Luminus - czyli buduję działo fotonowe

co i jak zrobiłem...
DNF

Post autor: DNF »

Jakos temat ucichl :(
Midi, mow jak tam postepy :!: :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Witam, mam kilka fotek wiec pokarzę :wink: , oto jak siedzi dioda na miedzianym module, nie było żadnych problemów z lutowaniem, pasta do lutowania smd , nakładamy diodę i sru na żelazko, moc 2400 czyli na full i czekamy aż dojdzie do topnienia pasty. Po takim osadzeniu diody uwierzcie że dolutować kabelki od spodu diody to nie taki pikuś, ja najpierw grzałem moduł palnikiem dremela i dopiero po tym zabiegu cyna zaczęła łapać diodę i dało się przylutować kable. Dioda którą tu widać to podobno SST 90, dostałem ja w prezencie od Kodiego ( dzięki :wink: ), jej Vf nie jest górnych lotów bo przy 4,2V w diodę idzie 3,2A jednak na eksperymenty się nadaje ( jakiś step-up zasilany z 8,4V pewnie by sobie z tym poradził ).
Reasumując dioda z refem OP wysterowana na 3,2A daje naprawę dużo światła i można z przy jej pomocy zbudować kawał latarki ( co niedługo uczynię z diodą o lepszych parametrach, Kodi wie o co chodzi )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Piękna robota :o

Pozdrawiam

PS:
midi pisze:jakiś step-up zasilany z 8,4V pewnie by sobie z tym poradził
Step-down?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

midi: co to za reflektorek ?
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
midi

Ten akurat to ref od Ultrafire U2 czy jakoś tak ( oczywiście rozwiercony), docelowo będzie SMO od Tiablo A9, jednak jego ustawienie musi być dość precyzyjne, natomiast w tym OP ogniskuje się idealnie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

midi rozkosz dla oczu takie fotki :-)

Widoczna aluminiowa czesc bedzie czescia obudowy chyba... Tylko cos mocowan do reszty nie widze.. Napiszesz wiecej?

ps. Vf rzeczywiscie raczej cholernie nieszczegolne jak na ta diode.
DNF

Widze, ze frezarka przechodzi testy bojowe :D
Piekne body sie zapowiada.
Powiedz, jak ze skupieniem tej diody? Mozna sie bawic w throwery?
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z rozmiarow samego chipa.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

To coś z alu to akurat cześć pewnej czołówki , jednak pasuje gwintem do modułu i pozwala troszkę poświecić zanim się nagrzeje, latarka będzie wyglądała troszkę inaczej. Z tej diody zrobię sobie jakąś latarkę bo szkoda żeby się emiter marnował :razz: . Na siłę to by to bez drivera świeciło ale tryby się przydają więc będą. Typowego thowera to z tego nie będzie ale zasięg spory, z refem SMO jest nie najgorzej ale diodę trzeba głęboko wpasować w ref bo inaczej jest dziura w hotspocie. Co do mocy to musi to robić wrażenie przy 10A, z prądem 3,2A jest coś koło 1100-1200lm na moje oko, porównywałem z wieloledem na 5xq5 i świeci podobnie jak nie jaśniej. Myślę że jak ktoś ma dostęp do tokarki to może sobie nieźle poszaleć z tym emiterem, tuning jakiejś gotowej latarki też jak najbardziej wchodzi w grę, z tego co widzę miedziany moduł spokojnie zapewni dobre odprowadzenie ciepła do body latarki bo ciepła faktycznie jest sporo.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Szkoda, że na rynku ciągle jeszcze nie ma rozsądnych 10A driverów.
Obrazek
DNF

Midi, taki radiator od czolowki?
To ona musi byc wielka i piekna! :D
Zobaczymy ja na letnim zlocie?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

Reszta pracy, brak jeszcze włącznika ale jutro dokończę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fotki nie najlepszej jakości ale nie miałem już siły bawić się z oświetleniem.
Co do zlotu to się jeszcze zobaczy :wink: .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

ale cudo ! piekna !!!
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Nie da się ukryć - cuuuudo :) Jak patrzę na środkowe zdjęcie (4 od góry i 4 od dołu) to aż ciarki przechodzą... A jakie proporcje !! A ten akus C-size... To będzie mociumpanie dopiero potwór :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Nie no, poprostu dzieło geniusza na miarę daVinci :mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Powiedzmy że będzie to potworek, bo długość całkowita wynosić będzie 13cm a szerokość głowicy wynosi 47mm, taką właśnie chciałem zbudować. Jak widać w środku siedzi ref SMO od A9, zasięg jest spory nawet przy 3A w diodę wiec przy 10A może być całkiem miło.
ODPOWIEDZ