Wykonanie projektu - szukam szaleńca do pomocy ;)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
skaktus

Wykonanie projektu - szukam szaleńca do pomocy ;)

Post autor: skaktus »

Witam.

Problem już kiedyś przedstawiałem na ŚW ale nie zdecydowałem się na przerobienie.

Sprawa taka - latarka z zoomem, na cree, dioda w trybie HI (600 mAh) wiadomo wytwarza sporo ciepła. Producent nie zadbał o chłodzenie, tzn dioda dotyka rantu latarki a pod sobą nie ma nic.

Szukam kogoś kto wytoczy/wytnie/ulepi mi krążek, o średnicy ok 14 i grubości ok 3 mm i wbije go w latarkę. Mile widziana miedź. W takowym krążku zrobił bym sobie 2 małe otwory na przewody + 2 otwory na śruby i przykręcił porządnie diodę. Była by to też dobra podstawa pod zamierzane wrzucenie w diodę 1A, gdzie wówczas chłodzenie to sprawa kluczowa.

Mam jedną obawę, na jakiej zasadzie działa zoom w latarkach, a dokładnie jego mocowanie. Nie jest to zoom na gwincie (z obrotową głowicą) a natomiast głowica jest wysuwana. Przy wysuwaniu czuć jej lekki opór, ale można przyjemnie ją wysuwać/wsuwać i idzie to bez zgrzytów. Mam wrażenie że wewnątrz jest jakaś gumowa uszczelka lub coś podobnego, co w trakcie grzania latarki do wbijania "czopka" może się rozpaść.

Proszę o pomoc w tej sprawie.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Co to za latarka dokładnie?

Co do mechanizmu działania zooma, to nie ma tam żadnej uszczelki. Jest za to element ze stali sprężynowej, który dociska delikatnie do ścianek głowicy powodując lekki opór. Poniżej ściągawka do przeczytania:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1637

Najlepiej wykręć cały moduł, zmierz go i wrzuć fotkę.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Mogę Ci to zrobić.
Awatar użytkownika
skaktus

Witam.

Oto fotografie. Latarkę chętnie wyślę do rzeczonej osoby, oczywiście również zapłacę.

Latarka z DX, model to JFT 803

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Nie próbowałeś wykręcić tego modułu z diodą ? Osobiście dla swoich latarek z zoomem wykonałem coś takiego:
Obrazek

Jedna latarka rozpadła mi się, więc mam jeden moduł wolny. Cały z miedzi, z dnem o grubości 3 lub 4 mm. Nie jest idealny i wymaga jednej poprawki, ale to nic poważnego.
Awatar użytkownika
skaktus

Próbowałem zdjąć głowicę, ale nie da się. Ostro siedzi.

Diody nie można wykręcić, jak widać kawałek śmiesznego plastiku ją dociska do śmiesznego rantu.

Darek, widziałęm już twoje produkcje. Jak by to wyglądało cenowo ? Możesz się pochwalić w temacie lub na PM ?
ILPT
Awatar użytkownika
Darek

Krążek moga Ci zrobic w kosztach przesyłki i koperty.
Awatar użytkownika
skaktus

Darku, a czy sprawiło by ci problem, gdybym do ciebie wysłał latarkę i ty byś osadził krążek ?

Mam pewne obawy czy zrobię to poprawnie - chodzi mi o ułożenie itp. Wiem z lektury forum że robiłeś podobne rzeczy innym i myślę że wyszło by ci to dużo lepiej niż mi. Może coś lepszego byś wymyślił niż "korek" na wcisk.

Co ty na to ? Był być w takim stanie "na oko" określić czas ile by ci to zajęło, kosztowało ?
Awatar użytkownika
Darek

skaktus:jesli sam krązek to jak pisałem zrobie to za koszt wysylki i koperty.Jesli miałbym dorabiać coś takiego jak na zdjęciu powyżej to musiał bym mieć latarkę w reku zeby ocenić.Czasu zabierze to niewiele ciężko mi teraz powiedzieć.Czytałem ze masz problem z wyjęciem tego modółu nie wiem czy mi by się udało więc zostawał by tylko krążek.
freebike

Post autor: freebike »

skaktus pisze:Próbowałem zdjąć głowicę, ale nie da się. Ostro siedzi.

Diody nie można wykręcić, jak widać kawałek śmiesznego plastiku ją dociska do śmiesznego rantu.

Darek, widziałęm już twoje produkcje. Jak by to wyglądało cenowo ? Możesz się pochwalić w temacie lub na PM ?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2995 Ta sama latarka bardziej rozebrana.
ODPOWIEDZ