Pokażcie swoje światełka!

...czyli nasze światełka okiem obiektywu... Tu chwalimy się naszymi latareczkami i wszystkim innym , co rozświetla nasze życie ;-)
Awatar użytkownika
Dex-ter

Post autor: Dex-ter »

Calineczka pisze:no no, ciekawa fotka-bezcieniowa...jak to zrobiłeś?
Ja zazwyczaj macham foty na szybciora a warto by czasem "popieścić" plan zdjęciowy :mrgreen:
Sprawa jest dziecinnie prosta :). Odpowiednie oświetlenie i specjalna "komora" :).Wszystko opisane jest tutaj - LINK - krok po kroku :). Na pewno bez problemu doczytasz się o co chodzi, bo pisane jest łatwym językiem. Do tego dużo fotek. Polecam wszystkim, bo firmowy namiot bezcieniowy kosztuje na Alledrogo.pl ponad 80zł, a ta technika jest bardzo przydatna, zwłaszcza przy robieniu fotek makro, czyli latarki :).
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

hmm- cieni nie ma, ale za ostre światło i szczegóły giną, powinieneś dać lekko delikatniejsze oświetlenie i efekty chyba by wyszły lepsze, no i może inne ciut tło.
Ciekawa myśl- rozwojowa, zwłaszcza jak dodac oświetlenie kolorowe :)
Awatar użytkownika
Dex-ter

pawelsz, światło jest złe - od tego zacznijmy ;). To halogen 150W, a powinna być świetlówka od 90W do 150W - daje bardziej dzienne światło i końcowy efekt jest lepszy. Tło jest białe, bo tylko taki brystol miałem - przeważnie w namiotach bezcieniowych stosuje się właśnie takie tło, by podkreślić "wiszenie" przedmiotu w powietrzu ;). Poza tym, mój aparat to tani kompakt - stąd szumy i kiepski efekt końcowy. Ale już niedługo Canon PS 720 IS :).
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Sory za offtopa ale poco zmieniać taniego kompakta na komapkta :P
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dex-ter

lennin, nie wiem, jak głęboko siedzisz w temacie aparatów, ale PS A720 IS to obecnie najlepszy kompakt, jaki wyszedł z fabryki Canona ( nie liczę serii G, bo to już seria PRO ) :). Od groma manualnych ustawień, pierścień na obiektyw ( większość droższych Canonów to ma ), do tego małe wymiary, w końcu SD, 2xAA, optyczna stabilizacja obrazu ( dokładnie ta sama co w EOS'ie ). Nie będę się pakował w żadnego FZ30 itp, bo może cyka bardzo fajne fotki, ale jest wielki, a ja nie chcę targać zawsze ze sobą kuferka ;). Radziłem się wielu osób ( i fotografów i amatorów ) i w cenie do 800zł A720 IS to najlepszy wybór ( za mały kompakt z bardzo dużymi możliwościami ) ;). A więcej nie wydam, bo i tak trzeba doliczyć statyw, obiektyw, nakładki polaryzacyjne i inne, akumulatory itp itd :). Taki sobie limit ustaliłem i będę się go trzymał. A Canon w kompaktach jest na pewno lepszy niż Pentax ( za którego dałem 400zł rok temu i nie oczekiwałem cudów :) ). Wiadomo, co miesiąc ceny idą w dół, a nowe aparaty pojawiają się jak grzyby po deszczu, ale bawiłem się wieloma aparatami i ( nie tylko ) według mnie Canon przoduje w cyfrówkach :).

EOT :).
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2008, 17:44 przez Dex-ter, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bosss

Post autor: bosss »

A ja mam cyfrowe lustro Nikona D50 :mrgreen:

No to pokazuje moje swiatełka:
Obrazek
Ale to troche nie aktualne u mnie sprzet jest w stalej rotacj...
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
Awatar użytkownika
pawelsz

Dex-ter- dasz jakiś opis swojego PS A760 IS - bo jakoś nie mogę znaleźć, jest ino 720IS
http://www.canon.pl/kategorie/kategoria ... ,k,14.html
Stabilizacja w canonkach działa super (mam z 1,5roku S2 IS) , ahha- w EOSach nie ma stabilizacji obrazu (ten patent jest w ichnich obiektywach image stabilizer, ino ceny niefajne), dlatego nie kupiłem na razie lustra :) czekam aż wprowadzą stabilizacje matrycy
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2008, 17:45 przez pawelsz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dex-ter

pawelsz, w poście jest błąd. Chodziło oczywiście o Canon'a PowerShot A720 IS.
Funkcje przeciwdziałające rozmyciu obrazu
Współdziałanie różnych technologii w modelu PowerShot A720 IS pozwala znacznie zmniejszyć ryzyko rozmycia obrazu przez drgania aparatu. Aparat posiada optyczny stabilizator Canon, opracowany oryginalnie dla obiektywów EF, stosowanych w lustrzankach Canon EOS. Ten typ stabilizatora kompensuje drgania aparatu przy pomocy ruchomej soczewki. Uzupełnieniem stabilizowania obrazu jest ręczne zwiększanie czułości aparatu, pozwalające automatyce nastawiać krótsze czasy naświetlania, co dodatkowo zmniejsza ryzyko rozmycia obrazu przez drgania aparatu. Aparat posiada kilka funkcji zwiększania czułości. Efektem tych funkcji jest skracanie czasu naświetlania. Użytkownik może zwiększyć czułość aparatu do ISO 1600 lub włączyć funkcję High ISO Auto, dającą priorytet zwiększaniu czułości, gdy oświetlenie jest słabe.
Źródło: http://www.proline.pl/shop.php?n=canon- ... toamatorow

Sorry za offtop. Kończę temat aparatu.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2008, 17:46 przez Dex-ter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelsz

fajna zabawka i zoom tez niezły - 6x, ino ceny akcesoriów duuuże z wyj. osłony na obiektyw itp. Ale można już sporo zrobić no i co ważne dla Nas- ma pełen manual-niezbędny do porównań światełek
edi
wiem- dopisałem uwagę, że mają to w obiektywach, ale nie w aparatach
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Moje światełka .
Pierwsza od lewej strony :
1. Edison 3W + MAX1577Z + Li-ion18650
2. Luxeon Rebel PWC1-0080 + MAX1577Z + Li-ion14430
3. Seoul W42180 rank U + ST62T60 + LT1370 + 1S2P Li-ion18490
4. HID 35W zasilany 4S4P Li-ion18650
Załączniki
IMG_14461.jpg
IMG_14461.jpg (21.42 KiB) Przejrzano 8929 razy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Dodo, baaardzo oryginalne lampki :mrgreen:
czemu akurat ten Max? Z tego co pamietam sprawnoscia to on nie grzeszy...?
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Jedyne co brałem pod uwagę to małe wymiary i minimalna ilość elementów potrzebnych do poprawnej pracy .
Awatar użytkownika
Dex-ter

dodo, HIDzior konkretny :). Pozostałe świecidełka też ciekawe.
Awatar użytkownika
pawelsz

Od lewej : Ultrafire Alfa, Romisen , Fenix L1T, CRka by Mar3, a z boku BMka 710D2 i na ostatniej focie maskotka- Fifik :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

wsie machnięte na szybko, bez artyzmu
Awatar użytkownika
Dex-ter

pawelsz, pierwsza fotka - pierwsze trzy z lewej :cool:, szczególnie trzecia :mrgreen:.
ODPOWIEDZ