nowe oblicze Bocialatarki czyli driver inside ;-)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

nowe oblicze Bocialatarki czyli driver inside ;-)

Post autor: Calineczka »

Pewnie dziwny opis, no nie? ;-)
Jest środek nocy i padam juz na łeb, więc mi się tu nie smiac z biednej steranej zyciem Calineczki, której ambicja nie pozwoliła wypuścic z ręki kolejno...Attiny, programatora, lutownicy...itd etc...
Tak więc jako ze ostatnio lubię pastwic się nad zepsutymi driverkami na AMC7135 od Kaidomain, popełniłem kolejny driverek-wydłubałem oryginalnego proca i wsadziłem Attiny13 z softem by Df, oczywiście wersja testowa ;-)
Tak toto wyglądało...

w trakcie tworzenia
Obrazek

juz wszystko w driverku na miejscu:
Obrazek
Obrazek

a teraz co by tu ze sobą ożenić?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

...jakoś udało mi się to przymocować inside na gluta, kabelki juz z diodki wystawały...
Musze przyznać że ledwo totot skręciłem, bo driverek jednak te parę milimetrów wysokości ma, głowicę z reflektorem to złapałem na ostatnim ząbku gwintu chyba. Brr, lepiej tym nie rzucać :mrgreen:

Stwierdziłem, ż eprzydało by się jakies VIDEO, machnąłem więc swoim starym aparatem filmik...
Nie wiem jak mocno przeszkadzają sobie harmoniczne PWM driverka , bo tnie tam przebieg i Attiny i AMC, wyszło że swiatelko przygasa czy płynie, na oko tego nie widać.
No to zamieszczam filmidło, tylko mi się nie śmiać z głosu biednej Calineczki, nie dość że srodek nocy to jeszcze po oparach lutowniczych.... :mrgreen:

no to oglondajta ;-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=malZBN0YCik[/youtube]

To jeszcze nic....

zmierzyłem prądzik z ciekawości na LOW, bo HIGH to żaden wyczyn, no nie?
Więc...LOW=1,9mA.
Opad szczęki.... :shock:
Prąd pobierany z akkusa, oczywiście...
Chyba czas spać....
(tu admin zwalił się na podłogę i zasnął snem sprawiedliwego, oświeconego...na LOW :mrgreen: )
c++

Post autor: c++ »

Fajny driverek. Przydało by mi się takie cuś z tak niskim low.
ALe Bociek Cie zabije :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Wkońcu :D Oby tak dalej upchnąć to w czarne body i ja biore Bocialarke v1.2 DI :)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Oooo, 9ta godzina a ja już nie śpię...brrr...to była krótka noc :mrgreen: A raczej krótki sen...
No właśnie, naprawdę zrobiła się funkcjonalna latareczka, LOW powala na kolana, wyszło mi z prostej matmy ze 40 dni świecenia :mrgreen:
Przy okazji ...zauważyłem jakieś bugi w sofcie, a może to kwestia nieszczęsnego sprzężenia AMC i PWM z Attiny...skonsultuję...Tak czy inaczej działa jak widzieliście na filmiku z lektorem :wink:
Na filmie tego nie widać ale w setupie, gdy regulujemy jasność, latarka w LOW delikatnie mrugnie by dać znać że osiągnęła minimum, podobnie dla HIGH-łatwiej stwierdzić że to właśnie ten upragniony poziom jasności....
Awatar użytkownika
kangoo

Post autor: kangoo »

O ,to to ,tylko za skomplikowane dla mnie :) . I stykły by 2 tryby .

Ale widać się da ,znaczy Bocian w przypływie zazdrości popełni teraz swoją wersję ze sterowaniem ;) .
Spoczywaj w pokoju, kolego :(
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

:mrgreen: No proszę, moje wczorajsze gadanie odniosło skutek. Super że zmontowałeś Arku. To sterowania naprawdę jest ciekawe (wnioskując po filmiku). ...piiii..., sam muszę złożyć i się pobawić :wink: Jak świeci zasilana tak Edisonka? Tryb max ile prądu ciągnie z ogniwa? Jakieś porównanie z innymi latarkami?

