Szybko rozładowywujący sie aku lub problem z ładowarką
Szybko rozładowywujący sie aku lub problem z ładowarką
Niedawno kupiłem na dx latarka a10b, ładowarke dsd i te akumulatory. Paczka przyszła wszystko działał jak trzeba tzn. po włożeniu ogniwa do ładowarki dioda świeciła na czerwono po naładowaniu? na zielono. Tak było, przy pierwszym doładowaniu akusów wyjętych z folii. Teraz wkładam rozładowany aku do ładowarki, dioda sie świeci na zielono, ale sie chyba naładował bo latarka znowu mocno świeciła. Jednak po użyciu przez jakieś 20-30min. latarka znow świeci, że na diode da sie spojrzeć.
Tak więc czego może być to wina? Uszkodzone aku czy ładowarka?
PS dsd podłączyłem do ładowarki od nokii.
PS2 pierwsze takie szybkie rozładowanie mogło być jeszcze przed ładowaniem, latarka świeciła już niezbyt mocno, a po jakiś 20min można było oglądąć strukture emitera.
Edit ale motam, ale dopisze teraz po włożeiu akusa z ładowarki po kompletnym rozładowaniu dioda świeciła na czerwono czyli ładowarka chyba prawia ok, jutro go naładuje do pełna.
Tak więc czego może być to wina? Uszkodzone aku czy ładowarka?
PS dsd podłączyłem do ładowarki od nokii.
PS2 pierwsze takie szybkie rozładowanie mogło być jeszcze przed ładowaniem, latarka świeciła już niezbyt mocno, a po jakiś 20min można było oglądąć strukture emitera.
Edit ale motam, ale dopisze teraz po włożeiu akusa z ładowarki po kompletnym rozładowaniu dioda świeciła na czerwono czyli ładowarka chyba prawia ok, jutro go naładuje do pełna.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 sty 2010, 22:55 przez sokol06, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, ale skoro kilka (dwa?) akumulatory zachowują się identycznie, raczej wskazuje to na ładowarkę.
Jeśli masz na myśli telefon nokii, to nie jest ładowarka tylko zasilacz, układ nadzorujący ładowanie znajduje się w telefonie i możesz bardzo łatwo uszkodzić akumulatory przez przeładowanie Co prawda akumulatory są "protected" ale nie warto w ten sposób ryzykować.
Jest jeszcze trzecia możliwość, poszedł driver i "ciągnie" dużo więcej prądu z aku..... Jeśli masz możliwość zmierzyć....
Pozdrawiam
Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, ale skoro kilka (dwa?) akumulatory zachowują się identycznie, raczej wskazuje to na ładowarkę.
Jeśli masz na myśli telefon nokii, to nie jest ładowarka tylko zasilacz, układ nadzorujący ładowanie znajduje się w telefonie i możesz bardzo łatwo uszkodzić akumulatory przez przeładowanie Co prawda akumulatory są "protected" ale nie warto w ten sposób ryzykować.
Jest jeszcze trzecia możliwość, poszedł driver i "ciągnie" dużo więcej prądu z aku..... Jeśli masz możliwość zmierzyć....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Problemy z ladowaniem akumulatorkow w tych ladowarkach to standard. Czasem laduje a czasem nie i nie wiadomo dlaczego. Po wlozeniu musi zaswiecic na czerwono jesli akumulator byl uzywany. Jesli ciagle jest zielone to ewidetnie wina ladowarki. Mialem juz tak nie raz w roznych modelach i z roznymi akumulatorkami.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Dzięki za szybką odpowiedź
Tak oczywiście chodziło o to, że aku jest ładowany normanie z ładowarki dsd, a ona jest zasilana zasilaczem od nokii.
No i tak jak napisałem w edicie, dioda na ładowarce świeci na czerwono z maksymalnie rozładowanym aku, co z tego będzie zobacze jutro.
A pomyślałem jeszcze, a może to włącznik możliwe, żeby stawiał aż tak duży opór żeby tak szybko rozładować aku? Ostatnio coś przerywał, trzeba go było lekko docisnąć a, że byłem w pilnej potrzebie między gumke, a włącznik podłożyłem jakiś papier
Jeszcze raz edit teraz nawet po włożeniu nie do końca rozładowanego aku, świeci sie dioda czerwona tak jakby włożenie rozładowanego aku uwoniło czeroną energie z diody
Tak oczywiście chodziło o to, że aku jest ładowany normanie z ładowarki dsd, a ona jest zasilana zasilaczem od nokii.
No i tak jak napisałem w edicie, dioda na ładowarce świeci na czerwono z maksymalnie rozładowanym aku, co z tego będzie zobacze jutro.
A pomyślałem jeszcze, a może to włącznik możliwe, żeby stawiał aż tak duży opór żeby tak szybko rozładować aku? Ostatnio coś przerywał, trzeba go było lekko docisnąć a, że byłem w pilnej potrzebie między gumke, a włącznik podłożyłem jakiś papier
Jeszcze raz edit teraz nawet po włożeniu nie do końca rozładowanego aku, świeci sie dioda czerwona tak jakby włożenie rozładowanego aku uwoniło czeroną energie z diody
Ostatnio zmieniony wtorek 12 sty 2010, 23:10 przez sokol06, łącznie zmieniany 1 raz.
