Cree CLN6A oświetlenie dużego pomieszczenia

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
seba_x

Cree CLN6A oświetlenie dużego pomieszczenia

Post autor: seba_x »

Witam serdecznie !

Jestem nowy na forum i od razu mam problem :wink: otóż chcę oświetlić dość duże pomieszczenie 8,5x8,5m i wysokości 4m , wymyśliłem żeby do tego celu użyć diodek CLN6A-MKW w ilości 300szt. , każda z nich wg. producenta ma od 60 do 80 lm , załóżmy średnio 70lm co przy 300szt. daje 21000lm . Myślę żeby dać w 4 rzędach po 75 sztuk .
Ze wzoru wychodzi mi że na podłodze (pow. 72m2) powinno być około 1300lux .
Jak myślicie czy to dobry pomysł ? sprawdzi się w praktyce ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Ogólnie to nie jest dobrym pomysłem łączenie 75 sztuk diod szeregowo, musiał byś to zasilać napięciem około 250V. Przy takiej ilości LED multiplikują się wszelkie wachania napięć w trakcie rozgrzewania diod.

Chyba lepszym, ale jednocześnie droższym rozwiązaniem będzie 20 rzędów po 15 LED
Wtedy napięcie zasilania będzie około 50V, czyli już do przełknięcia pod względem ochrony przeciwporażeniowej oraz awarii jednego ze sterowników czy diody.
W Twoim przypadku stracisz 1/4 światła, w zaproponowanym przeze mnie 1/20.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
seba_x

Dzięki za odpowiedź , zasilenie tych diodek to pół biedy (można podzielić na jeszcze mniejsze grupy) , bardziej chodzi mi o to czy dadzą one wystarczającą ilość światła (salon z otwartą kuchnią) , w sumie to będzie 300W, wcześniej myślałem o 24 halogenach 50 watowych co daje w sumie 1,2kW no i lux-ów też pewnie o wiele więcej .
Czy uda mi się ten cel zrealizować z funduszem max 3 tyś. ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

300 LEDów za 3000zł, nooo nie wiem czy Ci się uda same diody kupić w tej kwocie.....
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przy 300 sztukach CLN6A cena wynosi bodajże 4,66 zł/szt.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

greg pisze:Przy 300 sztukach CLN6A cena wynosi bodajże 4,66 zł/szt.
No masz rację, ale i tak będzie ciężko.
Kąt promieniowania diod to 115°, czyli na 4m może trochę słabo świecić, przydała by się chyba jakaś optyka.
Pozostaje jeszcze kwestia wykonania odpowiedniego PCB umożliwiającego odprowadzanie ciepła z diody, chyba, że będą wykonane samodzielnie....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seba_x

Pyra pisze: Kąt promieniowania diod to 115°, czyli na 4m może trochę słabo świecić, przydała by się chyba jakaś optyka.
Ograniczyć kąt do 90 stopni ? czy może jeszcze mniej ? gdzie można kupić dobry kolimator ?
Pyra pisze: Pozostaje jeszcze kwestia wykonania odpowiedniego PCB umożliwiającego odprowadzanie ciepła z diody, chyba, że będą wykonane samodzielnie....
Płytki w formie listwy mam zaprojektowane , myślałem o bezpośrednim przylutowaniu "heatsink" poprzez otwór w pcb do płaskownika z miedzi .
Chavez

Post autor: Chavez »

Polecam tę stronę do poczytania http://www.zdroweoswietlenie.pl/index2. ... swietlenie
O barwie światła, oddaniu kolorów, komforcie fizjologicznym (ile potrzeba luksów żeby było ok) itp.

Do tego przykładowe instalacje http://www.zdroweoswietlenie.pl/index2. ... wewnetrzne
ODPOWIEDZ