Przymierzam się do wystawienia na ebay.com kilkudziesięcioletniego zegarka w celu przekonania się ile jest wart (wysokie minimum ). Jeśli uzyska wysoką cenę wystawię go ponownie już w celu sprzedaży. I tu kilka pytań mam:
- jaką opcję wysyłki wybrać? Dotyczy to raczej Poczty Polskiej bo tu najtaniej. Oczywiście chodzi o zminimalizowanie ryzyka "amby". Z podaną wartością/bez, paczka/list... Czy w USA mają cło na rzeczy z EU? Spodziewana wartość zegarka jakieś 1000usd aczkolwiek podobny tylko mocno dobity ktoś tam wystawia w kup teraz 2000usd...
- czy polscy celnicy moga się przyczepić do kilkudziesięcioletniego zegarka naręcznego? (wywóz zabytku ) Zegarek wygląda prawie jak nowy i nic o nim w sieci nie ma...
- mam Paypal oczywiście - czy to najwygodniejszy sposób płatności USA-PL?
Więcej pytań może sobie przypomnę jak się wyśpię
Wysyłka do USA
Według polskiego prawa, przedmioty mające powyżej 25 lat traktowane są jako zabytki. Aby je wywieźć (lub wysłać) poza granicę, potrzebne jest zezwolenie konserwatora zabytków (przy Urzędzie Miejskim). Przedmioty starsze niż 55 lat nie mogą być wywiezione/wysłane za granicę. Inną kwestią jest to, jak to prawo jest egzekwowane i czy urzędnicy zakwestionują zawartość przesyłki, ale kary za jego złamanie są dość surowe.
Co do opcji transportu, to kilka razy wysyłałem za granicę przesyłki wartościowe (Chiny, Tajwan), ale były to przesyłki listowe. Są w miarę tanie, ale takiej przesyłki nie można nadać do USA. Jedyna forma wysyłki z podaną wartością to paczka pocztowa. Koszt ubezpieczenia oprócz samej paczki to bodajże 1zł/każde 50zł wartości.
Jeśli nie chcesz podawać wartości, możesz przesłać jako zwykły list polecony. Cena poniżej 30zł. Zresztą cennik on-line jest dostępny na stronie Poczty Polskiej.
Jednak w świetle obowiązującego prawa, o ile zegarek nie przekroczył magicznej granicy 55 lat, najpierw pasuje udać się do Urzędu Miejskiego i poprosić o odpowiednie zaświadczenie.
Co do opcji transportu, to kilka razy wysyłałem za granicę przesyłki wartościowe (Chiny, Tajwan), ale były to przesyłki listowe. Są w miarę tanie, ale takiej przesyłki nie można nadać do USA. Jedyna forma wysyłki z podaną wartością to paczka pocztowa. Koszt ubezpieczenia oprócz samej paczki to bodajże 1zł/każde 50zł wartości.
Jeśli nie chcesz podawać wartości, możesz przesłać jako zwykły list polecony. Cena poniżej 30zł. Zresztą cennik on-line jest dostępny na stronie Poczty Polskiej.
Jednak w świetle obowiązującego prawa, o ile zegarek nie przekroczył magicznej granicy 55 lat, najpierw pasuje udać się do Urzędu Miejskiego i poprosić o odpowiednie zaświadczenie.