Latarka MX Power ML-310 przypomina Romisen RC-A4, Sacredfire 555 i Nitecore Extreme Infinity. Różnice są takie że jako jedyna może być zasilana paluszkiem, guzik nie wystaje i najbardziejsze : nie ma zwykłego reflektora. Właśnie przez ten ostatni element zdecydowałem się ją kupić tu http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.31730
W tej samej przesyłce zamówiłem sobie Tanka007 TK-360 na którą bardzo się napaliłem. Pomimo tego że 360 spełniła moje oczekiwania i jest bardzo fajna latarką, od czasu porównania w działaniu z MX powerem leży w szufladzie. Nowa latarka przychodzi z wkręconą redukcja na A6. Body ma tyle rowków, kresek itp że z początku nie wiedziałem o co chodzi. Dopiero rozkręcanie w ciemno okazało że tu jest redukcja. Wewnętrzna jej średnica utrzymuje palucha w środkowej pozycji i to mi się podoba. Na paluszku świeci w Hi tak jak na lionie na Lo. Na 16340 w Hi świeci tak że inne latarki leżą w szufladzie Jest jeszcze 3 tryb Strobo.
Prądy pobierane z aku to w Hi 1,3A Lo 0.3A i na R6 Hi 0,4A i Lo 0,15A
Obudowa jest wykonana dokładnie, ma oringi i jest bardzo lekka, naprawdę lekka
ML-310 to pierwsza moja latarka, która przy tych wymiarach ma taki zasięg bez widoku struktury diody w oddali. Przy tym jest bardzo jasno.
Chciałem zmienić gumkę na świecącą ale dxowe są wyższe i MXP już nie poświeciłaby bez podparcia w sufit.
Dioda to podobno Q5. Driver to piętrowa konstrukcja z nabitym miedzianym czy mosiężnym pierścieniem o średnicy 16,8mm. Jedny sposób żeby to wypchać, to od strony diody. Sam sterownik ma niecałe 15mm czy 16, już nie pamiętam i
ja go nie zdołałem wydłubać. Z całej latarki najfajniejszy jest tył. Takiego zakręconego włącznika jeszcze nie widziałem
9 elementów bez rozbierania pstryczka.
Rodzinne zdjecie
Po zakupie nic nie trzeba poprawiać, przynajmniej ja tak miałem.
MX Power ML-310
Dzięki za opis i zdjęcia. Nastepny fajny maluch i mocny. Obawiałm się tylko tego reflektora wykonanego z plastiku i dlatego zakupiłem SF NF-555, która pomimo posiadania wg. opisu na DX diody Q3 świeci równie mocno i daleko UF U4-MCU.
NF-555 na stronie KAI jest dostępny za 30$ (DX 15$) tylko tam napisali, że dioda to Q5 i na korpusie nie ma napisu SacredFire.
Pozdrawiam i gratuluję zadowolenia z zakupu.
ps.
Ostatnio na DX pojawił się fajny Romek RC-A5 też na zasilanie AA/16340 z diodą Q5(ciekawe czego on jest klonem coś mi przypomina).
NF-555 na stronie KAI jest dostępny za 30$ (DX 15$) tylko tam napisali, że dioda to Q5 i na korpusie nie ma napisu SacredFire.
Pozdrawiam i gratuluję zadowolenia z zakupu.
ps.
Ostatnio na DX pojawił się fajny Romek RC-A5 też na zasilanie AA/16340 z diodą Q5(ciekawe czego on jest klonem coś mi przypomina).