MYstery charger klon B6 ....co to warte?
Jeszcze tylko odpowiedź czy będzie pasował TEN wtyk i wszystko jasne
I mam takie pytanie, czy bez problemu mogę samodzielnie połączyć 4 aku trustfire protected TAKIE w pakiet szeregowo, wyprowadzić z niego wtyczkę zwykłą do zasilania + taką 5 pin do balancera i bezpiecznie ładować w Turnigy Accucell 6 (w sumie to samo co mystery) ?
Ładowarka elegancko naładuje każde ogniwo do 4,2V? Rozumiem, że wtedy ładowanie odbywa się przez główny wtyk na cały pakiet + mierzone napięcia balancerem dla każdego ogniwa i jak któreś z ogniw się naładuje to wtedy resta jest ładowana przez odpowiednie piny z balancera? Czyli jak podłącze taki pakiet na przykład z drugim ogniwem pełnym i resztą rozładowaną to ładowarka sobie z tym poradzi i naładuje pozostałe trzy?
I mam takie pytanie, czy bez problemu mogę samodzielnie połączyć 4 aku trustfire protected TAKIE w pakiet szeregowo, wyprowadzić z niego wtyczkę zwykłą do zasilania + taką 5 pin do balancera i bezpiecznie ładować w Turnigy Accucell 6 (w sumie to samo co mystery) ?
Ładowarka elegancko naładuje każde ogniwo do 4,2V? Rozumiem, że wtedy ładowanie odbywa się przez główny wtyk na cały pakiet + mierzone napięcia balancerem dla każdego ogniwa i jak któreś z ogniw się naładuje to wtedy resta jest ładowana przez odpowiednie piny z balancera? Czyli jak podłącze taki pakiet na przykład z drugim ogniwem pełnym i resztą rozładowaną to ładowarka sobie z tym poradzi i naładuje pozostałe trzy?
cre_9, do Mystery ten wtyk pasuje, zobacz post wcześniej, podałem link do Farnella, tam można kupić same wtyczki w dobrej cenie. Będę zamawiał w Farnellu na początku marca. Turnigy nie posiadam, nie wiem, czy złącze jest identyczne, trzeba to sprawdzić. Lennin, można prosić fotkę złącz balancera?
Ogniwa oczywiście połączyć możesz tak, jak napisałeś. Balancer właśnie wyrównuje napięcia na ładowanych ogniwach podczas ładowania.
Ogniwa oczywiście połączyć możesz tak, jak napisałeś. Balancer właśnie wyrównuje napięcia na ładowanych ogniwach podczas ładowania.
- Calineczka
- Kontakt:
O ile mnie pamięć nie myli (a tu akurat chyba nie) to złącza balansera ogniw LiPol są standardem i muszą pasować choćby to i Marsjanie robili oczywiście pod warunkiem, że będą to chcieli na Ziemi sprzedawać.
Miałem tego trochę i wszystkie były identyczne.
Pozdrawiam
Miałem tego trochę i wszystkie były identyczne.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, oj nie... JST-XH, LBA, KOKAM, THUNDER, POLUQUEST, LIFE A, LIFE C, ALING to już ile mamy?
Zerknij do sklepu przyjaciół z południa str. 1-8 w adresie.
Zerknij do sklepu przyjaciół z południa str. 1-8 w adresie.
Ja pisałem o LiPol, i o ile Align robi swoje, to pasują do standardowych złącz balanserów.
Inne typy Jak LiFe maja trochę inne, żeby "w ogniu walki" nie pomylić.
To podobnie jak ze standardem serw, niby każda firma robi trochę inne złączki, ale jednak pasują, chyba, że sprawa dotyczy innego standardu impulsów.
No prawie wszystkie pasują
Pozdrawiam
Inne typy Jak LiFe maja trochę inne, żeby "w ogniu walki" nie pomylić.
To podobnie jak ze standardem serw, niby każda firma robi trochę inne złączki, ale jednak pasują, chyba, że sprawa dotyczy innego standardu impulsów.
No prawie wszystkie pasują
Pozdrawiam
lennin, to jest JST-XH, czyli ładują to samo do Mystery. Tym lepiej.
Wymiana rezystorów - poczytaj ten post, jeśli będzie jakikolwiek problem, pisz do mnie.
