xp-g r5 i goraca soczewka
xp-g r5 i goraca soczewka
po kilku dniach zabawy diodka xp-g r5 przestala oddawac cieplo w radiator. dioda wlutowana oryginalnie na gwiezdzie a gwiazda do solidnego radiatora poprzez paste termo. soczewka przy 1A jest goraca az mi spodnie przyjaralo. soczewka to chyba z jakiegos silikonu wykonana bo sie ugina pod paznokciem. swiatlo daje naturalnie biale ale radiator ajk i gwazda letnia( zadnych uszkodzen plytki przez lupe nie znalazlem.co z tym zrobic??
dioda z tej aukcji http://www.allegro.pl/item878805965_led ... 350ma.html
przez pare dni dzialala prawidlowo, radiator dodatkowy nagrzewal sie do ok 40 stopni teraz jest letni wiec ok 25 stopni ma. dioda nie dostaje nic od plytki. nie moge zrozumiec tego zjawiska
przez pare dni dzialala prawidlowo, radiator dodatkowy nagrzewal sie do ok 40 stopni teraz jest letni wiec ok 25 stopni ma. dioda nie dostaje nic od plytki. nie moge zrozumiec tego zjawiska
Z czego ją zasilasz, może w diodę idzie teraz mniej prądu i problemem jest zasilanie - driver. Jak z jasnością, gdyby się przegrzewała powinno być widać spadek jasności jak i koloru światła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Być może wskutek cyklicznego nagrzewania i ochładzania nastąpiło pęknięcie w połączeniu diody z płytką MCPCB, a sama dioda trzyma się na połączeniach od "+" i "-", które ze względu na niewielki rozmiar nie są aż tak podatne na naprężenia termiczne.
Spróbuj może ostrożnie wpuścić pod diodę kropelkę WD-40 lub innego rzadkiego olejku penetrującego (tylko nie zachlap soczewki diody). Jeśli jest mikro-pęknięcie, to olej je wypełni i ciepło będzie zauważalnie lepiej przenoszone na radiator.
Spróbuj może ostrożnie wpuścić pod diodę kropelkę WD-40 lub innego rzadkiego olejku penetrującego (tylko nie zachlap soczewki diody). Jeśli jest mikro-pęknięcie, to olej je wypełni i ciepło będzie zauważalnie lepiej przenoszone na radiator.
Witam
Z 'przodu':
Pod kątem:
Z 'boku':
Póki co dioda dobrze odprowadza ciepło do star-a. Pozostaje mieć nadzieję, że tak pozostanie, albo będę zmuszony zastosować się do 1 z ww. rad...
Ja również kupiłem te diody u tego sprzedawcy i zauważyłem, że 2 są dobrze przylutowane do stara, natomiast trzecia krzywo. Oto fotki tej krzywo przylutowanej:rolex24 pisze:dioda z tej aukcji http://www.allegro.pl/item878805965_led ... 350ma.html
Z 'przodu':
Pod kątem:
Z 'boku':
Póki co dioda dobrze odprowadza ciepło do star-a. Pozostaje mieć nadzieję, że tak pozostanie, albo będę zmuszony zastosować się do 1 z ww. rad...
A może właśnie kiepskie MCPCB gdzie zewnętrzna warstwa odeszła od aluminium, wtedy jest zasilanie a ciepło z pada nie będzie poprawnie odprowadzane. Co do temp. soczewki w XP-G jest bardzo wysoka , ja dotknąłem kawałkiem ertacetu ( taki plastik ) do soczewki a ten się stopił i został na soczewce, wszystko to przy 1A w diodę.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
faktycznie pierwsze zdjecia sa nieciekawe . mi soczewka przypalila spodnie i zostala spalenizna na niej. na szczescie dalo sie to zdrapac paznokciem i wyglada prawie jak nowa ale nie jest tak przejrzysta jak w xr-e(szklo robi swoje) .niestety wszystko co nie szklane żółknie od ciepla po czasie. zdjalem stara z radiatora- byc moze powierzchnia radiatora nie jest idealnie plaska i star sie skrzywil