latarka domowej roboty patrol na 18650

co i jak zrobiłem...
rolex24

latarka domowej roboty patrol na 18650

Post autor: rolex24 »

znalazlem to forum no i mam nowe hobby:
pierwszy projekt latarki,jak najtanszej .zebralem w domu :
-plastikowe body patrol 3D(wodoszczelne)
-soczewka asferyczna 36mm od projektora slajdow
-aku 6x 18650 od baterii ibm t40
-aluminium na radiator(kawal blachy do wymodelowania)
-jakas pasta termo od procka
-dlawik do kabla elektrycznego(w tym juz siedzi soczewka)
-zasilacz 4.5V 700mA od niewiadomo czego
miejsca w body sporo, wsadze tam na stałe 4 aku polaczone rownolegle wiec ok 7500mAh(aku troche uzywane)
zasilacz powinien naladowac to przez noc. body jest plastikowe wiec musze duzy kawal aluminium wpakowac na cala dlugosc latary obok baterii, wiec 1A z diody powinono rozproszyc(jesli nie to ponawiercam otwory wentylacyjne w body(latarka nie musi byc wodoszczelna)
pytanie zasadnicze to jaka wpakowac diode dostepna najlepiej na allegro lub w sklepie w polsce w cenie do 30zl o cieplocie 3700-4500K i ktora ma jak najwiecej lumenow przy pradzie do 1.2A?
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
-Plastikowe body to nie najlepszy pomysl,
-diode kupisz u Edima lub rgblighting,
-ladowac bezposrednio z zasilacza NIE WOLNO!! Musisz miec specjalna ladowarek do li-ion,
-to chyba wszystko:]
Pozdrawiam
DNF
rolex24

czy taka ladowarka poradzi sobie z 4x2000mAh rownolegle. pisze ze daje 1A w kanal
http://www.allegro.pl/item877210173_lad ... analy.html
Ostatnio zmieniony czwartek 07 sty 2010, 18:58 przez rolex24, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

rolex24 pisze:czy taka ladowarka poradzi sobie z 4x2000mAh rownolegle. pisze ze daje 1A w kanal
Jaka ładowarka :?:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Ładowarka z linka poradzi sobie z ładowaniem aku tylko bedzie to dłuzej trwało.
rolex24

latarka wykonana. dioda xp-g r5(ta ktora nie nagrzewa za bardzo radiatora) moze to przez bardzo niskie Vf=3.1V przy 1050mA w diode. nikt nie poratowal mnie refem wiec wstawilem z prostokatnej lampki rowerowej na zarowke(na szczescie ref jest bardzo gleboki) .zrezygnowalem z wbudowanych 6 szt 18650, wstwilem 2szt(nowe sony z allegro po 8.9zl) w tubie z zakretka na dupce(laduje normalana ladowarka z allegro za 37zl)
latarka poraza swiatlem -moja kobiete:) zasieg 50m ale bardzo szeroko .sprawnos drivera(allegro 14zl) 86% przy 8,3V na zasilaniu. dla mnie pierwszy projekt zakonczony sukcesem
Piotrek K.

rolex24 pisze:latarka wykonana.
Gratulacje.
rolex24 pisze:wstwilem 2szt(nowe sony z allegro po 8.9zl)
Jeżeli nie są PROTECTED i są połączone szeregowo to podczas użytkowania trzeba będzie bardzo uważać, ponieważ taki zestawik bardzo łatwo jest zniszczyć przez zbytnie rozładowanie (poniżej 2,8V na ogniwo).
Pozdrawiam
rolex24

ponizej 6v zapala sie dioda informujaca naladuj akumulatorki .uklad na bc547 i zenerce
Piotrek K.

rolex24 pisze:ponizej 6v zapala sie dioda informujaca naladuj akumulatorki .
Nie wspominałeś o tym, więc wolałem zasygnalizować że jest możliwość łatwego uszkodzenia światełka (a raczej jego zasilania) :wink:
Pozdrawiam
rolex24

wlasnie bylem cicho bo dopiero adaptuje ukladzik. choc prosciej bedzie wstawic jakas mala diode1mm przez rezystorek tak dobrany ze dioda zgasnie ponizej 6v i zasygnalizuje rozladowanie aku
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

rolex24 pisze:wlasnie bylem cicho bo dopiero adaptuje ukladzik. choc prosciej bedzie wstawic jakas mala diode1mm przez rezystorek tak dobrany ze dioda zgasnie ponizej 6v i zasygnalizuje rozladowanie aku
Sam rezystorek nie wystarczy, nie będziesz miał gaśnięcia a tylko zmianę jasności, musi być układ progowy, może wystarczyć sama zenerka, ale będzie to mało precyzyjne, choć znacznie zwiększy szybkość przygasania led'a.

Pozdrawiam

Tu masz kilka ciekawych rozwiązań.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Ale zadnych zdjęć nie widze.Coś mi chyba sprzęt nawala :)
Gardol

Post autor: Gardol »

Ja widzę, ale bardzo, bardzo, bardzo niewyraźnie.. jakby dopiero pomysł zdjęć.. :)
rolex24

kontrole ogniw 2x18650 zrobilem na szybko(prosciej sie nie da) z zenerki 5.1V polaczonej szeregowo z rezystorkiem 180ohm i bialym(czerwonym) ledem(clear) .uklad na bc548 cos mi nie chcial dzialac. dioda stopniowo przygasa od 8.4V(ogniwa) az przy 5.8V gasnie calkowicie(to znak aby naladowac ogniwa) .dioda led musi byc przezroczysta aby emiter byl widoczny. pobor pradu przez ten uklad jest ponizej 0.01A. jak dla mnie bardzo dobre rozwiazanie poniewaz mam plynne wskazanie rozladowania a nie jak w bardziej skomplikowanych ukladach gdzie dioda gasnie przy danym napieciu
ODPOWIEDZ