Moduł halogenowy

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
emdania

Moduł halogenowy

Post autor: emdania »

Witam serdecznie. Mój projekt to oświetlenie sufitowe, w moim przypadku chcę zastosować Cree-XR-E-7090-P3-Star umieszczone na odbiorniku ciepła ten z kolei umieszczony w oczku halogenowym. Oczka połączone szeregowo. Chciałem zapytać was o zasilanie jakie proponujecie? Dodam, iż chcę zastosować pwm, są takowe na allegro jednak może macie inne pomysły.
http://www.allegro.pl/item943061335_zas ... 00_ma.html
http://www.allegro.pl/item925849360_zas ... 700ma.html
Załączniki
rad33.jpg
rad33.jpg (2.21 KiB) Przejrzano 4564 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witaj

No cóż wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Skoro jednak piszesz o selekcji (bin) P3 to domyślam się, że chodzi raczej o ciepły lub neutralny odcień, a do takich producent nie zaleca przekraczać prąd 700mA. Krzywda się oczywiście diodzie nie stanie, ale odcień się zmienia w kierunku chłodnego.

Jako źródło napięcia zasilania proponuję kupić przetwornicę do halogenów, ale uważaj bo bywają tanie konstrukcje, które na wyjściu nie maja prądu stałego, lub zastosować trafo z prostownikiem i kondensatorem filtrującym.
Dalej mogą już być przedstawione przez Ciebie przetwornice.

Pozdrawiam

PS: Ciekawie rozwiązane chłodzenie, dobry pomysł :idea:
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Gardol

Post autor: Gardol »

Na potrzeby zasilania stacjonarnego w domu myślę, że lepiej jest używać porządnych sieciowych zasilaczy stałoprądowych zamiast przetwornic "latarkowych". W końcu ma to pracować kilka godzin dziennie dzień w dzień - a nie jak latarka "co jakiś czas troszkę" :) No i cena podobna (nie płaci się za miniaturyzację) - choć w sieciowym zasilaczu jest od razu gotowe podawanie 230V a w tym latarkowym jeszcze trzeba zasilacz 12V.

Ja na potrzeby takiego oświetlenia kupiłem zasilacze w Maritex: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/16221
Mam ten PS-CC09-ELP3X3CS i PS-CC18-ELP6X3LS - wyglądają solidnie, a jak działają to dam znać jak całość poskładam "do kupy" :)

Pozdrawiam,
Paweł
emdania

Nie do końca chodzi o miniaturyzację, np. w łazience nie chcę mieć 230v. Jednak też nie wiem jak podłączyć więcej jak 8szt. Najczęściej jest to górna granica 8x3watt. No i jeszcze sterowanie jasnością przez pwm.
Gardol

Post autor: Gardol »

Co do 230V w łazience to wystarczy, że do środka wejdziesz tylko przewodami już ZA zasilaczem - wtedy masz w łazience tylko tyle voltów ile potrzeba do zasilania diod.
Liczba zasilanych diod też nie jest problemem, bo możesz dobrać liczbę zasilaczy do potrzebnej ilości diod - i obsługiwać to jednym albo kilkoma włącznikami.
Na sterowaniu pwm niestety się nie znam i pewnie ciężko je wprost zastosować do standardowych zasilaczy stałoprądowych, ale wiem, że są też zasilacze stałoprądowe z dimmerem.

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Poczytaj Sterownik RGB, bogas miał podobny problem. Ty możesz po prostu zastosować trzy grupy białych LED zamiast Jednej RGB, będzie nawet prościej.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
emdania

Tak na szybko dla zabawy zrobiłem mały eksperyment. Zasilacz EagleRise 5-8x3W LED, stałoprądowy 700mA, 15-36V, IP20, 8 szt xre r2, po jednej w oprawie. Nie nagrzewa to sie jakoś strasznie, nie mam mogę zmierzyć dokładnie, ale lampy od rgblighting po takim samym czasie są bardziej ciepłe. I teraz się zastanawiam, czy tego tak nie zostawić, jedynie zmienić lub dodać xre p3.
Załączniki
P4240198.JPG
P4240198.JPG (66.17 KiB) Przejrzano 4279 razy
P4240216.JPG
P4240216.JPG (53.51 KiB) Przejrzano 4279 razy
P4240208.JPG
P4240208.JPG (46.26 KiB) Przejrzano 4279 razy
P4240211.JPG
P4240211.JPG (84.13 KiB) Przejrzano 4279 razy
ODPOWIEDZ