nowa latarka slabo swieci-pomocy

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
dzarek1410

nowa latarka slabo swieci-pomocy

Post autor: dzarek1410 »

Witam wszystkich
Calkiem niedawno zakupilem taka latarke http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22567
zreszta polecana na tym forum Generalnie jestem bardzo z niej zadowolony , ale ostatnio zaczela sie dziwnie zachowywac . Po naladowaniu baterii swieci jakby byla zupelnie wyczerpana tzn. jakies 5-10 % max swiatla . Jak zaczynam bawic sie wlacznikiem to po jakims czasie zatrybi i jest ok a czasami nie
Nie wiem co moze byc przyczyna , nigdzie mi nie spadla ani nic zlego z nia nie robilem i nie mam pojecia o co chodzi a jest mi ona niezbedna
Jesli ktos ma jakies pomysly to prosze bardzo o pomoc
Z gory dzieki
Dzarek1410
DNF

Post autor: DNF »

Jak jestes w Bydgoszczy akurat, to mozemy sie zgadac i zobaczymy co z nia nie tak :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Spróbuj odkręcić wyłącznik i zrobić mostek pomiędzy minusem a obudową, to może wyeliminujemy jeden element z listy podejrzanych...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
dzarek1410

Hej Dzieki za propozycje ale z bydy to ja tylko pochodze a od paru lat mieszkam w anglii
DZIEKI WIELKIE PYRA Zrobilem tak jak kazales i jest ok Narazie tylko przeczyscilem styki i gwint dokrecilem dobrze i dziala Jak znajde to uzyje jeszcze paste termo
Wielkie dzieki raz jeszcze
Dzarek1410
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A po co pasta termo do poprawiania włącznika? :roll: Rozkręć go, przeczyść aluminiowe gwinty i styki, kapnij do mechanizmu włącznika trochę olejku silikonowego, na gwinty daj trochę wazeliny kosmetycznej i będzie chodzić jak ta lala :wink:
Sometimes darkness can show you the light
dzarek1410

Dzieki wielkie za wszelkie podpowiedzi ale chyba to nie jest moj dzien chcialem dolozyc troche pasty termo pod baze i niesczesliwie urwalem blaszki ktore wychodza z diody Wiem jestem zdolny ale coz kazdemu sie zdarzyc moze wiec niestety chyba trzeba kupic nowa , tylko jaka
mam taka latarke http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22567
i mysle o czyms takim ale nie jestem pewny czy ok http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12721 i jescze jedno tak przy okazji czy zastosowanie innej szybki da efekt snopu swiatla ta moja troche za bardzo na boki jedzie
a moze cos innego
Wielkie dzieki
Dzarek1410
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Tak, ta dioda będzie OK. Ale powiedz czemu grzebałeś w głowicy skoro problem ewidentnie wskazywał na włącznik :roll: Przegrzewała się ta dioda (po dłuższej pracy światło stawało się bardziej niebieskawe) :?: Czy po prostu chciałeś z ciekawości tam pogrzebać :wink:
Sometimes darkness can show you the light
dzarek1410

no wiesz oczywiscie ze tak dosc ciekawski jestem i ucze sie na swoich bledach
ale chcialem tez dac paste bo troche robi sie goraca po dluzszej chwili
A powiedz mi jeszcze czy te blaszki po dwie po kazdej stronie to sa do tego samego tza +i - bo urwaly sie po jednej z kazdej strony
Dzarek1410
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hmmm... - to że robi się gorąca - fajnie, w sumie to dobry objaw, bo dioda na pewno produkuje sporo ciepła i jeśli obudowa latarki się nie nagrzewa to znaczy że to ciepło zostaje w okolicach diody. Nagrzewanie się body latarki świadczy o dobrym odprowadzaniu ciepła - czyli pasta termo nie jest az tak konieczna. Pasta sama w sobie nie ochłodzi latarki - spowoduje raczej że obudowa będzie cieplejsza... ;)
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