Wymiana sterownika w Ultrafire C8

co i jak zrobiłem...
Serkules

Wymiana sterownika w Ultrafire C8

Post autor: Serkules »

Jakiś czas temu kupiłem niedrogo latarkę Ultrafire C8.

Po kilkumiesięcznym użytkowaniu i uGiTDowieniu :cool: (wstawieniu oringów i gumki wyłącznika świecących w ciemności) przyszedł czas na wymianę driverka.

Fabrycznie wstawiony sterownik niezbyt dobrze sobie radził z napięciami poniżej 3,5V. Poniżej tej wartości dosyć szybko strumień światła słabł. Do tego odczuwałem brak trybów z różną jasnością.

Niedawno do innego projektu zamówiłem 10szt. sterowników:
5-Mode 1000mA 7135 Circuit Board for Cree and SSC Emitters

Jest to doskonale znana konstrukcja wielokrotnie omawiana na tym forum. W innym wątku możemy poczytać, jakie cuda z nim wyczyniają niektórzy forumowicze. Postanowiłem więc sprawdzić jedną sztukę w tej latarce.

Podczas wymiany nie ustrzegłem się paru drobnych błędów. Więc po kolei.

Po odkręceniu głowicy ujrzymy driver przylutowany do "piguły" z diodą.
Obrazek
Sterownik został umieszczony w mosiężnym pierścieniu i przylutowany do niego poprzez pole stykowe masy. Aby wymienić sterownik trzeba najpierw rozlutować te połączenia i delikatnie podważając wyjąć z piguły. Tutaj popełniłem błąd, gdyż wylutowywałem driver podczas gdy piguła dalej była w głowicy. Wymiana sterownika bez wykręcenia piguły jest o wiele trudniejsza, gdyż przewody zasilające LEDa są bardzo krótkie i ledwie wystają poza pigułę.

Do wykręcenia piguły najprościej użyć ostro zakończonych nożyczek, które wsadzamy do dwóch otworków nawierconych w pierścieniu od strony LEDa. Jako że pomyślałem o tym po fakcie, sposób umieszczenia nożyczek pokazuję na zdjęciach wykonanych po wymianie drverka.
Obrazek Obrazek

Po odlutowaniu sterownika...
Obrazek
... i tutaj zaskoczenie :grin: Użyty w driverze scalak to dobrze nam znany układ AX2002, który szerzej opisywałem tutaj.
Obrazek
W tym momencie wyjaśniło się, dlaczego latarka kiepsko radziła sobie przy napięciach w okolicy 3V. Po prostu ten scalak nie lubi zasilania napięciem poniżej 3,6V, więc wymiana driverka była jak najbardziej zasadna.

Szybka transplantacja uzdrowiła pacjenta ku uciesze użytkownika :mrgreen:
Obrazek

W tej chwili do dyspozycji mam trzy tryby jasności + strobo + SOS. Jak na latarkę do codziennego użytku (EDC) jest to wystarczające, a więcej trybów to tylko zbędne wodotryski.

Pozdrawiam
Sebastian
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Wymiana sterownika w Ultrafire C8

Post autor: Pyra »

Serkules pisze:Do wykręcenia piguły najprościej użyć ostro zakończonych nożyczek, które wsadzamy do dwóch otworków nawierconych w pierścieniu od strony LEDa.
Można też stosować szczypce oczkowniki, lub lepiej szczypce do zdejmowania pierścieni Siegera

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

No ładnie żeś opisał.A co się stało z tamtym driverem?.

[ Dodano: 15 Luty 2010, 21:07 ]
Pyra pisze:Można też stosować szczypce oczkowniki, lub lepiej szczypce do zdejmowania pierścieni Siegera
Jak się ma to tak a jak się nie ma?
Serkules

Post autor: Serkules »

Darek pisze:No ładnie żeś opisał.A co się stało z tamtym driverem?.
Zasilił bank organów do transplantacji :wink: Pewnie wykorzystam do jakiegoś projektu na wyższe napięcia.

Co do szczypiec do zdejmowania pierścieni Siegera to nie w każdym domu można je spotkać :wink: Nożyczki natomiast w każdym.
ODPOWIEDZ