Reflektor do CREE XP-G

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
SISmaster

Reflektor do CREE XP-G

Post autor: SISmaster »

Witam ,przeglądając fotki latarek natrafiłem na foto latarki Eageltac T100C2(ostatnia z prawej) z optyką ,która moim zdaniem pasowałaby do CREE XP-G czy wg. Was pasowałby ona do tej diody??

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 paź 2009, 19:37 przez SISmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Oczywiście, że tak. Ja mam już sprecyzowany plan:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=27502#27502
:twisted:
Awatar użytkownika
SISmaster

W tym refie skupienie powinno być niezłe
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Optyka do XP-E pasuje również do XP-G. Zatem wszelkie reflektory i kolimatory pod XP-E podejdą też z dobrym skutkiem do XP-G.
Jednak na żadnym reflektorze nie uzyska się większego zasięgu niż przy diodzie XP-E. Diody XP-G ze względu na dużo większą powierzchnię, mają niestety mniejszą jasność powierzchniową, która to odgrywa znaczącą rolę jeśli chodzi o zasięg.
Owszem, światła będzie sporo, ale do walki "lux/1m" XP-G się nie nadaje.
Awatar użytkownika
SISmaster

Znalazłem stary ref od chińskiej latarki i wsadziłem XP-G ,ale skupienie było marne ,potem zacząłem eksperymentować i obniżyłem ogniskową diody o gr. gwiazdy od starej diody i wtedy skupienie przypomina skupienie XP-E

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 27 paź 2009, 22:02 przez SISmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zamontowałem XP-G do Ultrafire C2 i powiem, że po dokładnym dobraniu ogniskowej miałem skupienie podobne do XR-E. Ze względu jednak na zapotrzebowanie na szerszy beam, trochę rozjechałem parametry.
Konstrukcja wygląda tak: tekturka modelarska ;) (biała, tekturowa wkładka od koszuli), czyli 0,5mm z wyciętym kwadratowym otworem na emiter, na to przychodzi oryginalna podkładka z C2 czyli około 0,2mm (czrna).
Było trochę kłaopotów , bo po skręceniu reflektor dociskał kabelki od plusa do MCPCB, ale delikatnie spiłowałem krawędź refa, i rozłożyłem żyły kabelka an płasko.
Obrazek

A to porównanie do RC-G2 (po lewej C2, po prawej RC-G2), oba w trybie HI :)
Obrazek

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
SISmaster

Możesz polakierować luty ,ja tak zrobiłem i teraz nie ma zwarć.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Z reflektorów mniej fabrycznych dobrze spisują się IMS27, McR20S i McR38 (ogólnie seria McR, za wyjątkiem McR19). Z fabrycznych - optyka w SF E2DL :mrgreen: , Jet-II Pro (XP-G daje większy zasięg i ładną koronkę), D/EX10 GDP. Ogólnie dobrze współpracuje z dużą częścią reflektorów robionych pod SSC P4. Ciekawe jak by się spisała w VB-16 :roll: :wink:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

SISmaster pisze:Możesz polakierować luty ,ja tak zrobiłem i teraz nie ma zwarć.
Niestety ale nie luty zwierały tylko kabelek dotykał MCPCB w miejscu załamania. Swoją drogą jeszcze nie spotkałem tak źle lutującej się płytki ;) bardzo dobre przewodnictwo cieplne warstwy izolującej elektrycznie powoduje, że dość mocno musiałem grzać kabelki, żeby się przylutowały i izolacja sie troche cofnęła....
rolex24

Post autor: rolex24 »

ile kelwinow ma te xp-g? standardowo 6000? nie widze niebieskiej poswiaty(na moim lcd-ku)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

rolex24 pisze:ile kelwinow ma te xp-g? standardowo 6000? nie widze niebieskiej poswiaty(na moim lcd-ku)
Diody z tego źródła XPG sklepik

Ładna zimna biel bez podbarwień i niebieszczenia. :)
ODPOWIEDZ