Najlepsze diody do hodowli roślin

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Maciejbilu

Post autor: Maciejbilu »

Hej,
Ok, ale royal blue to przeważnie fale o długościach 465 (nawet 470) a więc za dużo - chyba, że mam błędne informacje, że maksymalna długość niebieskiej to 460.

Co do czerwonej: typowa 645, więc trochę za mało, ale pikowa 660. Wiadomo, że dioda będzie siała falami w lewo i prawo, ale najważniejsze jest to jaką falą sieje najwięcej :).
Wydaje mi się więc , że ta dioda byłaby ok (oczywiście zakładając, że producent podał rzetelnie dane).
Z moich doświadczeń z podobnymi diodami mogę powiedzieć , że te nie nagrzewają się w ogóle, i nie potrzeba odprowadzać ciepła. Oczywiście co dioda to inne parametry i nie dowiemy się dopóki nie sprawdzimy.

Bartolo - czy potwierdzasz stosunek ilości niebieskich do czerwonych jako 1 do 4 ?
Jaszczomb2604

Post autor: Jaszczomb2604 »

Bartolo - czy potwierdzasz stosunek ilości niebieskich do czerwonych jako 1 do 4 ?
Nie ja jestem Bartolo ale jestem pewny, że kryteriami jakimi powinniśmy się kierować są lumeny, a nie stosunkiem liczby niebieskich diod do czerwonych. Może być tak, że odpowiedniej będzie 1 do 3 lub 1 do 5. Zależy od diod
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Maciejbilu pisze:Bartolo - czy potwierdzasz stosunek ilości niebieskich do czerwonych jako 1 do 4 ?
Nie ok 1:8,1:9 w zależności jak dobierzesz strumienie/moce promieniowania,
Maciejbilu pisze:Ok, ale royal blue to przeważnie fale o długościach 465 (nawet 470) a więc za dużo - chyba, że mam błędne informacje, że maksymalna długość niebieskiej to 460.
Przykładowo zobacz na royal blue :
http://www.cree.com/products/xlamp_xpe.asp
Masz stosunek 1:8, czy 1:9 czyli jak weźmiesz taką diodę możesz zrobić stosunek ciut mniejszy, ile? nie wiem :roll: jakoś nie chce mi się przeliczać mocy na strumień lub odwrotnie, ale dobrzy producenci podają i 450nm i 650nm w mW i wtedy już jest prosto jak budowa cepa :mrgreen:

Z tym grzaniem jest tak, że jesteś wstanie tego określić, bo chip jest zalany w plastiku, który jak wiadomo za dobrze nie odprowadza ciepła i dlatego masz wrażenie że się nie grzeją, jedyne gdzie można sprawdzić ich temperaturę to nóżki (chodzi mi o diody przewlekane 3,5,8,10 mm oczywiście)
Jaszczomb2604 pisze:Nie ja jestem Bartolo ale jestem pewny, że kryteriami jakimi powinniśmy się kierować są lumeny, a nie stosunkiem liczby niebieskich diod do czerwonych. Może być tak, że odpowiedniej będzie 1 do 3 lub 1 do 5. Zależy od diod

A ja Bartolo jestem i wiem że lumeny są wysterowane dla czułości ludzkiego oka a nie roślinek ;-)
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
kuba_1298

Post autor: kuba_1298 »

http://www.trilight.co.uk/magento/light ... led-module tu chyba jest przykład tego co chcesz zrobić.
Piotr aka Cypis

Post autor: Piotr aka Cypis »

Poczytałem sobie trochę o ledowych lampach do roślin -
autor tego serwisu http://www.ledgrow.eu/diy.html spoooro w tym temacie się narobił,
ale wyniki ma wciąż różne.
Podaje dokładne dane dot. diod, ilości i stosunku czerwonych do niebieskich...
Jaszczomb2604

Witam ponownie po chwilowej nieobecności :wink:
Projekt stworzenia power ledowego panelu wciąż chce zrealizować, i już właściwie wiem już jakich efektów mogę się spodziewać, ale potrzebuje jeszcze pomocy przy zakupie.
Doradźcie mi proszę jakie diody royal blue i deep red obecnie wypadają najlepiej w stosunku jakość (ilość lm)/cena. Zależy mi na emiterach 1W i 3W. Mile widziane także będą opinie na temat żywotności danych diod opinie o producencie (niektórzy chyba lubią przekłamywać parametry swojego produktu) i linki do sklepów. Z góry dziękuje :smile:
DNF

Post autor: DNF »

Moze to Cie zainteresuje?
Firmy Edison-opto, obudowa Rebelowa.
http://www.allegro.pl/item1088601808.html
http://www.allegro.pl/item1088599823.html
Pozdrawiam
DNF
Jaszczomb2604

DNF dzięki, nieźle się prezentują. A są power ledy Cree XP-G Royal Blue? Nie mogę znaleźć o tej barwie.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

XP-G chyba z założenia mają być tylko białe. W XP-C i XP-E są na pewno.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
ODPOWIEDZ