Z czego się uczyć elektryki i elektroniki?
Z czego się uczyć elektryki i elektroniki?
Witam!
Chcę się zacząć uczyć (jako hobby) elektryki, później elektroniki. Od czego zacząć? Jakie publikacje/książki polecacie? Przydałaby mi się wiedza właśnie, na przykład jak podłączyć kilka diod mocy do dowolnego napięcia, jak regulować prąd, itp. 'Co nieco'* wiem, ale dobrze by było to jakoś 'ugruntować'.
* bardzo małe 'co nieco'
Chcę się zacząć uczyć (jako hobby) elektryki, później elektroniki. Od czego zacząć? Jakie publikacje/książki polecacie? Przydałaby mi się wiedza właśnie, na przykład jak podłączyć kilka diod mocy do dowolnego napięcia, jak regulować prąd, itp. 'Co nieco'* wiem, ale dobrze by było to jakoś 'ugruntować'.
* bardzo małe 'co nieco'
Dokładnie tak jak napisał ElSor, obecnie bardzo dobrym czasopismem o elektronice jest właśnie Elektronika dla Wszystkich, artykuły są tam na różnych poziomach zaawansowania, zasada działania wszelkich prezentowanych tam układów jest bardzo szczegółowo opisana. Poza tym jest dział "Szkoła Konstruktorów" gdzie czytelnicy mogą wysyłać swoje rozwiązania (zarówno teoretyczne jak i praktyczne) na zadany temat.
Poznając zupełne podstawy elektroniki korzystałem czasami z książek "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - elementy" i " ... - układy" Dieter'a Nuhrmann'a. Podejrzewam, że już nie kupisz tych książek (wyd. 1983) ale z tego co wiem teraz jest do kupienia seria książek Piotra Górckiego (jak już bartex wspomniał) pełniących że tak powiem podobną rolę. Osobiście nie czytałem tych książek, ale słyszałem o nich wiele dobrego.
Poznając zupełne podstawy elektroniki korzystałem czasami z książek "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - elementy" i " ... - układy" Dieter'a Nuhrmann'a. Podejrzewam, że już nie kupisz tych książek (wyd. 1983) ale z tego co wiem teraz jest do kupienia seria książek Piotra Górckiego (jak już bartex wspomniał) pełniących że tak powiem podobną rolę. Osobiście nie czytałem tych książek, ale słyszałem o nich wiele dobrego.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
A do ćwiczeń, proponuję Ci zanabyć płytkę "solderless" czyli takie fajne ustrojstwo z mnóstwem otworków o rozstawie 1/10 cala. Otworki maja pod spodem styki, które połączone są w rzędy. Znakomicie się to u mnie (i nie tylko) sprawdza do budowy układów doświadczalnych i prototypowych. Zmiana elementu lub połączenia trwa kilka sekund.
Tak to wygląda:Przykład
Można kupić np. Tu
Pozdrawiam
Tak to wygląda:Przykład
Można kupić np. Tu
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Myślisz o tej książce (po lewej)swietlik pisze:Była też kiedyś taka seria książek "Nowoczesne zabawki". W pierwszych wydaniach schematy były głównie lampowe W późniejszych tranzystorowe. Całkiem ciekawe pomysły do przestudiowania, gdy już się ogarnie podstawy.
Po prawej jeszcze jedna bardzo ciekawa propozycja, super przystępnie opisane podstawy, począwszy od wyglądu i funkcji poszczególnych elementów, przez proste układy do gotowych rozwiązań.
Przydatne mogą też być:
Młody radioamator - M.Wargalla (począwszy od podstaw do ...)
Pomiary w Radiotechnice - Bohumir Klesken
Obie pozycje WKiŁ
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Ja zaczynałem od pojedynczych kitów AVT, jest to dobre rozwiązanie na początek. Potem jakieś proste układy w "pająku" i na płytce stykowej, która swoją drogą jest bardzo wygodnym rozwiązaniem do testowania układów - bardzo szybko można wymieniać poszczególne elementy i patrzeć jak reaguje układ.ixjakub pisze:A co sądzicie o Oślej łączce? Taniej kity samemu kompletować?
Samemu kity może i taniej, ale w cale nie jest to tak dobry pomysł, przynajmniej dla początkującego. Kiedyś tak próbowałem zrobić, no i nie dość że nie mogłem znaleźć dokładnie takich elementów jak trzeba, to jeszcze źle wykonałem płytkę. Także na początek lepiej zdać się na przygotowane kity
Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2010, 00:05 przez Volt, łącznie zmieniany 1 raz.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Tu:
Roczniki 2002 - 2009. I inne ciekawe publikacje. Albo tu:
http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/131927-rapidshare-elektronika-dla-wszystkich-roczniki-1996-a.html
Roczniki 1996-2001. Ale na papierze dużo wygodniej się czyta.
Kod: Zaznacz cały
http://chomikuj.pl/zxpro/*e2*82*aa+Elektronika/*2b+Czasopisma+*2b
http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/131927-rapidshare-elektronika-dla-wszystkich-roczniki-1996-a.html
Roczniki 1996-2001. Ale na papierze dużo wygodniej się czyta.
Na PW podam zainteresowanym.
X chomikiem będzie podobnie jak z jednym polskim serwisem podobnym Za dużo tam warezu, w końcu sie ktoś przyczepi i zamkną wszystko....
X chomikiem będzie podobnie jak z jednym polskim serwisem podobnym Za dużo tam warezu, w końcu sie ktoś przyczepi i zamkną wszystko....
Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2010, 16:26 przez lennin, łącznie zmieniany 1 raz.