Gardol pisze:Strona 11 "Cree® XLamp® XP Family LED Binning and Labeling":
Nagłówek strony:Cree’s Standard
Chromaticity Regions Plotted on the 1931 CIE Curve (continued)
po tym rysunek i pod spodem:
Note: Effective July 31, 2009, Cree began sorting XLamp XP Family White LEDs with the new chromaticity structure for the CCT range 2700 K to 4300 K, as shown above, in order to provide more-detailed chromaticity information. There are no changes to XLamp XP Family White order codes. Customers with order codes containing any of the
chromaticity bins 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6C, 6D, 7A, 7B, 7C, 7D, 8A, 8B, 8C, 8D will automatically begin receiving the new chromaticity bins.
No i z tego wywnioskowałem że diody wpadające w odpowiednie chromaticity regions oznacza się odpowiednimi chromaticity bin (właśnie te 5A, 5B itd.) - w skrócie bin.
Ale nie zgłaszam żadnych pretensji do tego, że mam rację
Widać źle wykombinowałem
Pozdrawiam,
Paweł
Otóż nie do końca tak jest.
Bin pkt.10
Jak też można zauważyć w pdf'ach przytaczanych już tutaj, rozdział "Binning and Labeling" mówi o sortowaniu diod na grupy pod względem ich składowych parametrów, czyli "bin" oznacza przynależność do konkretnej grupy, która posiada też swoją handlową "nazwę", czyli "order code" oraz swoje oznaczenie "label" i zawiera wiele elementów charakteryzujących konkretny egzemplarz diody.
Na stronie 2 wspomnianego przec Ciebie dokumentu wyraźnie widać co to jest BIN i z jakich elementów się składa.
Inna sprawa, że określeniem "bin", jak wspomniał
Piotrek K., na naszym forum, jak i w wielu sklepach, określa się przynależność do "Performance Groups – Brightness", a natomiast "tint" to "Performance Groups – Chromaticity".
Wniosek jest taki, że aby uprościć i ujednolicić nazewnictwo, musimy zgodzić się na pewne kompromisy i nieścisłości.
Podobnie określenie "boszka", "boszówka" jest przez mechaników jednoznacznie interpretowana jako szlifierka kątowa, choć z firmą nie ma nic wspólnego.
Pozdrawiam