H3 6V 55W ile to ma lumenów?
H3 6V 55W ile to ma lumenów?
Witam,
Tak jak w temacie, ile orientacyjnie ma lumenków taka żaróweczka w szperaczach?
Jak można się domyślić chcę to zastąpić led-em i nie wiem jaki będzie dobrym zamiennikiem.
Pozdrawiam.
Tak jak w temacie, ile orientacyjnie ma lumenków taka żaróweczka w szperaczach?
Jak można się domyślić chcę to zastąpić led-em i nie wiem jaki będzie dobrym zamiennikiem.
Pozdrawiam.
Będzie coś z przedziału 1100-1400lm w zależności od jakości i technologii wykonania żarówki. Trzeba jednak wziąć pod uwagę że tu mamy dwa razy niższe napięcie więc dla tej samej mocy przez spiralę płynie 2x większy prąd co z pewnością wpływa na żywotność oraz jasność z W raczej negatywnie
Sometimes darkness can show you the light
Venom, wszystko zalezy od klasy zarowk oraz napiecia jakim jest zasilana.
Jesli to jest chinszczyzna to spodziewaj sie DO 1000lumenow, jesli siedzi tam Osram to rzeczywiscie do 1400-1500lumenow. Jesli zasilanie jest wyzsze niz 6V to rowniez jasnosc bedzie nieco wyzsza od podanych.
Odnosnie pomyslu zastapienia tej zaroweczki LEDami to moze byc niewykonalne jesli obudowa jest z tworzywa a nie aluminiowa.
Jesli to jest chinszczyzna to spodziewaj sie DO 1000lumenow, jesli siedzi tam Osram to rzeczywiscie do 1400-1500lumenow. Jesli zasilanie jest wyzsze niz 6V to rowniez jasnosc bedzie nieco wyzsza od podanych.
Odnosnie pomyslu zastapienia tej zaroweczki LEDami to moze byc niewykonalne jesli obudowa jest z tworzywa a nie aluminiowa.
Nie spodziewałem się że to przekroczy 1000lm, przeglądałem sieć i znalazłem dla żarówek H1 cos około 1300lm (zależnie od producenta bo tego już jest więcej) i myślałem że będzie znacznie mniej.
Wiec SST50 powinna świecić podomnie, tylko nie wiem czy uda mi się uzyskać taki sam efekt jak na halogenku.
Jak kupię to będę testować, dzięki za pomoc.
Wiec SST50 powinna świecić podomnie, tylko nie wiem czy uda mi się uzyskać taki sam efekt jak na halogenku.
Jak kupię to będę testować, dzięki za pomoc.
Zobaczcie, ile swiatla jest z zarowek Osramu, z serii IRC. To sa specjalistyczne zarowki jakby co.
Pozdrawiam
DNF
Pozdrawiam
DNF
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lut 2010, 17:07 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
DNF,
Jakoś nie rozumiem Twojej wypowiedzi, chodzi Ci o żarówki rtęciowe LRF ?
Jak możesz powiedz coś więcej bo ni w ząb nie rozumiem, a gógel milczyl.
[ Dodano: 7 Luty 2010, 11:48 ]
Nie każdy kto się nie dawno zarejestrował i ma mało postów musi być super laikiem bez podctaw.
Ale dzięki za chęć pomocy.
Jakoś nie rozumiem Twojej wypowiedzi, chodzi Ci o żarówki rtęciowe LRF ?
Jak możesz powiedz coś więcej bo ni w ząb nie rozumiem, a gógel milczyl.
[ Dodano: 7 Luty 2010, 11:48 ]
czarny_kruk pisze:Venom, wszystko zalezy od klasy zarowk oraz napiecia jakim jest zasilana.
Nie każdy kto się nie dawno zarejestrował i ma mało postów musi być super laikiem bez podctaw.
Jednak znaczna wiekszosc ogolnie dostepnych szperaczy (np. wszystkie na allegro na ta zarowke) sa plastikowe. Stad delikatnie zwracam uwage, ze sie to nie nadaje.Venom pisze: [ Dodano: 7 Luty 2010, 11:48 ]czarny_kruk pisze:Venom, wszystko zalezy od klasy zarowk oraz napiecia jakim jest zasilana.
- Hans Trans
Ależ oczywiście, że się nadaje: wystarczy posadzić diody na jakimś niedużym radiatorze od procka z rurami cieplnymi, podpiąć mały wentylatorek i zrobić kilka dziur w plastikuczarny_kruk pisze: Jednak znaczna wiekszosc ogolnie dostepnych szperaczy (np. wszystkie na allegro na ta zarowke) sa plastikowe. Stad delikatnie zwracam uwage, ze sie to nie nadaje.
Venom, DNF prawdopodobnie się pomylił i chodziło mu o IRC - Infrared Reflective Coating. Promieniowanie podczerwone jest odbijane przez obudowę w kierunku żarnika zwiększając jego temperaturę i poprawiając wydajność.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
64440 IRC 50W 12V GY6,35 40X1 (1200 lm )
64440 UVS 50W 12V GY6,35 40X1 (930 lm - standardowa żarówka)
64440 S 50W 12V GY6,35 40X1 (910 lm - longlife)
To jakoś nie zabardzo?
Bo jak z Firmowego Halogenu mogę mieć około 1100lm-1400lm z 6V i 55W to po co ta żarówka IRC?
64447 IRC 65W 12V GY6,35 40X1 (1700 lm)
Tu już troszkę lepiej, Tylko żeby to sensownie zasilic trzeba by mieć aku przynajmniej 12V 4,5Ah a on nie jest juz takiej kompaktowej wielkości jak 6V 4,5Ah.
(Chyba że znalazłem złe dane)
I "dziwnie" wygląda bańka tego cudeńka, może być problem z skupieniem.
Narazie zostanę przy Halogenku H3, jak skończę zabawę z body to się zastanowie nad SST50 i SST90 zaobaczę na co mnie będzie stać
Mam w domu kilka zestawów HID-a, całkiem przyjemnie się to skupia i przyjemnie świeci tylko potrzebuję mieć odrazu po załączeniu POWERA, i to jest co chwilkę zapalane i gaszone więc odpada.
Dzięki wszystkim jak narazie.
64440 UVS 50W 12V GY6,35 40X1 (930 lm - standardowa żarówka)
64440 S 50W 12V GY6,35 40X1 (910 lm - longlife)
To jakoś nie zabardzo?
Bo jak z Firmowego Halogenu mogę mieć około 1100lm-1400lm z 6V i 55W to po co ta żarówka IRC?
64447 IRC 65W 12V GY6,35 40X1 (1700 lm)
Tu już troszkę lepiej, Tylko żeby to sensownie zasilic trzeba by mieć aku przynajmniej 12V 4,5Ah a on nie jest juz takiej kompaktowej wielkości jak 6V 4,5Ah.
(Chyba że znalazłem złe dane)
I "dziwnie" wygląda bańka tego cudeńka, może być problem z skupieniem.
Narazie zostanę przy Halogenku H3, jak skończę zabawę z body to się zastanowie nad SST50 i SST90 zaobaczę na co mnie będzie stać
Mam w domu kilka zestawów HID-a, całkiem przyjemnie się to skupia i przyjemnie świeci tylko potrzebuję mieć odrazu po załączeniu POWERA, i to jest co chwilkę zapalane i gaszone więc odpada.
Dzięki wszystkim jak narazie.