Raczej powodował by ciemniejsze świecenie, niż szybsze rozładowanie.sokol06 pisze:A pomyślałem jeszcze, a może to włącznik możliwe, żeby stawiał aż tak duży opór żeby tak szybko rozładować aku? Ostatnio coś przerywał, trzeba go było lekko docisnąć a, że byłem w pilnej potrzebie między gumke, a włącznik podłożyłem jakiś papier
Jak pisze Fluxor, najprawdopodobniej ładowarka.
Jeśli masz czym, to zmierz napięcie na świeżo naładowanym aku, powinno być 4,18 - 4,23V
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Nie rozumiem tego stwierdzenia. Przeciez nie musisz rozladowywac aku do konca zeby go naladowac. Jak za bardzo rozladujesz to wlaczy sie zabezpieczenie w akumulatorku i wogole nie bedzie na nim napiecia.sokol06 pisze:Jeszcze raz edit teraz nawet po włożeniu nie do końca rozładowanego aku, świeci sie dioda czerwona tak jakby włożenie rozładowanego aku uwoniło czeroną energie z diody
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
W mojej DSD najpierw wkładam akumulatorek, a potem podpinam zasilanie.
Jeżeli wsadzę do zasilanej i mam już zielone to robię power cycle i dla nienaładowanych pojawia się czerowone. W trakcie ładowania co jakiś czas robię pomiar napięcia.
Trzeba także uważać na to czy przypadkiem nie masz jednokanałowej DSD, jeden LED i dwa miejsca na akumulatory. Wtedy akumulatory muszą być w tym samym stanie,
albo trzeba ładować pojedyńcze sztuki.
Pełną pojemność uzyskasz po trzech cyklach pełnego ładowania/rozładowania.
Czas pełnego ładowania zależy od pojemności: czas = pojemność / (0.7 * prąd)
akumulator 2800 mAh, prąd ładowania 1A, czas ładowania 4 h
Jeżeli wsadzę do zasilanej i mam już zielone to robię power cycle i dla nienaładowanych pojawia się czerowone. W trakcie ładowania co jakiś czas robię pomiar napięcia.
Trzeba także uważać na to czy przypadkiem nie masz jednokanałowej DSD, jeden LED i dwa miejsca na akumulatory. Wtedy akumulatory muszą być w tym samym stanie,
albo trzeba ładować pojedyńcze sztuki.
Pełną pojemność uzyskasz po trzech cyklach pełnego ładowania/rozładowania.
Czas pełnego ładowania zależy od pojemności: czas = pojemność / (0.7 * prąd)
akumulator 2800 mAh, prąd ładowania 1A, czas ładowania 4 h
Pozdrawiam,
Michał
Michał
No tak dioda zaczeła normalnie świecić po włożeniu aku rozładowanego na tyle na ile pozwala zabezpieczenie.Fluxor pisze:Nie rozumiem tego stwierdzenia. Przeciez nie musisz rozladowywac aku do konca zeby go naladowac. Jak za bardzo rozladujesz to wlaczy sie zabezpieczenie w akumulatorku i wogole nie bedzie na nim napiecia.sokol06 pisze:Jeszcze raz edit teraz nawet po włożeniu nie do końca rozładowanego aku, świeci sie dioda czerwona tak jakby włożenie rozładowanego aku uwoniło czeroną energie z diody
Jesli mozna spojrzec na strukture emitera bez zadnego problemu, to moim zdaniem albo akus nie ma zabezpieczenia lub je ma i nie dziala.
Jak na diode mozna patrzec i zobaczyc cala strukture to na diode idzie zabojczo maly prad!
To oznacza uszkodzenie akumulatora zbyt glebokim rozladowaniem.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
DNF
Jak na diode mozna patrzec i zobaczyc cala strukture to na diode idzie zabojczo maly prad!
To oznacza uszkodzenie akumulatora zbyt glebokim rozladowaniem.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
DNF
Nie no z tym oglądaniem struktury to przesadziłem troche, ale pod koniec rozładowania aku można spojrzeć w diode. Wydaje mi sie, że zabezpieczenie nie jest uszkodzone, bo latarka wyłącza sie w pewnym momencie, a nie gaśnie w nieskończoność.
Teraz ładuje aku, dioda na ładowarce świeci sie na czerwono, zobacze co będzie jak sie naładuje.
Akus naładowany, lampka świeci zdecydowanie mocniej niż przy ładowaniu przy zielonej diodzie. Zobacze teraz ile wytrzyma, być może problem sie sam rozwiązał (ta chińska samonaprawialna technologia )
Teraz ładuje aku, dioda na ładowarce świeci sie na czerwono, zobacze co będzie jak sie naładuje.
Akus naładowany, lampka świeci zdecydowanie mocniej niż przy ładowaniu przy zielonej diodzie. Zobacze teraz ile wytrzyma, być może problem sie sam rozwiązał (ta chińska samonaprawialna technologia )