projekt Maglite 3D 2500lm+

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Zrób, zapomnij i pozytywnie jak dla mnie ;) Często przeglądam goscia fotki co robi zawsze nie moge sie napatrzeć.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Ale widać że dioda jest klejona do modułu z alu, ciekawe jakiego kleju używa, a może na jakąś pastę to składa.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jako, że przetwornica LDO10C jest przystosowana fabrycznie do pracy jako zasilacz napięciowy 0,59-5,1V 10A, należało przygotować stosowny układ pozwalający na pracę w aplikacji źródła prądowego. Przy współpracy mojego Ojca, któremu za wszelką fachową pomoc z zakresu wiedzy z dziedziny elektroniki niniejszym dziękuję, powstał taki oto projekt:

Obrazek

Układ został już złożony, uruchomiony i przetestowany. Potencjometr umożliwia płynną regulację prądu w zakresie 1-10A. Całość jest bardzo stabilna, odchyłki regulacji prądu w całym zakresie zasilania mieszczą się w granicach 100mA.

Foto układu w fazie "pająka" na blacie stołu w dniu jutrzejszym ;)
DNF

Post autor: DNF »

A czy wzor sciezek do druku rowniez dostaniemy? :D
Po wpisaniu w "google" frazy 'LDO10C' i w kategorii j.polski cztery pierwsze wyniki to swiatelka.pl :D
Ostatnio zmieniony sobota 20 lut 2010, 16:56 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Nie ma problemu, jak tylko zaprojektuję PCB, znaczy niebawem :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

greg pisze:Układ został już złożony, uruchomiony i przetestowany. Potencjometr umożliwia płynną regulację prądu w zakresie 1-10A. Całość jest bardzo stabilna, odchyłki regulacji prądu w całym zakresie zasilania mieszczą się w granicach 100mA.

Foto układu w fazie "pająka" na blacie stołu w dniu jutrzejszym ;)
Greg, osobiście dodałbym tu delikatne ujemne sprzężenie zwrotne (na wzmacniaczu różnicowym), gdyż w takim układzie z uwagi na bardzo wysokie "Ku" będzie miał on tendencję do przeskakiwania od Vcc do Gnd (tak jak komparator), a chyba jednak powinien on być delikatnie zlinearyzowany i na Trim`a wchodzić w miarę płynnie - liniowo.
Dodanie rezystora między wejście odwracające a wyjście TS-a powinno poprawić stabilność prądu diody.
Wartość tego rezystora określi charakterystykę wzmocnienia oraz zakres liniowej pracy.
Flagiusz
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Prawdę powiedziawszy, nie zaobserwowałem żadnych objawów niestabilnej pracy. Stabilizację prądu trzyma wręcz wzorowo. Zmieniałem napięcie zasilania w całym zakresie 3x Li-Ion, przy różnych nastawach prądu Iout. Nie wiem, czy to dodatkowe sprzężenie zwrotne będzie konieczne w tym zakresie parametrów pracy, czyli: Vin 8.4-12.6V, Iout 1-10A. Jak wg Ciebie powinna objawiać się niestabilna praca? Migotanie LEDa? Nie zaobserwowałem tego...
Sprawdzę oscyloskopem przebiegi Vf na LEDzie w całym zakresie pracy. Jeśli będą jakieś anomalie, znaczy należy pomyśleć o modyfikacji.
xsherlock

Post autor: xsherlock »

Witam,

Greg, napisz jak z efektywnościa twojego sterownika, ja narazie zasilam sst-90 układem MR'a i oprocz tego ze daje on 5A max to jeszcze ma fatalna wydajność 70-72%

BTW. Ile ważą te celki 5Ah?

Maciej
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Sprawność Artesyn LDO10C jest bardzo dobra, nawet 93%, tutaj Longform Datasheet str. 10.
zasilanie: 12V, setpoint 5V, obciążenie 100% - 10A
sprawność: minimalna 91%, typowa 93%
Moja przeróbka na źródło prądowe nie wpływa na sprawność układu znacząco, tracimy raptem 0,5% sprawności. Rezystor pomiarowy ma 0,002ohma, przy prądzie 10A wydziela się na nim jedynie 0,2W mocy. W tym samym czasie na SST-90 mamy około 38W.

"Celki" 32670? Nie wiem, nie ważyłem, ale stawiam na ponad 100g/sztuka.
xsherlock

Post autor: xsherlock »

[quote="greg"]sprawność: minimalna 91%, typowa 93%

To chyba posikam się z niecierpliwości, aż opublikujesz PCB,bym to sobie zbudowal. A może zaczniesz sprzedawać ten sterownik, pierwszego klienta już byś miał. Krew mnie zalewa jak żłopie mi z baterii 23W (3.45A @ 6.6V) a na ledzie jest ledwo 16.5W

Co do celek to może być ciekawa opcja jezeli nie ważą wiecej niż 150g, ja używam 38120 LiFePO4 3.3V 10 Ah i one sa po 310g na sztuke, battery pack z 2 sztuk wyszedł ciężki jak diabli.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

W końcu znalazłem stosowną opcję włączania/sterowania latarką. Włącznik (przycisk) On/Off połączony z potencjometrem do płynnej regulacji mocy świecenia.
Obrazek Obrazek
Jak to działa?
Klikamy jak standardowym przyciskiem w latarce, następnie ustawiamy sobie jasność kręcąc od lewej (prąd 1A) do prawej (10A). W dowolnym momencie możemy wyłączyć latarkę klikiem. Ponowny klik włączy urządzenie w poprzednio ustawionej jasności (o ile nie będziemy kręcić potencjometrem przy wyłączonej latarce).
Zalet tego rozwiązania jest kilka, np. przekręcamy potencjometr do końca w lewo, klikamy i latarka startuje w Lo (@1A). Chcemy włączyć od razu na maksa? Nie ma problemu, kręcimy sobie przy "Off" w prawo i klikamy, mamy od razu Hi (@10A).
Co ciekawe, jest wersja tego potencjometra z tzw. "Tactile Feel", czyli wyczuwalnym delikatnym "klikiem" co kilkanaście/kilkadziesiąt stopni obrotu. Zatem można wykonać analogowy sterownik mocy latarki z wyczuwalnym "klikiem" co 30° (pełna regulacja 0-270°), czyli de facto 10-cioma poziomami mocy o skoku 1-10A co 1A. Podoba mi się, niebawem zamawiam. :mrgreen:
DNF

Post autor: DNF »

Zapodaj prosze linka do tego wlacznika :D
Wyglada ciekawie.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

To jest potencjometr z włącznikiem (push button potentiometer) MDST, do niego potrzebny jest stosowny układ, który będzie regulował prąd LEDa, czyli np. moja konstrukcja. Sam włącznik potencjometryczny nie załatwi regulacji prądu :)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Ej,.. jakaś skucha z tymi wyłącznikami MDST... mam dwie sztuki z Farnella i działają na zasadzie - skrajne lewe położenie - wył., trochę w prawo jest kliknięcie i dalej jakieś 270st. jest potencjometr. Tzn nie można "kręcić, i kliknąć w dowolnym momencie" :roll: :sad: :-|
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ODPOWIEDZ