skupienie modułu 7 x xpg
- romanroman
skupienie modułu 7 x xpg
moduł przewidziany do latarki nurkowej moc światła, ale dla mnie za szeroko świeci. czy są inne soczewki do takiego modułu? czy są moduły 7x o średnicy 40mm z optyką dającą lepsze efekty. palnik latarki już u tokarza robota w toku, jak rozwiązać ten problem? proszę o pomoc
Niestety kolimatory do dobrego skupienia kilku XP-G na raz raczej się nie sprawdzą, do oświetlenia rowerowego i tam gdzie potrzeba szeroko to i owszem. Każdy patrzy specyfikacje takiej soczewki i myśli że 10* to będzie niezłe skupienie a w domu ma zonka, carclo które ja użyłem czyli 3xXP-G 20mm ma podane w specyfikacji 18* - świeci szeroko, natomiast Kathod 4xXP-G podaje 10* a świeci tak samo szeroko. Kolimatory te na kilka ledów najlepiej przetestować samemu bo inaczej nie ma się pewności co do beamu.
Ja był bym za tym by użyć refa takiego na 3 lub 5 diod XR-E, miałem takie w rekach i robiłem z nich latarki, światło jest bardzo dobrze skupione i powinieneś być z takiego skupienia bardzo zadowolony. Wiem że to przewraca Twój projekt do góry nogami, ja bym to tak zrobił.
Pozdrawiam.
ps. koledzy nie popadajmy w euforię czytając parametry techniczne różnych elementów, trzeba być ostrożnym podczas dobierania właściwych elementów do konkretnych projektów można w ten sposób zaoszczędzić sobie rozczarowań jak i wydatków.
Ja był bym za tym by użyć refa takiego na 3 lub 5 diod XR-E, miałem takie w rekach i robiłem z nich latarki, światło jest bardzo dobrze skupione i powinieneś być z takiego skupienia bardzo zadowolony. Wiem że to przewraca Twój projekt do góry nogami, ja bym to tak zrobił.
Pozdrawiam.
ps. koledzy nie popadajmy w euforię czytając parametry techniczne różnych elementów, trzeba być ostrożnym podczas dobierania właściwych elementów do konkretnych projektów można w ten sposób zaoszczędzić sobie rozczarowań jak i wydatków.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- romanroman
bolesna lekcja. najbardziej szkoda mi euforii. projekt dokończę, może się przyda do filmowania. prawie wszystko już zrobione. jednak mając termos z dobrym pakietem aku i typowymi złączami mogę korzystać z dowolnego palnika wg potrzeb
mam nadzieję że doświadczenie i wiedza oraz pomoc jaką uzyskałem PW zaprocentuje i niebawem powstanie ten właściwy palnik. nie do filmowania xxx
...edyta by Calineczka.I po co te sugestywne uwagi?Można delikatniej przecież...i o to proszę...
[ Dodano: 5 Marzec 2010, 17:48 ]
można. przepraszam. poniosło mnie
mam nadzieję że doświadczenie i wiedza oraz pomoc jaką uzyskałem PW zaprocentuje i niebawem powstanie ten właściwy palnik. nie do filmowania xxx
...edyta by Calineczka.I po co te sugestywne uwagi?Można delikatniej przecież...i o to proszę...
[ Dodano: 5 Marzec 2010, 17:48 ]
można. przepraszam. poniosło mnie
Ostatnio zmieniony piątek 05 mar 2010, 17:10 przez romanroman, łącznie zmieniany 1 raz.
romanroman, z diodami XP-G uzyskuje sie z optyki Khatoda kat okolo +-11,3* i okolo 5cdl/lm. Po zmianie diod na XP-E z wyższych binoów np. R2/R3/R4 ilość swiatla spadnie nieznacznie, jednak skupienie bedzie istotnie wieksze - otrzymasz kat okolo +-7* i zauwazalnie lepszy zasieg o ok. 30% (ok. 9cd/lm). Z diodami XP-G z fabrycznych optyk tylko pojedyncze dadza interesujace Cie skupienie (powyzej 10cd/lm).