, Edim ma kompletne pomiary tej konstrukcji wraz ze zdjęciami z kamery termo jednak ma teraz ważną sprawę na głowie i do niedzieli nie uda się przedstawić wyników pomiarów. Zdradzę jednak że na obudowie uzyskaliśmy magiczne 100*C :mrgreen: , oczywiście prąd max 1,5A zrobił swoje a temp. otoczenia około 22-23* dopełniła dzieła. W momencie gdy lampka jest w ruchu parametry termiczne wyraźnie się poprawiają jednak na konkretne dane poczekajmy jeszcze parę dni :wink: .
Pozdrawiam.

ps. Edim dokonał sporo pomiarów, myślę że będzie się można z nich dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

midi pisze:na obudowie uzyskaliśmy magiczne 100*C :mrgreen:
:o Akumulatorek w środku ma w takich warunkach delikatnie mówiąc przes*ane.
Bez sterownika z kontrolą temperatury i ograniczeniem prądu który jest zastosowany taka lampka usmażyła by się na pierwszym postoju.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Udało mi się w końcu zamieścić porównanie termiczne 4x XP-G oraz Kopia lampki Exposure Joystick, czyli coś podobnego do nowego Ravena.

Zachęcam do zapoznania się:
4x XP-G

Mam też nieco innych ciekawych pomiarów, np. różne MCPCB. Postaram się wkrótce coś umieścić.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ODPOWIEDZ