Wymiana rezystorów - poczytaj ten post, jeśli będzie jakikolwiek problem, pisz do mnie.
Mam jeszcze zasadnicze pytanie: używając zasilacza 12V mogę ładować pakiet 4s li ion, czyli 14,8V, czy napięcie zasilające musi być wyższe od napięcia pakietu??
Czujnik temp na LM35 mogę wsadzić między ogniwa i będzie w porządku mierzył temperaturę? Chciałbym zbudować pakiet, którego nie będę musiał rozbierać.
I najważniejsze - ogniwa są protected, elektronika odcina je przy 4,2V. Co się stanie, gdy któreś ogniwo w szeregu zostanie odcięte przez własne zabezpieczenie zanim ładowarka uzna je za naładowane? Da się w ogóle ładować pakiet z ogniwami protected, czy pod koniec ładowania będą jakieś cyrki?
Czujnik temp na LM35 mogę wsadzić między ogniwa i będzie w porządku mierzył temperaturę? Chciałbym zbudować pakiet, którego nie będę musiał rozbierać.
I najważniejsze - ogniwa są protected, elektronika odcina je przy 4,2V. Co się stanie, gdy któreś ogniwo w szeregu zostanie odcięte przez własne zabezpieczenie zanim ładowarka uzna je za naładowane? Da się w ogóle ładować pakiet z ogniwami protected, czy pod koniec ładowania będą jakieś cyrki?
cre_9, w ładowarce jest przetwornica podwyższająca napięcie do stosownego, zatem urządzenie zasilasz z 12V w każdym przypadku. Trenowałem ładowanie pakietu 6xLi-Ion, wszystko przebiegało właściwie. Co ciekawe, część ogniw w pakiecie była "protected", część zwykłych. Zabezpieczenie w tych "protected" działa raczej powyżej 4,30V, na pewno nie przy 4,20V. Stosowanie takich ogniw nie ma wpływu na proces ładowania w tym sprzęcie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Witam
Otóż Panowie dziś dołączyłem do grona posiadaczy spalonego mosfeta.
Podczas próby włączenia ładowarki do zasilania w postaci aku żelowego 12V, zaśmierdziało, zadymiło, zaświeciło iiiii.... ładowarka się uruchomiła. Po otwarciu oczom mym ukazał się widok.
W pierwszej chwili postanowiłem wsadzić tam tranzystor w obudowie DPAK2, 64A, ale potem stwierdziłem, że wtedy może mi popalić ścieżki na płytce.
Co ciekawe, ustawienia były dla 1X NiMH, prąd rozładowania 1,0A, prąd ładowania 2A.
Co zauważyłem do tej pory, to w momentach kiedy ładowarka nie chciała się uruchomić na zasilaczu (ograniczenie 2A), to grzał się właśnie ten tranzystor, być może winą należy tu obarczyć procesor, który zamiast sygnału PWM podaje na sterowanie ciągły sygnał włączający
Pozdrawiam
PS: Widzę, że mi odparował inny, ten jest pMOS od przetwornicy step down . Wie ktoś może co to za diabelstwo?
Otóż Panowie dziś dołączyłem do grona posiadaczy spalonego mosfeta.
Podczas próby włączenia ładowarki do zasilania w postaci aku żelowego 12V, zaśmierdziało, zadymiło, zaświeciło iiiii.... ładowarka się uruchomiła. Po otwarciu oczom mym ukazał się widok.
W pierwszej chwili postanowiłem wsadzić tam tranzystor w obudowie DPAK2, 64A, ale potem stwierdziłem, że wtedy może mi popalić ścieżki na płytce.
Co ciekawe, ustawienia były dla 1X NiMH, prąd rozładowania 1,0A, prąd ładowania 2A.
Co zauważyłem do tej pory, to w momentach kiedy ładowarka nie chciała się uruchomić na zasilaczu (ograniczenie 2A), to grzał się właśnie ten tranzystor, być może winą należy tu obarczyć procesor, który zamiast sygnału PWM podaje na sterowanie ciągły sygnał włączający
Pozdrawiam
PS: Widzę, że mi odparował inny, ten jest pMOS od przetwornicy step down . Wie ktoś może co to za diabelstwo?
Mogę sprawdzić wieczorem, co tam u mnie siedzi.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>