METALOHALOGENY ILE KUPIĆ ??? niewielkie boisko

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
piotrek165

METALOHALOGENY ILE KUPIĆ ??? niewielkie boisko

Post autor: piotrek165 »

Witam wszystkich forumowiczów:-) jestem nowym użytkownikiem . Mam taki oto problem: Muszę oświetlić niewielkie boisko sportowe 33m na 12m ( 396m2 ) . Chcę
kupić 2 relektory metahalogenowe 400W, tylko nie wiem czy to wystarczy.
Strumień świetlny jednego metahalogenu wynosi 34 000 lm czyli z dwóch
lamp bedzie 68 000 lm. W sklepie internetowym znalazłem informacje że 6
najeśnic MEGA STAR
http://www.outdoorpro.pl/...now,pr,554.html
oświetli stadion 60m na 40 m . Wychodzi że jedna oświetli powierzchnię 6 m na 7m . Strumień świetlny tej jednej najeśnicy wynosi 11 600 lm. . A jedna lampa metalohalogenowa ma trzykrotni wyższy strumień świetlny. Czyli na logikę powinny wystarczyć dwa metalohalogeny. W praktyce nie wiem jak jest? proszę o pomoc ile minimum reflektorów trzeba

Przyznam się nie znam się za bardzo na tym. Czym mniej będzie lamp tym lepiej bo to będzie taki przenośny zestaw podłączony do agregatu . Chodzi tu o to żeby to wszystko mało ważyło. Proszę o pomoc

Dodam że reflektory były by rozłożone na jednym boku boiska ( tym długim ) na wysokości 5 metrów . Były by oddalone od siebie 8 metrów, bo tak wychodzi żeby były na środku
Awatar użytkownika
Hans Trans

Yyy...

Post autor: Hans Trans »

Przy tych rozmiarach boiska stawianie silnie i szeroko świecących lamp na wysokości 3.5m to moim zdaniem nieporozumienie... Walić po oczach będzie, aż strach. A już stawianie tego tylko z jednej strony boiska to naprawdę karygodne rozwiązanie, zrobi się z meczu chiński teatrzyk cieni :twisted:
Moja rada: zgłoś się do projektanta oświetlenia. Albo naucz się obsługiwać program Dialux. Możesz oczywiście eksperymentować, ale efekty prawdopodobnie będą opłakane.
Generalnie więcej lamp, wyżej umieszczonych i na każdym z czterech boków/rogów boiska. Ewentualnie na przewieszce wzdłuż dłuższej osi płyty, o ile to nie jest boisko dla kopaczy, bo zaraz stłuką :grin: . A o strumieniu nikt Ci chyba tutaj nie powie, czy wystarczy - to forum latarkowiczów, nie projektantów oświetlenia :wink: Są na to normy, przepisy itd.
piotrek165

Post autor: piotrek165 »

a gdyby były na wysokości 7 metrów ?

4 lampy w kątach odpadają bo trzeba by było robić normalne słupy oświetleniowe. Chcę żeby był to taki mobilny zestaw do przenoszenia. Na jednym z boków boiska jest skarpa o wysokości 3 metrów dlatego chcę to wykorzystać i postawić na niej dwa statywy ( na nich metalohalogeny ) . Nie chcę jakiegoś niewiadomo super oświetlenia jak w TV tylko tak żeby można było pokopać.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

piotrek165 pisze:a gdyby były na wysokości 7 metrów ?

4 lampy w kątach odpadają bo trzeba by było robić normalne słupy oświetleniowe. Chcę żeby był to taki mobilny zestaw do przenoszenia. Na jednym z boków boiska jest skarpa o wysokości 3 metrów dlatego chcę to wykorzystać i postawić na niej dwa statywy ( na nich metalohalogeny ) . Nie chcę jakiegoś niewiadomo super oświetlenia jak w TV tylko tak żeby można było pokopać.
No już lepiej... Szkoda tylko, że producent tych lamp nie podaje żadnej informacji na temat kątów świecenia, żadnych danych fotometrycznych=zgadywanka przy projektowaniu. Domyślam się, że świecą szeroko, ok. 120 stopni, ale to tylko domysły na podstawie innych opraw świetlówkowych, które znam. Musiałbyś sobie zrobić szkic terenu i ocenić, czy większość fotonów trafi w cel, czy obok...
A w ogóle to trochę więcej samodzielności, kolego: http://www.klubswiatla.pl/zastosowania/sportowe/orlik.asp?param=_6_5_11
Awatar użytkownika
seba_x

Re: METALOHALOGENY ILE KUPIĆ ??? niewielkie boisko

Post autor: seba_x »

>piotrek165 zapytaj tu : http://www.swiatlo.tak.pl/forum/
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Post autor: Umberto »

U mnie w mieście przy boisku ok 10X15m stoją trzy maszty po 3szt metalohalogenów.
Na orliku (chyba) nie wiem jakich wymiarów- z daleka widziałem 3 maszty po 6 opraw metalo...
ja też mam swoją lampke:)
ODPOWIEDZ