PS. A Bociek nikogo nie zabije bo sam Arkowi podesłał odpowednio zrobione body pod driverka :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

maxa nie mierzylem, zakladam ze tyle ile 3amc daja czylo kolo 1A, ale zmierze.
Jak swieci?hmm...zrobie foty, szeroko i....plamiscie, niestety.Nie wiem czy to zaleta (?) diodki czy reflektorka ale jest zoltawa chyba(jestem daltonista) obwodka wokol spota.To chyba edisonek jest, prawda?
Druga z podeslanych swieci b.ladnie, duzo wezej...(seoul?)
wiecej pozniej...hania na kolanach...juz nie popiszE bo maruuuuudziaaaiyjkmjl;jnbkjvhmv

taaaa...srodek nocy byl....jak podejrzewalem wgralem jakis starszy soft testowy-i tak fajnie dziala;-)
po konsultacjach via mail/pw z Df wszystko jasne... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

:mrgreen: No więc mam już identyczną zabawkę u siebie. Nie powiem bardzo ciekawe sterowanie i wbrew pozorom nie jest trudno opanować te tryby. Jeszcze się nie bawiłem w setupie. Z pomiarów prądowych dla domyślnych trybów:

LOW: 7mA :shock:
MEDIUM: 195mA
HIGH: 1,1A

Prądy te dotyczą poboru z akusa 18650 o napięciu 4,18V.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Zrobiłem kilka fotek. Na wstępie zaznaczam że ustawienia aparatu na wszystkich fotach takie samo. Przesłona 2.8, czas naświetlania 3.2s. Ta wersja z driverem jest na SSC bin U a ta druga Bocialara która się pojawi to Edison, DD bez rezystora EDEW-KHC8-B5. Akusy w identycznym stanie naładowania (ten sam cykl ładowania w DSD). Optyka w obydwu to reflektor firmy Khatod o skupieniu 6* dedykowany do SSC.
Załączniki
Driver w trybie LOW (dioda SSC)
Driver w trybie LOW (dioda SSC)
Driver LOW.JPG (17.74 KiB) Przejrzano 717 razy
DD z diodą Edison Opto - widok promienia do góry
DD z diodą Edison Opto - widok promienia do góry
EDI UP.JPG (19.47 KiB) Przejrzano 716 razy
Driver w trybie HIGH (dioda SSC) widok promienia do góry
Driver w trybie HIGH (dioda SSC) widok promienia do góry
DRIVER HIGH UP.JPG (18.91 KiB) Przejrzano 716 razy
DD z diodą Edison Opto
DD z diodą Edison Opto
EDI.JPG (88.6 KiB) Przejrzano 716 razy
Driver w trybie HIGH (dioda SSC)
Driver w trybie HIGH (dioda SSC)
Driver HIGH.JPG (86.02 KiB) Przejrzano 716 razy
Driver w trybie MEDIUM (dioda SSC)
Driver w trybie MEDIUM (dioda SSC)
Driver MEDIUM.JPG (24.17 KiB) Przejrzano 716 razy
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Czyli ideałem jest ssc z driverkiem i refem od Khatod. Moze do edisonka warto zamówić sample refa jak mają :)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Bocian, te dwa ostatnie zdjęcia wyglądają jak jakiś palnik gazowy - ładnie świecą!
Flagiusz
c++

lennin pisze:Czyli ideałem jest ssc z driverkiem i refem od Khatod. Moze do edisonka warto zamówić sample refa jak mają :)
Chodzi o to, że ref. jest do Ediego chyba- ale nie jestem pewien.

Ale świecą z driverkiem ładnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...a ja pokazałem dzisiaj Zonce swiatelko z tej Bocialatarki z trybami....i potwierdzila moje podejrzenia-jajecznica.
Przykro mi to pisać ale te nowe Edisonki w reflektorze wyglądaja padaczkowato, swiatła dużo ale...wygląda to brzydko. Moja Żonka woli nawet jak promień jest rozproszony....nie wyraziła zachwytu. wręcz przeciwnie. Tak więc beamshot jest niejednolity, kolorowy, zołtawe kręgi...etc...w porównaniu do drugiej Bocialatarki z Seoulem-wypada kiepsko, ale to moje osobiste wrażenia...
Tomku, proponuje ciągnąć dalej produkcje na Seoulku....
c++

Calineczka pisze:Tomku, proponuje ciągnąć dalej produkcje na Seoulku....
To sporo podniesie koszty produkcji :mrgreen:
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Kawał porządnego drivera, nic więcej nie jest potrzebne :grin: . W przyszłości dodać port USB i możliwość dowolnej konfiguracji drivera i z latarki wyjdzie mały komputer, tylko czy to zwykłemu użytkownikowi jest potrzebne. Super, ja też taki chcę :twisted: .
ODPOWIEDZ