Latareczka na 14500 w wolnej chwili.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Darek

Latareczka na 14500 w wolnej chwili.

Post autor: Darek »

Witam
W wolnym czasie, pomiedzy oglądaniem Majki i Na wspólnej Postanowiłem zagospodarowac troszkę wolnego czasu i cos wytoczyc.Łatwe ciche i przyjemne.
Powstała taka oto latarka.
Obrazek

Jako że kiedys kupiłem akumulatory 14550 i lezały jakis czas postanowiłem własnie na nich coś zrobić.
Dioda Q5 sterownik 5 trybowy i aku jak juz pisałem 14550.Latarka nie jest za duza jak w sam raz do kieszeni i do plecaka.
Długość latarki to 120 mm średnica głowicy 40 mm i body 20 mm.
Na nastepnym zdjęciu rozebrana na trzy części.
Obrazek
Venom

Post autor: Venom »

Na pierwszym zdjęciu wygląda na dużą :D, jakiej średnicy jest lustereczko? OP/SMO ?

Cudnie to wygląda, to jest polerowane alu?
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

fajnie wyszla - podonaja mi sie takie niesuze latarki, ale potrafiace mocno swiecic - super !
Gardol

Post autor: Gardol »

Chciałbym umieć tak toczyć...:) Super!! <brawo> Daj jakieś fotki jak świeci i może odniesienie do rozmiaru (na dłoni?) choć bateria sugeruje.. :)

Gratuluję, Paweł
Awatar użytkownika
Darek

Niedawno udało mi sie kupic ciekawą gumke do wyłącznika GITD
Obrazek
Jest to polerowane alu i widok jak lezy na reku.
Obrazek
Lustro wykonanie OP przysłane przez pomyłkę z KAI zamawiałem inne a takie doszło 33 mm srednicy głębokość 24 mm .
Gardol

A propos alu - na Twoich zdjęciach polerowane wygląda super! - ale jak to się ma do anodowania? Pewnie to pytanie laika i OT ale to pewnie na tyle trywialne pytanie, że szkoda mi osobnego wątku zakładać :) Można tak wypolerować każde alu (czym?) czy tylko anodowane - a może odwrotnie?

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Darek

Polerowanie do anodowania ma sie tak jak ,nijak.Polerowanie to jest mechaniczne wygładzenie powierzchni aluminium a anodowanie to jest chemiczne nalozenie tlenku aluminium.Anodowanie nakłada chemiczna warstwe tlenku aluminium na powierzchni aluminiowej .Anodowanie ma twardość 50 - 55 HRC a polerowanie ma twardość aluminium.
Wypolerować mozna kazde aluminium ,pasty do polerowania.Anodowanie mozna wykonać w wyspecjalizowanych zakładach.
Gardol

Dzięki za tłumaczenie! Domyślam się, że polerowane aluminium anodowane pozostaje o tej samej twardości - tzn. polerowanie nie jest w stanie naruszyć powłoki anodowanej.

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Darek

No nie.Anodowanie jest twardsze od polerowania.Polerowanie ma twardość taką jak materiał który jest polerowany, anodowanie jest twardsze.Masz racje polerowanie nie jest w stania naruszyć powłoki anodowanej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Darek pisze:anodowanie to jest chemiczne nalozenie tlenku aluminium.Anodowanie nakłada chemiczna warstwe tlenku aluminium na powierzchni aluminiowej .
A dokładniej jest to proces utleniania elektrochemicznego powierzchni aluminum, czyli wytworzenie tlenku aluminum.
Podczas tego procesu powstają niezależne hexagonalne kryształy na powierzchni, co umożliwia barwienie, gdyż barwnik wnika w pory pomiędzy kryształami. Potem jeszcze następuje proces zamknięcia porów, co powoduje zabezpieczenie barwnika.
Sam tlenek jest bezbarwny, co umożliwia, uzyskanie lustrzanych powierzchni.

A propos to jest jeszcze proces elektrochemicznego polerowania aluminium. :)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Darek

No właśnie.Ale nie wiem jak tego dokonac.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam

Gógle Twoim przyjacielem jest - anodowanie i barwienie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek

Tak,tak widziałem ta strone.Ale chyba jest to za trudne do zrobienia :)
DNF

Post autor: DNF »

Darku, swietna lampka. Dorob jeszcze mala glowice to bedzie prawie Regal:)
Pyra pisze:Sam tlenek jest bezbarwny, co umożliwia, uzyskanie lustrzanych powierzchni.
Tu sie nie zgodze z Toba. Kolor elementu anodowanego zalezy od tego jakiego stopu uzywasz.
A jesli chodzi o czysty tlenek-Al2O3 to jest on bialy :)
A no i nie ma czegos takiego jak tlenek aluminium. Aluminium to sa juz stopy. Czysta forma to glin :) Ale to tak tylko czepiam sie nazewnictwa :P

Pozdrawiam
DNF

Edycja:
Jesli dasz polerowany element do anodowania to bedzie on potem sliski i blyszczacy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

DNF pisze: Tu sie nie zgodze z Toba. Kolor elementu anodowanego zalezy od tego jakiego stopu uzywasz.
Jest to prawda, ale w ograniczonym zakresie, gdyż tylko niektóre dodatki stopowe powodują zabarwienie powłoki tlenkowej. barwienie
DNF pisze:A jesli chodzi o czysty tlenek-Al2O3 to jest on bialy :)
Przyjmijmy, że prawda leży po środku, gdyż jest przezroczysty, ale mleczny. Inaczej nie udało by się uzyskać metalicznej, lustrzanej, powłoki na przedmiotach.
DNF pisze:A no i nie ma czegos takiego jak tlenek aluminium. Aluminium to sa juz stopy. Czysta forma to glin :) Ale to tak tylko czepiam sie nazewnictwa :P
No nie do końca. Glin to polska nazwa pierwiastka, którego nazwa łacińska to aluminium, potocznie jednak przyjęło się tak nazywać wszystko co zawiera ten pierwiastek w dużych ilościach.
Glin i dalej aluminum
A stopy też mają swoje nazwy "dural", "znal" itd

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